Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662343
   « Vissza

Kezdődhet a Sashalmi Városközpont beruházása

 « Portaszolgálat 
2010. február 3.
 
Január 20-án az utolsó aláírások is rákerültek arra a dokumentumra, amelyik igazolja, hogy a kerületi
 

 Dr. Lukovich Tamás, a Pro Régió Kht elnöke és Kovács Péter polgármester
a testületi ülés kezdetén írta alá ünnepélyesen
a beruházás megkezdéséről szóló dokumentumot

önkormányzat a sashalmi városközpont rekonstrukciójához közel 700 millió forintos uniós támogatásban részesül. Az erről szóló egyezményt a január 20-i testületi ülés előtt írta alá Kovács Péter polgármester és dr. Lukovich Tamás, az uniós támogatásokat koordináló Pro Régió Kht. elnöke. Az ünnepélyes ceremóniát megelőző sajtótájékoztatón a kerület vezetője elmondta, hogy a sashalmi beruházás már egy régi vágya a kerületi embereknek. Az uszodák és az utak állapota mellett ugyanis a piac sorsa az, ami leginkább érdekli az itt élőket. A jelenlegi állapotokat ismerve nem túlzás kijelenteni, már éppen ideje volt, hogy a XXI. században egy XXI. századi környezetben vásárolhassanak az emberek.

– A kivitelezést három részre bontottuk: külön lehet pályázni a piac felújítására, és a sportcsarnok építésére, külön az útfelújításra és külön a zöld területek fejlesztésére. A sashalmi beruházás ugyanis egy komplex felújítást jelent majd. A piac rekonstrukciója, ill. a sport- és rendezvénycsarnok megépítése mellett befejezzük a Sashalmi sétányt, parkolókat építünk, illetve a Havashalom parkot is felújítjuk, és sportpályákkal látjuk el. Az összberuházás értéke eléri majd az 1,7 milliárd forintot. A három beruházás közül az útépítés és a parkfelújítás már 2010. végére befejeződik, a piac felújítása azonban a működés biztosítása miatt két részben fog majd történni, ezért a beruházás befejezésének határideje 2011. május 30. lesz.

Sashalom önkormányzati képviselője az a Szatmáry Kristóf, akinek országgyűlési képviselőként és tanácsnokként éppen a kiemelt beruházásokat kell felügyelnie.

– Ez a beruházás azért nyerhetett ekkora támogatást, mert a pályázat elkészítői nem csak a tervek megvalósulására ügyeltek, hanem arra is, hogy a beruházás révén munkahelyet, illetve vállalkozási lehetőségeket teremtsenek. Parlamenti szerepköröm miatt gyakran szembesülök azokkal a botrányokkal, amelyek egyes kiemelt és uniós forrásból megvalósuló hazai beruházásunkat körülveszik. Elég csak a 4-es metró körüli balhékat, vagy a csepeli szennyvíztisztító telepet említenem. Mi, a XVI. kerületben azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ezekkel a támogatásokkal lehet jól is gazdálkodni.

Ezt erősítette meg a Pro Régio Kht. elnöke is, aki hozzátette, sokkal több igényt kellene kielégíteniük, de az uniós támogatások is végesek, ezért a pályázatok elbírálóinak nagyon nehéz feladata van, a legjobb tervek kiválasztásakor.

– A XVI. kerület már egy régi jól pályázó partnerünk. Korábban is jellemző volt rájuk, hogy olyan munkát nyújtottak be, ami nem csak egy-egy terület felújítását jelentette, hanem azzal új gazdasági perspektívák megnyitására is lehetőség nyílt. Ilyen ez a mostani beruházás is, a helyi városközpontok fejlesztésénél ugyanis keresve sem találhatnánk alkalmasabb terveket arra, hogy minél nagyobb réteget elérjünk. A sashalmi terv az összes pályázat közül a legerősebb gazdaságfejlesztési komponensekkel rendelkezett. Számunkra fontos szempont volt a helyi gazdaság erősítése, hisz, ha a helyi gazdaság nem tud fejlődni, akkor az adott közösség kiszolgáltatottá válik.

A XVI. kerületi önkormányzat az elmúlt években már számos komoly európai uniós forráshoz hozzájutott. Még 2006-ban az erzsébetligeti fejlesztésekre, illetve az uszodaépítésre közel egymilliárd forintos támogatáshoz jutott. A beruházás megvalósítására 2007-ben került sor. 2008-ban újabb 480 millió forintos támogatáshoz jutott a kerület, melyből aszfaltozott utakat építettek. 2009-ben pedig a Csömöri úti csapadékvíz-csatorna kiépítésére nyert 440 millió Ft-os támogatást a kerület. Az idei közel 700 millió forintos támogatásból megvalósuló sashalmi beruházás kezdésére várhatóan 2010. márciusában kerül majd sor. (S)

 

Mi épül itt? A Sashalmi Városközpont felújítási pályázata az idők során több alkalommal változott. Az első tervekben még az szerepelt, hogy az önkormányzat előtti parkban egy tavacska és egy impozáns kilátó is helyet kap, miközben teljes felújításon esik át a zöldfelület, és különféle sportpályák is helyet kapnak a nagy kiterjedésű parkban. Miután a pályázati pénzből erre már csak kevesebb jutott (mert a bírálók minél több projektet be akartak vonni a győztesek közé), a kilátóról és a tavacskáról le kellett mondani. Ezen egyébként, a hírekkel ellentétben különben sem lehetett volna csónakázni, csak amolyan frissítő dísz lett volna a parkban. A projekt támogatott részének számít az önkormányzat előtti terület megújításán túl a Sashalmi sétány további felújítása, továbbépítése egészen a Budapesti útig, miáltal megszűnik a jelenlegi gidres-gödrős út a kerületi vízmű város felőli oldalán. A felújítás legfontosabb és leghangsúlyosabb része a Sashalmi piac teljes felújítása. Erre két lépésben kerül majd sor: előbb a piac egyik feléből átköltöztetik az összes árust, megteremtve az ideiglenes piaci feltételeket, és akkor a piac Veres Péter út felőli részét teljesen lebontják, és újjáépítik. Amikor ez megvan, akkor az árusok az új részbe költöznek majd be (nyilván még mindig kicsit zsúfoltabban, mint ahogyan később lesznek), és akkor kerül sor a piac másik felének felújítására. A piac iskola felőli oldalán egy sport- és közösségi célokat kiszolgáló csarnok is épül majd, és a nyertes pályázatban új elem, hogy a piacot egy rövid szakasszal bekötik a Lándzsa utcai kereszteződésnél a Veres Péter úton haladó kerékpárútba.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez