Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657110
   « Vissza

Mindszenty-szobor Rákosszentmihályon

 « Portaszolgálat 
2009. október 29.
 

Felavatták Budapesten az első köztéri, egészalakos, bronzból készült Mindszenty-szobrot október 25-én a XVI. kerületi Templom téren. A kommunista és a nyilas diktatúra ellen szavát egyaránt felemelő bíboros-hercegprímásnak mindeddig nem volt köztéri szobra Budapesten.

mindszenty1_400
Kovács Péter kerületi polgármester a Szent Mihály templomnál összegyűlt sok száz ember előtt mondott
 mindszenty2_400

 Kovács Péter polgármester beszédet mondott az avatáson

beszédében úgy fogalmazott: Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobra itt áll, hogy „erősítse bennünk a hitet és a nemzeti összefogás gondolatát, hogy ne csak ebben a kerületben, hanem az egész országra kiterjedően megvalósulhasson az összmagyar összefogás a bolsevista ateizmussal szemben”. „A bolsevizmus hazugsága és az ateizmus istentelensége ma is itt kísért köztünk”, és amíg ez így lesz, nem mondhatjuk, hogy elvégeztük Mindszenty József megkezdett munkáját – hangoztatta.

Sólyom László köztársasági elnök – mint elhangzott – hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen; a jelenlévőket levélben köszöntötte. A szobor leleplezése előtt Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutatott be a zsúfolásig megtelt rákosszentmihályi plébániatemplomban.

A bíboros a Mindszenty szobor megáldásakor azt mondta: olyan példaképre irányítják a hívők figyelmét, aki a Szentlélek sugallataira figyelve, annak vezetésével életében és halálában igyekezett minél tökéletesebben követni Krisztust. A leleplezést az ünneplő közönség szűnni nem akaró tapssal köszöntötte, majd többen, köztük Erdő Péter és Kovács Péter, elhelyezték a kegyelet és a tisztelet koszorúit. Petrovics Sándor, az esemény egyik szervezője (korábban az MTI-nek) elmondta, a szobor felállítását a két éve alakult Hittel a Nemzetért Alapítvány kezdeményezte, amely egy mintegy 40 perces műsort készített Mindszenty József életéről. Ezzel járták az országot, melynek során 28 településen gyűjtöttek adományokat a szoborra. Ezen kívül külföldről is kaptak támogatást.

A műalkotás összesen 8 millió forintba került, amelyhez több érsek és püspök is hozzájárult saját adományaival. Az összeg felét XVI. kerületi önkormányzat állta. A képviselők pártállásra való tekintet nélkül megszavazták az összeget – mutatott rá. A 220 centiméter magas bronzszobor Domonkos Béla szobrászművész alkotása, amely egy 80 centiméteres süttői mészkő alapon áll. Az alapzatra a néhai hercegprímás eszmeiségének megfelelő mondatot írták: „Áldott legyen az én népem!” A szobor áldást emelő kézzel ábrázolja Mindszenty Józsefet.

Különös véletlen, hogy a szoboravatás egybeesett Koltai Gábor rendező Mindszenty-filmjének befejezésével, s az idei év végén már a mozikban látható alkotásnak része lesz a rákosszentmihályi Mindszenty-szobor avatási ünnepsége – a széles társadalmi összefogással megvalósult szoborállítás történetét így a Mindszenty-film is megörökíti az utókornak.

mindszenty3_400
 

 Koltai Gábor filmrendező az ünnepség egyik ifjú szereplőjével,
mellette jobbra Dr. Horváth Attila, a Hittel a Nemzetért Alapítvány elnöke

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez