Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664108
   « Vissza

A lomtalanítás módszertana

 « Portaszolgálat 
2010. július 21.
 

Amióta a lomtalanítás időpontját titkosították, senki más nem tudja, mikor jön el a jeles időpont, csak az a nagy rakás csöves, akiknek ilyenkor virrad fel a lehetőség a meggazdagodásra. A Centi lakótelepen kezdődött a móka, lett is akkora balhé, hogy még az új budapesti főkapitány is ezzel foglalkozott. Egy agilis helyi lakos ugyanis egyenesen a főkapitányi titkárságra tett panaszt, felemlegetve, hogy a belügyminiszter rendet ígért – nos, akkor tegyenek is rendet. A kerület erre extra rendőri erősítést kapott, járőrök cirkáltak a felbolydult lakótelepen, s mint azt az ideiglenesen itt állomásozó csövesek lapunk tudósítójának megerősítették, senki mást nem büntettek meg, csak a cigányokat. Hogy mást miért nem? Mert annak malteros a bőre – hangzott a kissé rasszista ízű válasz.

Nos, az kétségtelen, hogy elsősorban barna arcokat látni a nagy lomkupacok mellett. Néhol egészen hangulatosan berendezkedtek, 5-6 gyerekkel is jól elvannak, csak éppen a komfort nem olyan, amilyennek lenni kéne. De a nomád táborozókat ilyen kicsinységek nem igazán zavarják, megtalálják ők a bokor tövét, ha rájuk jön a szükség – ami ugyan szabálysértésnek számít, de mire kijön a rendőr, már le is zajlik a folyamat, és azt a közmondásból is tudjuk, hogy sz@rnak, kárnak nincs gazdája. Ha meg tisztálkodásra vágynak, akkor itt a Centi sétányon a vadonatúj szökőkút, abban lehet mosakodni. A sarki fagylaltos elmondta, hogy volt, amikor 8-10 roma lány fürdőzött ruhástól a medencében, kis póló volt rajtuk, úgy hírlik, igen látványosak voltak csuromvizesen. A környékbeli srácok szerint a szökőkútban le kellene cserélni a vizet, mert tiszta barna az egész – ránézésre ebben van is valami. (Amúgy a szökőkútban való tisztálkodás ugyancsak szabálysértés, bár mintha az átadáson a polgármester azt említette volna, hogy itt akár hűsölhetnek is a lakók – bár bizonyára nem egy falka csövesre gondolt.)

A helyi lakosok további problémája, hogy a lomolók az utcán laknak, nincs WC, tisztálkodási lehetőség, aztán a mocskos kezükkel ott válogatnak a péksütemények között a boltban, kinek van gusztusa azt megenni. Erre valószínűleg nincs jogszabály, de a dologban tényleg lehet valami...

A lakók és a lomolók között fényévnyi a távolság – ami az egyiknek kidobandó szemét, a másik emberfajtának igazi kincs, megélhetési lehetőség. A lakók a lomolókat a hátuk közepére nem kívánják, tüntetőleg távol maradnak tőlük, s inkább elijesztenék őket – ezt egy autóstól módom is volt megtapasztalni, miközben épp egy Republic-kazettát próbáltam megmenteni az enyészettől. A lomkupac őre viszont egy nagyon barátságos cigány ember, kedves kerületi lakótársunk, aki Igriciben született, de már jó ideje itt vasazik a fővárosban. Van szép teherautója (bár itt-ott rozsdás kicsit), segéderőként egy hallgatag roma dolgozik neki, s nagyfia is segít a hulladékhasznosításban. Kicsit elbeszélgetünk a borsodi viszonyokról, majd a fémre terelem a szót. Most jobb ára van a vasnak, a lemezért 38 forintot fizetnek kilónként, nagyobb anyagvastagság esetén az ár akár 43 forint is lehet. Egy hűtőből kijön mondjuk tíz kiló vas, de nem ez a lényeg, hanem a motor – ehhez viszont már felszerelés kell. Abból ki lehet szedni a rézdrótot, az kb. 60 deka, van benne valami bronz is, és a többi jó drága vas. Ha jól megpakolják a teherautót, akkor az megér 50-60 ezer forintot is a vastelepen – ezekből több is van itt a környéken, nagyjából azonos áron dolgoznak.

 
IMG_4919

 A helyben fellelt értékek szortírozás után nyomban árusításra is kerülnek.
Nekik érték az is, ami másnak teljesen értéktelen

De nem csak ez az üzlet, hanem a kupacok rendezése, válogatása is. Amíg beszélgetünk, egy kis Smart kanyarodik arra, és a vezető ismerősként köszönti a kupac gazdáját. Ő régiségekre utazik s egy öreg faszenes vasaló pillanatok alatt gazdát cserél 500 forintért. Mire abból piacképes árucikk lesz, az ára valószínűleg jócskán megemelkedik.

Még kicsit szót ejtünk az energiaárak növekedése miatti újabb jelenségről, a fagyűjtőkről. Aki ügyes és szorgalmas, a lomtalanításokon kidobott hulladék faanyagból biztosítani tudja az egész téli tüzelőjét, és ezzel igen jelentős összeget spórolhat meg.

