Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.11.29. hétfő
Taksony, Brenda
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22612620
   « Vissza

A lakótelepet ismét jól feltúrták

 « Portaszolgálat 
2010. május 19.
 

A tavalyi évben megszokott látvánnyá váltak a munkagépek a Centenáriumi lakótelepen. Az önkormányzat ugyanis önerőből (200 millió Ft-ból) felújította a Margit utca – Olga utca – Sasvár utca – Futórózsa utca által határolt terület köztereit. Azért csak ezt a területet, mert a lakótelep másik felén a közterek nem önkormányzati, hanem fővárosi tulajdonban voltak. Ez persze nem jelentett semmit, mert a főváros a kisujját sem mozdította a közterek rendbetétele érdekében. Ez meg is látszott a területen, mert amíg az önkormányzati tulajdonban levő területen már a felújítás előtt is sétányok, üzletsorok, központi rész és játszóterek voltak, addig a fővárosi területen az elmúlt harminc évben semmi sem valósult meg. A kerületi önkormányzat a tavalyi beruházással párhuzamosan kezdeményezte a fővárosnál a terület átvételét. Ezzel akarta megteremteni a felújítás folytatásának a lehetőségét. A fővárossal ősszel sikerült is megegyezni, így már tavaly elindíthatta a közbeszerzési eljárást az önkormányzat. A tendert ismét az az Everling Kft. nyerte, amelyik egyrészt kerületi telephellyel rendelkezik, másrészt több közterületi felújításban, többek között a lakótelep I-es ütemű felújításában is bizonyított már. Ugyanez a kft. újítja fel Sashalmi Városközpont Rehabilitációja projekt keretein belül a Havashalom parkot is.

A Centi elhanyagoltabb felének a felújítása a napokban kezdődött el. Az első munkaterület az Összefogás sétány lett, amely terület a Centi ezen felének a központi része lesz majd. A tervek szerint a korábban autóval is használható útszakaszt sétálóutcává alakítják majd át, amelyen az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is pihenőhelyeket alakítanak majd ki. Ezen a sétányon lesz majd vizes medence is, illetve a közelben egy játszóteret is építenek majd. A Sasvár utca – Futórózsa utca – Budapesti út – Olga utca által határolt területen található a Gödör néven ismert zöld terület is. Ez a lakótelep közepén található mező jelenleg a kutyasétáltatók kedvenc helye, illetve télen a gyerekeknek nyújt kiváló szánkózási lehetőséget. A Gödör nyáron használhatatlan, mivel a területen egyetlen fa sem található, így ott napközben elviselhetetlen a hőség. Az önkormányzat tervei között a Gödör rekonstrukciója is szerepel. Egyrészt a terület széleire fákat ültetnének, másrészt az egyik sarkában a kutyasétáltatóknak egy elkerített kutyajátszóteret alakítanának ki, harmadrészt egy piknikezésre, sportolásra alkalmas helyszínnel is gazdagodna a terület. Leginkább a bicajos fiatalok örülhetnek majd, mert egy kerékpárpálya is a tervek között szerepel.

A felújítás természetesen nem ad hoc módon történik. Az önkormányzat előbb egy szórólapon, majd két lakossági fórumon is egyeztetett az ott élő emberekkel. Gyakorlatilag minden fáról megállapodtak, mégis akadnak ellenzői a fakivágásoknak. Tudomásunk szerint az egymás nyakára ültetett fákat mindenképpen meg kell ritkítania a kivitelezőnek, arról nem is beszélve, hogy a kivágandó fák között többségében allergiát okozó nyárfák találhatók. Természetesen projekt része lesz majd az új növények szakszerű betelepítése is. A beruházás emiatt minden bizonnyal a jövő év tavaszára is átcsúszik majd. 2011-ben azonban már egy megszépült Centenáriumi lakótelepe lesz majd a Fejlődő Kertvárosnak. (S)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez