Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661735
   « Vissza

Gyereksztárok az Erzsébet-ligetben

 « Portaszolgálat 
2010. augusztus 25.
 

Tíz évesen is sztár lehet valakiből. Ehhez mindössze annyi kell, hogy olyan nagy csapatok mezében virítson, mint a Barcelona vagy a Fulham. Augusztus 20-21-én első ízben rendeztek a XVI. kerületben olyan rangos labdarúgó-tornát, amelyen a fent említett patinás klubok is képviseltették magukat. Rajtuk kívül még az Austria Wien, a Slovan Bratislava, a Sigma Olomuc, az FC Nitra, az MSK Zilina, a DAC 1904, az Újpest FC, a Győri ETO és a Mogyoród FC U10-es csapatai vettek részt azon a tornán, melyet Czuk Henrik, a kertvárosi FC Budapest Sólymok vezetőedzője szervezett. A szakember immár ötödik alkalommal rendezte meg ezt a tornát, az első három évben Dalnoki Jenőről nevezték el a rendezvényt, tavaly óta azonban már a Future Cup nevet viseli. A torna rangját pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan sztárcsapatok is elfogadták a meghívást, mint a bevezetőnkben említett Barcelona és Fulham.

 IMG_5365

Matty Serolena, a Fulham ifjú játékosa átveszi Kovács Péter polgármestertől
a legjobb játékosnak járó díjat. A Fulham csapata veretlenül és
kapott gól nélkül győzött a mátyásföldi bajnokságon

A Future Cup helyszíne eddig a bükkfürdői sportkomplexum volt. Az FC Budapest Sólymok azonban tavaly a XVI. kerületbe tette át a székhelyét. Decemberben már a kerület egyik utánpótlásnevelő klubjaként írt alá együttműködési megállapodást a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. Az egyesület a kerületi önkormányzattól is támogatást kapott, s mivel a klub vezetése jó kapcsolatot ápolt az őket befogadó kerülettel, felmerült, hogy mi lenne, ha ezt a rangos tornát 2010-ben első ízben a XVI. kerület rendezné meg.

Az önkormányzat részéről Kovács Raymund alpolgármester és Kovács Péter polgármester is azonnal az ügy mellé állt. A torna rangjához legméltóbb helyszínnek pedig a Bökényföldi úti MLTC-létesítmény ígérkezett. A meghívott csapatok közül az angol Fulham FC (ott játszik többek között a magyar válogatott Gera Zoltán is) már májusban megismerkedett a kerülettel. A klubvezetők egyike ugyanis a májusi Hamburgban rendezett Fulham FC – Atletico Madrid Európa Liga döntő előtt ugyanis a Kertvárosba utazott, ahol egyrészt találkozott a kerületi vezetőkkel, másrészt személyesen ismerkedett a pályával, az öltözőkkel, illetve szállást is foglalt a csapatának.

Egy ilyen rangos tornát nem könnyű megszervezni. Egyrészt gondoskodni kell a külföldről érkező csapatok kényelméről, másrészt fel kell készülni az esetleges váratlan helyzetekre is. A váratlan helyzetből pedig az idei első kertvárosi Future Cup-on is kijutott nekik. A torna résztvevői közül ugyanis mondvacsinált okokra hivatkozva két csapat is lemondta a részvételét. A Budapest Honvéd egy héttel a torna előtt, így a helyükre sikerült a szlovák (felvidéki magyar) Dunaszerdahely együttesét beszervezni, ám a Kecskemét már nem hagyott időt a szervezőknek a javításra. Ők ugyanis egy nappal a torna előtt mondták vissza a részvételt.