Kicsit odébb, egy másik kupacnál jóféle edénykészletet lehet vásárolni, bizonytalan állapotú számítógépet, vagy egy olyan tüsi-hajvágó berendezést (lehet úgy 80 éves), amivel kézzel csattogtatva lehet produkálni a nullás-gép eredményét. A kupac gazdája Rudabányáról érkezett, igen jól tájékozott az ottani helyzetről. Amúgy szakmunkás, régebben a bányánál dolgozott, de azt bezárták, munka nincs, s az ott élő 1300 munkaképes embernek összesen száz álláshely jut. Hatalmas a munkanélküliség, sok a gyerek, s ha hírét veszik egy lomtalanításnak, akkor összeadják a benzinpénzt, bérelnek egy utánfutót, és eljönnek szerencsét próbálni, most éppen ide a Centire. De nem jártak eddig jól, mert valami vállalkozó (állítólag ezelőtt egy hónappal) összevásárolta a vasat, s eddig még a benzinre valót sem keresték meg. Meg enni, élni is kell, s az is pénzbe kerül. Ezek a lomosok derűsek, barátságosak, ha jó szóval köszön rájuk az ember.

A Centi sarkán igazi kincsekre bukkanok: valami művészeti hajlamú ember műveletlen leszármazottjai kidobálták a könyvgyűjteményét: Liszt Ferenc életét, a Képzőművészeti lexikont, az indiai mondavilág legszebb darabjait lehetett itt megvásárolni, darabonként száz forintért. Van itt még ventillátor, szétesett tulipános ládika, díszes rézfogantyú – mind-mind innen való, a lomtalanításból. Közben egy Mercivel négy gazdag roma hajt arra, szemlélik a kupacot, s ismerősként üdvözlik az ittenieket.

 
IMG_4981

 A profi lomolók saját szerszámkészlettel és ideiglenes műhellyel rendelkeznek,
s helyben választják el a drága fémet a silány műanyagtól.
Képünkön egy ventillátor bomlik alkotóelemeire

Egy helyütt meséltek valami skandallumról, ami pár héttel ezelőtt esett meg a XVII. kerületben – hogy ott mi történt, azt Riz Levente polgármestertől tudtuk meg. A lomolók azzal haragították meg módfelett az önkormányzatot, hogy bevetették a csali-lomit. Ez az módszer, hogy jóval a lomtalanítás előtt odahordják a közterületre a saját lomjaikat, és így elhitetik a lakossággal, hogy már itt a lomtalanítás ideje, és így konkurencia nélkül tudnak válogatni. A jogi megoldást pedig az jelentette, hogy a lomosok engedély nélkül tárolják a közterületen a saját gyűjteményüket. A gyakorlatban az akció úgy történt, hogy a közterület-felügyelők megálltak egy lomkupac előtt, és megkérdezték a kupac gazdáját, hogy övé-e a gyűjtemény, Ha azt mondja, hogy nem az övé, akkor azért viszik el, ha pedig azt, hogy az övé, akkor pedig azért, mert a saját lomjait engedély nélkül tárolja a közterületen. Mint Riz Levente elmondta, készül valami önkormányzati jogszabály, aminek segítségével a jövőben fel tudnak lépni az illegális sátorozás ellen is, és így talán elejét tudják venni annak a káosznak, ami jelenleg a lomtalanítással együtt jár. Jó hír, hogy mindezt módja volt megbeszélni Kovács Péterrel, a XVI. kerületi polgármesterrel, akinek nagyon tetszett ez a megoldás.

Nagytarcsán egy kijelölt vállalkozó végzi a szemétszállítást, s az ő dolga a lomtalanítás megszervezése. Érdekes módon itt sikerült az időpontot valóban titkokban tartani: egy héttel korábban szól a lakosoknak, egy napjuk van a kirakásra, és már vége is van a lomtalanításnak – lomolók nélkül.

A lomtalanítás haszonélvezői tehát széles társadalmi körbe tartoznak. A legszegényebbek, akiknek autójuk sincs, birtokolják és szortírozzák, rendezik a lomokat, elválasztják a hasznost a haszontalantól és őrzik a kincset. Náluk lehet vásárolni – a kóbor lakosok és a régiségkereskedők az apróságokat vehetik meg, a nagybani vasasok átveszik a fémet nagyobb mennyiségben. Ők saját gyűjtőkkel is rendelkeznek, tehetősségüket a fémkupac nagysága jelzi. A hierarchia valószínűleg felfelé is folytatódik, de ebbe az irányba sem módunk sem kedvünk nem volt kutatásokat végezni.

A lomosok gyenge pontja az illegális közterület-használat és a járművek, a rakomány állapota. Szoros hatósági ellenőrzés mellett, ha biztos a jogszabályi háttér, akkor komoly zavarokat lehet okozni a szokásos rendszerben. A lomolók mellesleg hasznos válogatást végeznek, s jelentősen csökkentik az elszállítandó hulladék mennyiségét – csak az a baj, hogy mindezt szabályozatlanul, a közterületen folytatják, ami igen erősen zavarja a helyi lakosságot, ugyanakkor jó témát ad a sajtónak.        Ferenci Zoltán

 
IMG_4979
A kerületi rendőrök a BRFK-tól érkezett rendőrökkel kiegészülve naponta többször is razziáztak a lakótelepen. A 90 bejelentésre kivonuló rendőrök összesen 249 személyt igazoltattak néhány nap alatt, és 21 esetben a járművel elkövetett szabálytalanság miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek. 28 főre összesen 195.000 Ft helyszíni bírságot szabtak ki. Az akciók során 46 főt állítottak elő a kerületi kapitányságon, és 4 körözött személyt is sikerült elfogniuk. Felvételünkön Szaszkó Péter főtörzsőrmester intézkedik egy túlterhelt utánfutó miatt.

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez