Hozzávalók: 1 db sertéstüdő, 10 dkg zsír (olaj), 10 dkg liszt, 1 tejföl, 1 dkg szemes bors, 1 dkg köménymag, 1 dkg mustármag, 3 babérlevél, só, mustár, cukor. A megmosott tüdőt sós vízben megfőzzük (ki fog dagadni), a vízbe beletesszük a fűszereket. Mikor megfőtt, kivesszük, a levét leszűrjük. Megtisztítjuk az erektől és laskára metéljük. Olajon (zsíron) dinszteljük, liszttel megszórjuk, levével felöntjük. Két evőkanál mustárt keverünk bele. Sózzuk, cukrozzuk kissé. Beletesszük a tejfölt, a levével híg mártássá keverjük. Zsemlegombócot adunk hozzá: 2 db zsemlét kockára vágunk, olajon megpirítjuk. Két tojást felverünk, kis tejet adunk hozzá, liszttel laza tésztára keverjük, beletesszük a zsemlekockákat, összedolgozzuk. Sós, lobogó vízbe evőkanállal gombócokat szaggatunk, megfőve szitával kiemeljük, forró vízzel leöblítjük és kiolajozott lábasban még pár percig pirítjuk. Jó étvágyat kívánunk! |