Így történhetett, hogy amúgy kakukktojásként a Mogyoród U10-es csapata is részt vehetett ezen a rangos tornán. A mogyoródiak ráadásul azt is vállalták, hogy a műfüves létesítményükben a torna előtt edzéslehetőséget biztosítanak a Barcának és a Fulhamnak. Az edzésből pedig augusztus 19-én egy villámtorna lett, melyen az FC Budapest, az FC Grund és a Mogyoród volt a két sztárcsapat ellenfele. A tornát végül meggyőző játékkal a Fulham nyerte, megelőzve a Barcelonát és az FC Budapestet.

Ez a bemelegítés aztán előre vetítette a 2010-es Future Cup-on várható erőviszonyokat is. A Barcelona és a Fulham 10 éves labdarúgóiról ugyanis sejthető volt, hogy ki fognak emelkedni a mezőnyből. A szervezők jóvoltából azonban még a legjobbaknak is alaposan meg kellett izzadniuk a győzelemért. A kétnapos tornán ugyanis rengeteg mérkőzést játszottak a csapatok. A 12 csapatot először négy hármas csoportba osztották, amelyekben körmérkőzéseket játszottak a résztvevők. Itt nem volt kieső, mindössze arról döntöttek a csapatok, hogy a következő körben ki milyen erős csoportba kerül majd. A második fordulóban ismét hármas csoportokban zajlódtak a 2×14 perces mérkőzések, ám innen már csak az első két helyezettek jutottak tovább az egyenes kieséses rendszerbe. A csoportharmadikok a 9-12. helyért játszottak, míg a legjobb nyolc csapat augusztus 21-én döntötte el, hogy melyik két csapat jut majd be a fináléba. A szurkolók és a szakemberek Fulham – Barcelona döntőt jósoltak, de sokat vártak az Austria Wien együttesétől is. Ehelyett a Barcát a nyolc között elütötte a Zsolna csapata, míg az osztrákoknak az Újpest parancsolt álljt a táblán. Az FC Fulham azonban rendkívül erős együttesnek bizonyult. Veretlenül és kapott gól nélkül masíroztak a döntőig, ahol a másik ágról meglepetésre bejutott cseh Olomuc csapatát is elgázolták. A 4-0-s eredmény nem is igazán tükrözi a két csapat közti tudáskülönbséget. 2010-ben tehát az angol FC Fulham nyerte az első kertvárosi Future Cup-ot.

A szervezők által a gólkirálynak, a legjobb játékosnak és legjobb kapusnak járó különdíjakat is az angol csapat játékosai érdemelték ki. A torna második helyén a cseh Sigma Olomuc végzett, míg a bronzérmet a kisdöntőben az Újpestet 5-0-ra lelépő zsolnaiak vehették át. A döntő krónikájához tartozik, hogy a mérkőzést a dél-afrikai világbajnokságot is megjárt Vámos Tibor játékvezető-asszisztens vezette. A civilben a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium munkáját is irányító pedagógus az éremátadásból is kivette a részét. Ennyi csapatnak, ennyi fiatal labdarúgónak azonban sok elismerést, díjat kellett átadni. A díjátadáson az önkormányzatot a torna fővédnöke, Kovács Péter polgármester és Kovács Raymund alpolgármester képviselte, és díjat adott át Szendrei József, az Újpesti Dózsa és a spanyol Cádiz egykori válogatott kapuvédője. A Future Cup népszerűsítői között olyan kiválóságok is felsorakoztak, mint Sáfár Szabolcs, az osztrák Austria Wien kapuvédője, illetve az U20-as világbajnokságon bronzérmet nyert együttesből Gulácsi Péter, a Liverpool kapusa és Szekeres Adrián, az MTK védője.

Az első ízben megrendezett labdarúgó-torna elérte a célját. Az esemény ugyanis jó propagandája volt a labdarúgásnak és a kerületnek is. A kerület vezetői ezért úgy vélekedtek, hogy, amennyiben az októberi helyhatósági választásokon a kerületi választópolgároktól ismét bizalmat kapnak majd, úgy a jövőben is helyet adnak majd a Kertvárosban ennek a rendkívül színvonalas és rangos sportrendezvénynek. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez