Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659707
   « Vissza

Fidesz-disznóvágás a Petőfi kertben

 « Portaszolgálat 
2010. február 17.
 
A disznóvágásra a hagyományok szerint a karácsony előtti ünnepi készülődés, illetve a január végi, február eleji nagy hidegek számítanak a legalkalmasabb pillanatnak. Vidéken még sokfelé hódolnak ennek a szokásnak, bár egyre kevesebben akadnak, akik vállalják a malac egész éves nevelését, etetését. A fővárosban azonban nem sok
 

 A rendezvényen bemutatkozott dr. Papcsák Ferenc,
a zuglói 21-es körzet képviselője. Mint elhangzott,
Orbán Viktor március 23-án tart naggyűlést a zuglói Körcsarnokban

helyen szokás a disznóvágást disznótorral megünnepelni. A XVI. kerület azonban kivételnek számít. Itt ugyanis a harmadik évezred kezdetén nem hogy csökkent volna, inkább csak nőtt a disznótor iránti kedv. Az első kerületi disznóvágásra még 1998-ban került sor. Az akkor jobboldali többségű kerületben többen is akadtak, akik támogatták a hagyomány megteremtését. A disznótor megszervezését a kerületi Fidesz vállalta, a disznóhúst pedig Glattfelder Béla, akkor még parlamenti képviselőként ajánlotta fel a rendezvény számára.

Az első program óta tizenkét év telt el. Ez alatt a hosszú idő alatt pedig szinte semmi sem változott. Glattfelder Béla (már uniós képviselőként) továbbra is biztosítja a friss disznóhúst, a kerületi Fidesz pedig mind a mai napig megszervezi a programot. A változást leginkább az érdeklődésből lehetne leszűrni. Az évről évre nagyobb számú részvétel még a külső szemlélő számára is szembetűnő.

Az idei 12. disznótorra február 6-án került sor. A tavalyi tájházas kitérőt követően a program idén visszatért a régi, megszokott helyszínére, a Petőfi térre. Ugyanakkor idén első ízben már kicsinek bizonyult a XVI. kerületi Fidesz iroda épülete és kertje, ezért a szervezőknek a szomszédos közpark eredetileg füves, de most hó alatt levő területére is foglalási engedélyt kellett kérniük. Egy csömöri vállalkozó (Nagy István) egy rendezvénysátorral segítette a program lebonyolítását, míg a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet február első hetében letakarította a havat a környékről.

 
 A szokásos hintó helyett idén a lovasszánt próbálhatták ki az érdeklődők
Az eredetileg beígért hat (mások szerint nyolc) disznó ezúttal is rendben megérkezett. A disznóvágás természetesen nem a Petőfi téren, hanem már vidéken megtörtént. A féldisznók feldolgozása azonban még így is komoly munkát jelentett a Lengyel-család számára. A feldolgozást ugyanis hagyományosan Lengyel László kerületi hentes és családja végezte. A disznótor elkészítésében is ők jeleskedtek. A reggeli tokaszalonnázást követően ebédre hurkát, kolbászt, toroskáposztát és pörköltet készítettek a vendégeknek. Ez utóbbiakból pedig bőven akadt. Az elmondottakból kiderült, hogy több mint ezer meghívót postáztak ki, de a szokások szerint ennél jóval többen megfordultak a rendezvényen. A kenyeret, a savanyúságot, illetve a forralt borhoz valókat szintén helyi vállalkozók ajánlották fel. A rendezvényen a talpalávalót Vikol Kálmán és népi zenekara szolgáltatta.

A XVI. kerületi disznóvágásoknak egyik velejárója, hogy minden évben több illusztris vendég is megtiszteli a rendezvényt. Járt már a kerületben Orbán Viktor, Kövér László, dr. Schmitt Pál, Wittner Mária is, tavaly pedig első ízben egy határon túlról érkezőt, dr. Tőkés László királyhágómelléki református püspököt látták vendégül a szervezők.

Idén a kampány miatt kisebb volt a protokollérdeklődés a rendezvény iránt, de a résztvevők között azért így is több ismerős arcot felfedezhettünk. A legtöbben Kerényi Imre színiigazgató vállát veregették meg, de Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, és M. Szabó Imre újságíró is nagy népszerűségnek örvendett.

Az ebéd előtt még röviden bemutatkozott az egybegyűltek előtt a Fidesz két országgyűlési képviselőjelöltje. Kovács Péter XVI. kerületi polgármestert persze mindenki ismerte, de az ő biztató és buzdító szavait is mindenki örömmel vette. A szomszédos Zuglóból (21. számú választási körzetből) érkezett dr. Papcsák Ferencet azonban kampányfőnöke, a cinkotai Kovács Balázs mutatta be a kerületi embereknek. A zuglói képviselőjelölt egy jó hírről is beszámolt: elmondása szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a kampányidőszakban egyetlen pesti kerületet keres majd fel személyesen. Ez pedig Zugló lesz, ahol várhatóan a Körcsarnokban március 23-án találkozhatnak az érdeklődők az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével. S mivel köztudottan jó a kapcsolat a zuglói és a kertvárosi Fidesz-szervezetek között, dr. Papcsák Ferenc kihasználta a disznótorost, hogy valamennyi vendéget meghívja a március 23-i zuglói programra.

A 2010. évi disznótornak akadt még egy fontos pillanata. Szatmáry László önkormányzati képviselő és Mihala Tibor, a POFOSZ XVI. kerületi szervezetének az elnöke, ugyanis bejelentették, hogy a kerületi civil szervezetekből alakult Tóth Ilonka Nemzeti Kör első ízben gyűjtést szervez a mártírhalált halt orvostanhallgató árpádföldi házának felújítása érdekében. Az ingatlan egyelőre ugyan még magántulajdonban van, de érezhető a törekvés, hogy a lerobbant állapotú épületet megszerezze a kerület. Tóth Ilonka ugyanis a kerület egyik, hanem a leghíresebb díszpolgára, és az utódok szeretnének méltóképpen vigyázni az emlékére. (M)

 

 A Fidesz-disznóvágásra idén több mint ezren látogattak el, az összes „disznóság” elfogyott...

 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez