Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.12.01. szerda
Elza
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22633838
   « Vissza

Vadorzók, fatolvajok Rákosmentén

 « Rendőrségi hírek 
2010. január 20.
 

Mozgalmasan kezdődött az új év a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat számára. A Rauch Hungária gyümölcslé üzeme közelében lévő erdős részeken többnapos figyelő szolgálattal igyekeztek elejét venni a fatolvajok működésének. Mindemellett a járőrszolgálatot sem szüneteltették a behavazott vidéken.

A módszerek azonosságából következően ugyanazt a két személyt érték tetten, akik a XVI. kerületi Pap-erdőben,
 

Acélhurkok a mezei nyulak lábnyomán.
A kihelyezőik is „hurokra” kerültek.

a Merzse-mocsárnál, valamint a XVII. kerületben, a Lőrinci-erdőben vadak megszokott útvonalára, az úgynevezett váltójára acéldrót hurkokat erősítettek a fák törzsére. A szerencsétlen állatok fenn akadnak a hurkon és hosszú szenvedés után megfulladnak. A mezőőrök eddig 40 hurkot szedtek össze, az ügyben a XVI. kerületi Rendőrkapitányság folytat eljárást.

A forrásmajori dűlőútnál szemetelőt értek tetten, aki nagy mennyiségű hulladékot pakolt ki éppen a tehergépkocsijából. A kábelégetés sem szűnt meg az ünnepekben, az elkövetőt szintén sikerült tetten érni.

Rákosmente képviselő-testülete a december 17-én tartott testületi ülésén úgy döntött, hogy a külterületi földek tulajdonosai, használói helyett a mezőőri járulék megfizetését magára vállalja. A rendelet-módosításnak elsősorban technikai okai voltak. A 2009-re előírt járulékból január első hetéig 2 400 000 forintot, az előirányzat alig több, mint harmadát fizették meg. A bevétellel szemben áll a tértivevényes levélként kiküldött négyezer határozat boríték, papír, nyomtató és a köztisztviselők bére nélkül kimutatható 1,1 millió forintos postaköltsége, ami a postai díjemeléssel 2010-ben tovább emelkedne.

A határozatok ötöde ráadásul első próbálkozásra nem talált célba. Lakcím-változás esetén az ingatlanok tulajdonosainak a földhivatalokban is be kell jelenteniük az új címüket, mert az okmányirodáknak – az adatállományok összekapcsolásának tilalma folytán – nem lehet feladatuk az adatok átvezetése.

A ráfordításnak és a bevételnek a szolgálat költségeihez viszonyított szűk 20%-os aránya nagyságrendjében akkor sem változott volna, ha a testület sávosan, a területek nagyságát követő járulékrendszert írt volna elő.

További vitákat gerjesztett, hogy igen sok bekerített külterületi ingatlan tulajdonosa kapott fizetési felszólítást, holott ők lakcímkártyával, életvitelszerűen laknak a külterületeken – ahol egyébként lakóépületre a repülőtér közelsége, avagy a közművek hiánya miatt nem adnak építési engedélyt.

Ezért a testület úgy határozott, hogy a már befizetett mezőri járulékot 2010-ben visszautalja. Így a XVI. kerületi földekhez hasonlóan a XVII. kerületben sem kell majd mezőőri járulékot fizetni. -izs-or

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez