Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659165
   « Vissza

Több rendőr és szigorúbb büntetés kellene

 « Rendőrségi hírek 
2010. február 3.
 

A Zuglói Polgárok Egyesülete a XIV. kerületi KDNP-vel együttműködve január 15-re közbiztonsági fórumot szervezett a Zeg-Zug Gyermekházba. Már a rendezvény címe is sokat sejtető volt: „Napjaink közbiztonsága és a kitörési pontok”. Ez arra utalt, hogy a szervezők nem csak a jelenlegi helyzet értékelésére kérték fel a meghívott szakembereket, hanem arra is, hogy tegyenek javaslatokat a közbiztonság javítására. Az előadók között foglalt helyet dr. Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, az OPSZ alelnöke, Krammer György Zsolt rendőr ezredes, zuglói rendőrkapitány és Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, a Zuglói Polgárőrség vezetője és a Kerületőrség igazgatója.

– A közbiztonság az év bármely időszakában aktuális téma – mondta dr. Füzy Mártonné, a házigazda Zuglói Polgárok Egyesületének önkormányzati képviselője. – Azt pedig mindenki a saját bőrén érzékeli, hogy baj van.

A „baj van” kifejezést dr. Túrós András a lakosság szubjektív biztonságérzetének romlásával magyarázta. Az országos polgárőrvezető szerint a gondot az jelenti, hogy ez az érzet folyamatosan romlik, és mára már kritikus helyzetbe került.

– Mindenképpen jogszabályt kellene módosítani. Nem szabad hagyni, hogy a bűncselekmények elkövetői büntetés nélkül maradjanak, vagy nem a bűncselekményük súlyának megfelelő büntetésben részesüljenek. 1989-ig létező intézmény volt a szigorított őrizet. A visszaeső bűnözőt a bíróság határozatlan idejű szabadságvesztésre ítélte, és évente felülvizsgálta a büntetés megszűntetését vagy meghosszabbítását. Ezt mindenképpen vissza kellene állítani. Magyarországon jelenleg az a helyzet, hogy 20.000 Ft alatti értéket büntetlenül el lehet lopni. Nagyon fontos lenne a rendőrség morális egységének a javítása, vissza kell állítani a körzeti megbízotti rendszert, és a rendőrséget ismét közelebb kellene hozni a lakossághoz.

A polgárvezető szerint nagy létszámú polgárőrséggel rendelkezik az ország. Ugyanakkor fontos, hogy a mennyiségi szempontokat felváltsák a minőségiek. Ma már oktatni és képezni kell a polgárőröket. A polgárőrnek ugyanis gyakran tehermentesítenie kell a rendőrséget.

Dr. Hatala József szerint, ha egy városban az emberek biztonságérzete romlik, akkor ott gond van. A biztonságérzet ugyanis az élet minden területét befolyásolja. A javítás azonban nem csak rendőri kérdés, olyan életterekre lenne szükség, ahol a fiataloknak is lehetősége nyílna a szabadidő hasznos eltöltésére.

– A helyi dolgokat helyben kell kezelni – mondta Kardos Pál. – A polgárőrségek létrejötte az állampolgárok önvédelmi reflexe volt. Magam is Zuglóban élve, pontosan tudom, milyen problémák foglalkoztatják az itteni embereket. Éppen ezért szeretném hangsúlyozni, hogy Zugló egy olyan lehetőséggel rendelkezik, amivel más kerületekben nem találkozhatnak az állampolgárok. Az ingyenes távfelügyeleti rendszerünkre bárki rákapcsolódhat, aki a kerületben lakik. A Zuglói Polgárőrség és Kerületőrség pedig egy kivonuló egységgel biztosítja a kerületi állampolgárok védelmét.

Krammer György Zsolt zuglói rendőrkapitány szerint az elmúlt években javult a közbiztonság a kerületben. Ennek egyik oka, hogy a kerületi rendőrség nagy segítséget kap a zuglói polgárőröktől.

– Sajnos, el kell ismerni viszont, hogy a gyerekek és az idősek veszélyeztetettsége viszont nőtt. Elkövetői szempontból nézve érthető okból, hisz innen nézve számíthatnak a legkevesebb ellenállásra. Annak érdekében, hogy ezen a helyzeten is változtatni tudjunk, a történelmi egyházak felé nyitottunk, és az egyházi közösségek segítségét kértük. Nagy örömünkre az egyházak egyaránt pozitívan értékelték a kezdeményezésünket.

A fórum a szervezők kérése szerint interaktív volt. A nézőteret zsúfolásig megtöltő közönség kérdéseket tehetett fel a vendégeknek, akik igyekeztek minél alaposabban megválaszolni azokat. Szó volt többek között a rendőrök koráról, fizikai állapotáról, a rendőrség bizonyos területeinek régiósításáról, az állandó közterületi rendőri jelenlétről, illetve az objektumok védelméről. A rendezvényt összefoglalva ismét a kerületi kapitányt idéznénk:

– Zugló közbiztonsága nem jó. De jobb, mint Budapest sok más kerületének a közbiztonsága, és jobb a korábbi években a kerületben tapasztalt közbiztonságnál. Mi, rendőrök, polgárőrök és kerületőrök valamennyien azon dolgozunk, hogy a zuglói közbiztonság a jövőben még jobb legyen. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez