Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655098
   « Vissza

Új helyre költöztek a polgárőrök

 « Rendőrségi hírek 
2010. január 20.
 

Sok változással jár az új esztendő. Többek között azzal is, hogy a kerületi polgárőröket már nem a régi megszokott, Erzsébet királyné úti irodájukban találjuk. Kardos Pál és csapata ugyanis az ünnepek előtt néhány sarokkal odébb található, a Laky Adolf utca 36. szám alatti épületbe költözött át. A változtatást az indokolta, hogy az utóbbi években a Zuglói Polgárőrségnek és Kerületőrségnek a feladatköre jelentősen kibővült, és emiatt a létszáma és a gépkocsiállománya is megemelkedett.

A felújított épületet december 18-án foglalták el a polgárőrök. Az ünnepélyes alkalmat több illusztris vendég ispolgaror005 megtisztelte. Weinek Leonárd polgármester és Szücs István alpolgármesterek mellett, a képviselő-testület több tagja, illetve dr. Krammer György alezredes, zuglói rendőrkapitány is részt vett az ünnepségen.

– A közbiztonság megóvása azon szolgáltatások közé tartozik, amely talán a legjobban működik Zuglóban – mondta a polgármester. – A költözésre is azért volt szükség, mert a szolgáltatás annyira organikusan fejlődik, hogy már kinőtte az Erzsébet királyné úti irodát.

Kardos Pál, a polgárőrség és a kerületőrség vezetője elmondta, hogy a 2009-ben 20 esztendős Zuglói Polgárőrség nem is kaphatott volna nagyobb ajándékot, mint ezt a 340 nm-es ingatlant (az Erzsébet királyné úti épület területe 150 nm volt).

– A rendszerváltást követően a bűncselekmények száma 200-300%-kal megemelkedett – mondta Kardos Pál –, és ez indokolta az első polgárőrségek létrejöttét. Nekik először a sztereotípiákkal kellett megküzdeniük: a munkásőrök és az önkéntes rendőrök emlékei ugyanis még mindenkinek az emlékezetében ott voltak. Mára szerencsére a polgárőrök már elhalványították ezeket az emlékeket. Köszönhetően a rengeteg munkának. A polgárőreink nem csak a rendezvények biztosításából, hanem a rendőrökkel való közös járőrözésekből, a balesetek miatt forgalomirányításból, illetve a bűnmegelőzésből és az áldozavédelemből is kiveszik a részüket.

Kardos Pál kiemelten fontosnak tartotta, hogy Zuglóban a polgárőrség mind az önkormányzattal, mind pedig a rendőrséggel partneri kapcsolatot ápol. Ez az együttműködés ma már etalonnak számít a fővárosban. A Zuglói Polgárőrség elismertségét a látványos fejlődése is növelte. A civil szervezet ugyanis ingyenes távfelügyeleti rendszert működtet a zuglói lakosok számára, ráadásul, ha valamelyik ingatlanból vészjelzést kapnak, azonnal egy kivonuló egységet is a helyszínre tudnak vezényelni. Részt vesznek a biztonságos iskola és a biztonságos folyosó programokban is. A törvények módosulása révén a polgárőrök ma már, ha a helyzet ezt indokolja, gázspray-t is használhatnak.

Az új épület avatóján Kardos Pál még egy újdonságról is be tudott számolni.

– Úttörők voltunk a polgárőrök önkéntes tűzoltóvá képzésében. Ez azért is fontos, mert önkéntes tűzoltók a II. világháború óta nem voltak Magyarországon, ma pedig több mint 200 ilyen képesítéssel rendelkező polgárőrt tartunk már nyilván. A kerületi polgárőrök ma már az önkormányzat jóvoltából egy speciális (szivattyúval, áramfejlesztővel ellátott) autóval is rendelkeznek, így adott esetben már a tűzoltók kiérkezése előtt szakképzett módon megkezdhetik a mentést vagy a tűzoltást.

 polgaror013
 Zajtai Béla nyugalmazott tűzoltó főhadnagy
Hogy mennyire komolyan gondolják a polgárőrök a tűzoltókkal való együttműködést, az bizonyítja, hogy a saját egységük irányítására egy szakembert kértek fel. Zajtai Béla nyugalmazott tűzoltó főhadnagy korábban éveken át irányította az Észak-Pesti Mentési és Tűzoltási Parancsnokság munkáját. 2010. január 1-től pedig a Zuglói Polgárőrség önkéntes tűzoltóinak a tevékenységét koordinálja majd. (M)

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez