Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657690
   « Vissza

Megkezdődött a Sashalmi piac felújítása

 « Cikkek és hírek 
2010. április 9.
 

 

Mostanában jó sashalminak lenni. Az ember ugyanis másról sem hall, mint hogy Sashalmon minden megújul. A Sashalmi sétányról már eddig is sokan ódákat zengtek, egy pár hónap múlva pedig majd a piactól, a sétány még el nem készült részeitől, illetve az önkormányzat előtti névtelen parktól fogunk ájuldozni.

A sashalmi rekonstrukciót a mostani önkormányzat is nagy becsben tartja. No, nem azért, mert az uszodaépítések vagy az Erzsébet-liget felújítása kevésbé lettek volna fontosak. Csak éppen ez, a sashalmi városközpontot felújító beruházás teljes egészében ennek az önkormányzati testületnek a diadala. Ez még akkor is igaz, ha a munkálatok egy része valószínűleg átcsúszik majd a következő ciklusra.

 IMG_2668

Szatmáry Kristóf képviselő, Kozma Viktor, a piac üzemeltetője és Kovács Péter polgármester az alapkövet rejtő gödör előtt. Lenti képünkön a megkezdett felújítás – a piac a túloldalon működik

A jelenlegi testület 2007-ben döntött a sashalmi piac és a városközpont felújításáról. Akkortájt, amikor már félig kerületi, félig pedig fővárosi beruházásból az elhanyagolt sétány nagy részét felújították. Sashalom 2007-ben felemás képet mutatott, az esztétikus sétány mindkét végén egy földes útban végződött, ráadásul a piac állapota is hagyott maga után némi kívánnivalót. Arról nem is beszélve, hogy még az egykori HÉV-vonal gazzal benőtt sínszálai is a környéket csúfították. 2007-ben az önkormányzat pályázatot nyújtott be az unióhoz. A kerület vezetői úgy tervezték, a beruházás körülbelül 1,7 milliárd Ft-ba fog kerülni, melyhez nagyjából 700 millió forintos uniós támogatást igényeltek. A kétfordulós pályázat első körén 2008. júliusában jutott túl a kerület. A végső döntés pedig 2009. decemberében született meg. Akkortájt már sejthető volt, hogy az unió is támogatni fogja a kerületi törekvéseket, ezért az önkormányzat már tavaly év végén kiírta a közbeszerzési eljárást. Az első gondolat az volt, hogy a piac, a sétány és a park rekonstrukcióját egy kivitelező kezébe adnák, ám, hamar kiderült, ilyen komplex feladatra nehéz megfelelő (és megbízható) céget találni.

Időközben 2010. január 20-án az utolsó aláírások is rákerültek arra a dokumentumra, amelyik igazolja, hogy a kerületi önkormányzat a sashalmi városközpont rekonstrukciójához közel 700 millió forintos uniós támogatásban részesül. Az erről szóló egyezményt a január 20-i testületi ülés előtt írta alá Kovács Péter polgármester és dr. Lukovich Tamás, az uniós támogatásokat koordináló Pro Régió Kht. elnöke.

Az önkormányzat ekkor már a második közbeszerzési eljárásnál tartott. Az elsőhöz képest viszont változtattak a stratégián: ezúttal különválasztották a feladatokat, így a cégek a három rekonstrukcióra külön is jelentkezhettek. Ez az elgondolás jónak bizonyult, az ily módon kiírt feladatok jobban érdekelték a vállalkozókat. Olyannyira, hogy ez a második közbeszerzési eljárás már sikeresnek is bizonyult. Kovács Péter polgármester március 19-én ünnepélyesen is aláírta a sashalmi városközpont rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárás győztes cégeivel a beruházásról szóló megállapodást. A munka oroszlánrésze, a piac rekonstrukciója, a sport- és rendezvénycsarnok építése az Épkar Zrt-nek jutott. Ők a tervek szerint a két nagy beruházás mellett utat és parkolót is építenek majd. A Veres Péter út HÉV melletti területét, a Sashalmi sétánynak a Margit utca és a Veres Péter út közötti szakaszát, illetve a Vörösmajor utcát bruttó 70 millió forintos összegben a kerületi telephellyel rendelkező ROK-LA Építőipari Szolgáltató Kft. fogja felújítani. A zöldövezet felújítására pedig a szintén XVI. kerületi Everling Kft. jelentkezett, mely cég egyik fő referenciamunkája a Centenáriumi lakótelep közterületeinek I-es ütemű felújítása volt.

IMG_2840

A március 19-i sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Sashalmi sétány teljes hosszában 2010. májusára, a régi fedett piac 2010. szeptemberére, a sportpályákkal színesített Havashalom park 2010. októberére, az ökopiac és a sport- és rendezvénycsarnok pedig 2011. májusára készül majd el. Még az is kiderült, hogy a három kivitelező a tervezett árnál alacsonyabb áron vállalta a munkát, ezért a beruházás összköltsége, így az uniós támogatás is alacsonyabb lett. Annak érdekében, hogy a már elnyert támogatásból egy fillért se kelljen visszafizetni, az önkormányzat azt tervezi, hogy egyéb munkálatokat is bevesz majd a tervbe.

A következő dátum március 25. volt, amikor is, a már munkaterületté nyilvánított sashalmi piacon a tervezett városközpont ünnepélyes alapkő letételére került sor. A fém hengerbe helyezett aktuális magyar aprópénzeket, a Magyar Nemzet aznapi számát, illetve a sashalmi beruházásról szóló lakossági tájékoztatót Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf a körzet önkormányzati képviselője közösen betonozták be az erre a célra kialakított betonszarkofágba. Amint az ünnepélyes aktus nézőközönsége szétoszlott, azonnal meg is kezdődtek a bontási munkálatok. a piaccal párhuzamosan pedig egyrészt a sétányon, másrészt pedig a parkban is gőzerővel megkezdődött a munka.

Nos, ennyiből is kiderülhetett, hogy Sashalmon néhány éve dinamikusan változtak a dolgok. A jelenlegi munkálatokat látva pedig az is leszögezhető, hogy ez a dinamikus változás a közeljövőben még inkább szembetűnő lesz majd. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez