Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657943
   « Vissza

Szuperkomputert épített a TZteam

 « Portaszolgálat 
2009. november 25.
 

Egyik korábbi cikkünkben már említést tettük arról, hogy a XVI. Rákóczi úton található TZteam kft-nél képesek egészen különleges számítási teljesítményű (köznapi néven: brutális) számítógépet építeni. Az átadás lapunk munkatársának jelenlétében november 19-én történt meg, az átadó Takács Zoltán cégvezető volt, a vevő pedig Báder Tamás, aki gépészeti tervezésre és azon kívül pedig néha játékra használja majd a fantasztikus számítógépet (amelynek bruttó ára kijelzővel 800 ezer forint).

 IMG_9773 IMG_9768

De nézzük, hogy mitől is olyan különleges ez a konfiguráció – a belső felépítés rejtelmeiben Hajdú Pál termékmenedzser segített tájékozódni. A gép, mint látható, ebben a kategóriában szokatlanul kompakt méretű házba került, jóllehet annak belsejét kissé átalakították. Az alsó tartó – mely a merevlemezek elhelyezésére szolgál –, el lett távolítva, a két 320 GB-os winchester így a CD-meghajtók magasságába került, annak érdekében, hogy a gép belsejében semmi ne álljon a szabad légáramlás útjába, ami a hűtés szempontjából is kiemelten fontos.

IMG_9775

Ilyen teljesítményű számítógépnél a videokártya gyorsasága kulcskérdés. Itt a világ jelenlegi leggyorsabb videovezérlőjére, az ASUS MARS kártyára esett a választás. A harcias nevet viselő MARS limitált példányszámban gyártott – a világon mindössze 1000 db készül belőle –, ezek mindegyike egyedileg sorszámozott, és ebből a típusból az Asus mindössze négyet (!) szánt Magyarországra. Külön érdekesség, hogy a beszerelt példány a bűvös 100-as körön belüli, a 73-as sorszámot viseli (az ezerből). A kártya az NVidia GForce GTX 295 szérián alapul, azzal a jelentős különbséggel, hogy ebben a standard 1,7 giga memória helyett, meghökkentő 4 GB videoRAM található, a teljesítményre kihegyezetten különlegesen átdolgozott belsővel. (Az ínyencek kedvéért: arra is van lehetőség, hogy két ilyen kártyát egy gépben összekapcsoljanak.) A videokártya a 295-ös referencia változatokhoz képest 75 százalékkal gyorsabb! Az Asus szerint ez nem csak a „bolygó leggyorsabb videokártyája” hanem külön államformát is érdemel, így a méretes burkolaton a Republic of Gamers felirat hirdeti, hogy ezennel teljesen más dimenzió nyílik a játékosok számára.

IMG_9774

Nem volt kérdés, hogy az Asus kártya mögött egy Asus P6TDeluxe alaplap lesz a legbiztosabb háttér. Az Asus alaplapba Core I7-es négymagos processzor került a 3.06 GHz-es előkelő, felső kategóriából. Mellé három csatornában összesen 6 GB memória dolgozik, csúcsokat döngető 2000 MHz-es órajelen. A teljes átszellőzésről a házba épített két nagyméretű ventillátor, míg a chipek hűtéséről gáztöltetű hűtőcsövek és művészi mintázatú bordák gondoskodnak. Hogy egyik beépített egység se maradjon megbízható felszültségszint nélkül, a legerősebb 1200 W-os Chieftec táp került a gépbe mintaszerű, rejtett kábelezéssel, így semmi sincs elöl, a gépházban szinte „táncolni lehet”.

Miután a TZteam-nél különlegesen gyors gépet akartak építeni, a tervezés során felmerült a kérdés, miként lehet a leggyorsabb hozzáférést biztosítani a rendszerhez és a programokhoz. A végső, eddig még sosem próbált úttörő megoldást a mozgó részegységeket nélkülöző 32 GB-os Solid State Drive adja, és a legjobb teljesítmény kedvéért mindjárt kettő (Raid 0 összefűzött kötésben), amely – szemléletesen leírva – két egymásba illesztett fésű fogaihoz hasonlóan osztja meg az adatokat a tárolók között. Így a rendszerben látszólag egy darab 64 GB-os lemezt látunk amely két SATA csatornán keresztül elképesztő sebességgel szállítja az adatokat. Az Operációs rendszer 64 bites Windows 7 Ultimate, mivel ekkora memóriamennyiséget kizárólag 64 bites operációs rendszerrel lehet kihasználni.

IMG_9796

És mi az eredmény? Valódi, valós idejű reakció minden kattintásra, azonnal! Gépgyilkos 3D teszt grandiózus Full HD felbontásban – mintha csak egy délutáni filmet néznénk és a program nem éppen a rendszerünket igyekezne kétvállra fektetni! Játékok közben eltűnik a betöltések közbeni várakozási idő… felvillanó töltőablak majd a következő pillanatban ott is a pálya. Windows indítás az első Google oldallal 47 másodperc. Elképesztő és egyben félelmetes! Gratulálunk! (F)

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez