Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28775800
   « Vissza

Farkas Péternek a karácsony lett a veszte

 « Portaszolgálat 
2010. január 20.
 


A másfél éve szökésben levő – korábban XVI. kerületi lakos – Farkas Péter nagyon sok hibát vétett a bujkálása során, mégis csak több hónapos előkészületeket követően, és némi szerencsének köszönhetően sikerült őt a rendőröknek elfogniuk.

Mint ismeretes, az 1992-es barcelonai olimpia kötöttfogású birkózásának 82 kg-os bajnokát, aki nem mellesleg
 

 Archiv felvételünk 2004-ből: Farkas Péterék
marihuána ültetvénye a XVII. kerület egyik
eldugott utcájában, világítással, szellőzőcsövekkel.
A tárgyaláson arra hivatkozott, hogy nem tudta,
mi folyik a telken – első körben fel is mentették.

1990-ben világbajnoki, 1991-ben pedig világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett, 2004-ben tartóztatta le a rendőrség. A letartóztatás oka az volt, hogy a nyomozók a birkózó XVII. kerületi ingatlanának pincéjében egy nagyon komoly marihuánaültetvényre találtak. A rendőrök Farkas Péteren kívül az öccsét, Károlyt, és egy harmadik személyt, az ültetvényen kertészként dolgozó férfit is letartóztatták. Farkas Péter mindvégig tagadta, hogy köze lett volna az ültetvényhez, amit a többi vádlott is megerősített, de a bíróság nem fogadta el ezt a védekezést, mondván, egy ekkora marihuánaültetvényt nem lehet éveken át észrevétlenül működtetni valakinek az ingatlanában. Ennek ellenére első fokon először mégis felmentették a vádlottakat. Azt azonban sejteni lehetett, hogy a gyanúsítottak nem úszhatják meg ilyen könnyen ezt a bűncselekményt.

Farkas Péter valószínűleg már az emigrációját is előre megszervezte, hisz a mai világban nehezen elképzelhető, miként tud valaki egy bírósági épületből azonnal külföldre menekülni. A bíróság ugyanis 2008-ban megismételtette az első fokú eljárást, és ennek végén az olimpiai bajnok birkózóra öt év, öccsére pedig hét év börtönbüntetést szabtak ki. A többórás ítélethirdetés közben Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és ezt követően már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután pedig már Farkas Péter sem ment vissza a terembe. A birkózó azonnal külföldre menekült, Farkas Károlyt azonban egy nappal később Vecsésen elfogták a kommandósok. A sajtó a szökést követően megpróbálta kitalálni, hol bujkálhat a renitens birkózó. Legtöbben arra voksoltak, hogy egyenesen Thaiföldre mehetett, hisz a két ország eddig még nem kötött kiadatási egyezséget. Időközben – 2009. decemberében – a másodfokú bíróság Farkas büntetését két évvel súlyosbította, így jogerősen 7 évet kapott. A büntetés súlyosbításának az volt az indoka, hogy az ültetvény évek alatt nagyon sok pénzt termelt a tulajdonosoknak, és nagyon sok kárt okozott az országnak.

Farkas Péter az elmúlt másfél évben rendszeresen témát jelentett a hazai médiának. Leginkább azért, mert a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt (és elítélt) sportoló az emigrációban is kézhez kapta az 1992-es győzelméért járó életjáradékát. Ez a helyzet olyannyira felkavarta a közvéleményt, hogy az üggyel még a Parlamentben is foglalkoztak. A honatyák pedig úgy döntöttek, hogy 2010-től azok a bajnokok, akik bűnt követnek el, nem kaphatják meg a járadékukat. Farkas a havi 198 ezer 942 forintot, napi árfolyamon 728 eurót is felhasználta a bujkálása során. A magyar rendőröknek elég volt csak a járadék útját nyomon követniük ahhoz, hogy megtudják, Farkas Péter nem Ázsiában, hanem Európában, azon belül pedig sikereinek a helyszínén, Spanyolországban bujkál. A sportoló minden hónapban felvette az egy azonos bankszámlára átutalt csaknem 200 ezer forintos életjáradékát, így a rendőrök azt is megtudhatták, hogy melyik automatát használta. A járadék azonban a bujkáláshoz kevés lett volna, így feltehetően más is segítette anyagilag a sportolót. A magyar nyomozóhatóságok megküldték a spanyol szerveknek a magyar sportoló DNS-ét és az ujjnyomatait is. A spanyolok azonban érthetetlen módon nem jutottak Farkas nyomára.

A rendőrök figyelték Magyarországon maradt élettársával folytatott levelezését is. Farkas élettársa, Katalin annyira elővigyázatlan volt, hogy a saját nevére foglalta le a szállodai szobát Andorrában, ahol végül december 26-án a rendőrök elfogták Farkas Pétert. A nő ugyan már korábban elterjesztette magáról, hogy már nem érdekli az olimpikon, ezzel azonban nem sikerült megtévesztenie a rendőröket. A 41 éves olimpiai bajnok 14 hónapos bujkálása során nem először találkozhatott már az élettársával (a hírek szerint Valenciában, Barcelonában és Toulouseban is találkoztak már), de a karácsonyi ünnepeket nagy valószínűséggel csak 2009-ben akarták együtt tölteni. Farkas Péter úgy érezhette, hogy az idő neki dolgozik, és ahogy teltek-múltak a hónapok, úgy lett egyre bátrabb. Egyre több nyomot hagyott maga után, és állítólag már azt is tervezgette, hogy a családjával Magyarországon vagy Bécsben is találkozni fog.

Végül Andorra mellett döntöttek, ahol december 26-án lett volna a találkozó. A Holiday Inn nevű szállodába Farkas Péter öccse jogosítványával (bujkálása során végig ezzel a dokumentummal igazolta magát) jelentkezett be. Az itthon egy éjszakai bárt üzemeltető élettársa rendben meg is érkezett az andorrai szállodába. Időközben a magyar rendőrök a francia kollégáikon keresztül felvették a kapcsolatot az andorrai rendőrökkel, akik december 26-án a szállodai szobájában tartóztatták le a körözött sportolót. A hírek szerint hat nyomozó ment érte, de mivel féltek, hogy a sarokba szorított birkózó ellenáll, az épületben egy kommandós csoportot is elbujtattak. Farkas Péter azonban ellenállás nélkül megadta magát, és jelenleg az andorrai börtönben várja, hogy a két ország megegyezzen a kiadatásának a feltételeiről. Élettársa a letartóztatást követően nem tért azonnal haza, hanem az öt napot kitöltve Andorrában maradt, és csak szilvesztert megelőzően érkezett haza. Ellene a rendőrség nem indított vizsgálatot. (M)

 

Archivumunkban több képet is találtunk, ami a témához kapcsolódik. A bajnok lebukásakor a XVII. kerületi Pesti úton ismeretlenek fűvesnek dekorálták a forgalmas út menti az egyik közlekedési lámpát

cannabis-i 

Kaptunk egy másik érdekes képet is, ami arra utal, hogy a liberális értelmiség egyáltalán nem tartja elítélendőnek a könnyű drogok használatát. A felvételen az akkori miniszterelnök és neje, az asszony ruhájának mintája mintha valami sajátos fűfélére emlékeztetne.

dobrev_gyurcsany

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez