Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661644
   « Vissza

„Bundázott” családi házak

 « Portaszolgálat 
2010. február 3.
 

Némi túlzással többször „bundának” tarthatták a családi házak lakói az ablakcsere pályázatokat. Eddig amúgy isbunda főleg a társasházakban élők élhettek vele, avagy ha magánszemélyek is pályázhattak, akkor meg egyéb műszaki feltételek hiányában villámgyorsan elfogyott a megpályázható keret.

Magyarország szénmonoxid kvótájának eladásából befolyt 2 milliárd forintra most olyan, 2010. október 30-ig benyújtható pályázat kiírása jelent meg a környezetvédelmi tárca honlapján, amelyre eséllyel jelentkezhetnek a családi házakban élők is.

A korábbi gyakorlattól eltérően a jobb hőszigetelés szándéka már kevés. Szakértői véleménynek számításokkal kell alátámasztania, hogy a beruházás révén a széndioxid-kibocsátás csökkenése mérhető, illetve az energetikai hatékonyság javító hatása az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben az eredeti állapothoz képest az adott lakás vonatkozásában egy kategóriával jobb lesz. Az ablakcsere pályázatoknál ilyen feltétel még nem volt.

Új fogalmakat kell megtanulniuk a kertes házak tulajdonosainak is, mint a ház-zöld kártya, a B, A, A+ energia kategória. Ha a ház utólagos hőszigetelő „bundázásával”, a hő visszanyerős szellőzéssel, alumínium redőnyökkel és jó K-értékű ablakok együttes hatásával a ház már eléri a B, A, netalán az A+ energia kategóriát, akkor az igazolt költségek 30%-án felül még klíma bónuszként a hatékonysági fokozattól függően 200-400 ezer forint külön támogatás is jár.

Az új, 130 négyzetméternél nem nagyobb otthonok építését is segíti a program akkor, ha az így megvalósuló lakás eléri a legmagasabb, az úgynevezett passzív házak értékeit közelítő A+ kategóriát. Új építésnél az állami támogatás 25 ezer forint lehet négyzetméterenként, ám a tapasztalatok szerint ez az összeg jórészt fedezi a magasabb energia hatékonysággal járó beruházási többlet költségeket.

A program nemcsak a szigetelés-centrikus klíma védelmet támogatja, hanem a szél, a nap, a földhő tárolható befogását is. Zuglóban, a Limanova téren most épül egy olyan 13 lakásos társasház, melynek udvarán 80 méter mélyre szondákat fúrtak le. Ebben vizet keringetnek és a földhővel felmelegített energiaforrásra csak rásegít a ház gázkazánja.

A szaktárca pályázata feltételként előírja, hogy a megújuló energiatermelők beszerelése csak akkor támogatható, ha a ház eredetileg C-osztályos, vagy éppen a felújítással éri majd el legalább a C-szintet.

Hőszigetelésnél a maximálisan figyelembe vehető beruházási költség 1,8 millió forint. Ezen viszonylag szűkre szabott összeg és a szigorú elszámolási szabályok garantálják, hogy sok takarékoskodni akaró portára jusson az állami támogatásból. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez