Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28778365
   « Vissza

Helyi választási eredmények

 « Portaszolgálat 
2010. október 6.
 

 

A XVI. kerületben nagyjából sejthető volt, hogy különleges meglepetés nem születik a választások alkalmával. Kovács Péter polgármester és csapata valamennyi körzetben nagy fölénnyel nyerte meg a választást, s amint a fenti interjúban is olvasható, a szavazóköri eredmények szerint még azok is Kovács Péterre szavaztak, akik egyébként listán más pártot támogattak (támogatottsága 65 százalék feletti, a többi jelölt a maradék szavazatokon osztozhatott.). A polgármester egyéni képviselői mandátumot szerzett a lakhelye szerinti 9. egyéni körzetben is, így most teljes vertikumban (parlamenttől az egyéni körzetig) képviselhet kedve szerint – probléma az „szerencsére” van bőven...

A testület létszáma az új törvény szerint erősen megfogyatkozott, a csökkenés elsősorban a kompenzációs mandátumokban mutatkozik, amelyeket az egyéni körzetben vesztes szavazatok alapján lehetett elnyerni. Így lett képviselő Abonyi János és Kolozs András az MSZP színeiben, Szabó Barbara (LMP) és Győri-Molnár Lajos (Jobbik) és Büki Tamás (Civil Mozgalom). A civileknél a lista élén ugyan Hargitai István szerepel, de közöttük érvényben van egy becsület-megállapodás, hogy listán az kerül be elsősorban, aki az egyéni körzetben a legtöbb szavazatot kapta – így Büki Tamást illeti az elsőség, az előtte állók lemondanak a mandátumról, és ő így kerül be a testületbe. A XVI. kerületi önkormányzat különlegessége, hogy valamennyi polgármesterjelölt mandátumhoz jutott.

Zuglóban is megtörtént a Fideszes csoda – korábban lehetett ugyan Fidesz-párti polgármester, de a testületben masszív MSZP-SZDSZ többség mutatkozott. A szoc-lib kerületben ez a fölény most valahogy semmivé olvadt. Dr. Papcsák Ferenc közel 52%-os eredménnyel lett polgármester, és az egyéni körzetek mindegyikében győztek a Fidesz-KDNP jelöltek. A vesztes szavazatok alapján szerzett kompenzációs mandátumot Pelyva György, Tóth Csaba és Dr. Imre Gergely (MSZP), Várnai László (LMP), Czeglédi János (Jobbik) és Janicsák István László (ZÉK Egyesület). Utóbbi nagy derültséget okozott, részben asszonykórusos zenei előéletével a Z’Zi laborból, másrészt plakátjával, amelyen két bokszkesztyűvel fényképeztette magát: egyik piros, másik narancssárga színű volt a képen, és a plakát üzenete szerint ezzel kellett volna kiütnie a választáson az MSZP-s és a Fideszes vetélytársakat... Nos, mint az eredményekből is kitűnik, a kihívás kicsit másként sült el, így az egykori frontember most feltehetőleg az asszonykórus ápolására szorul. (Az igazsághoz tartozik, hogy Janicsák azért 1,29 százalékkal megelőzte az utolsónak befutott jelöltet.)

P1110158 A XV. kerületben Hajdú László olyan masszívan ült a polgármesteri székben, mint Tóth József Angyalföldön, s mivel az MSZP-vel összekülönbözött, a RÁTE nevű civil szervezet színeiben indult. A Fideszes gyors azonban itt is elszáguldott: László Tamás lett a polgármester (45%-kal), és az egyéni körzetek mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek, a többieknek csak a hat kompenzációs mandátum jutott – a volt polgármester ezekből tudott egyet megszerezni.

A XVII. kerületben Riz Levente polgármester csapatával fölényes győzelmet aratott. Feltűnően magas szavazati arányával kiemelkedik a fővárosban (közel 70%), és az egyéni körzetek mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek. A hat kompenzációs mandátumon kellett megosztozni a három MSZP, egy jobbikos és két Itthon Rákosmentén képviselőnek.

 

Az agglomerációban már korántsem volt ilyen diadalmenet Fideszes jelöltnek lenni. Erre adott példát Gödöllő, Kerepes és Csömör esete. Gödöllőn Gémesi még az MDF-es időkben lett a város polgármestere, s bár a 2006-os választáson a parlamenti képviselőséget elvesztette, Gödöllőt sikerült megtartania. Most viszont fideszes jelöltet indítottak ellene is, és sokan tartottak attól, hogy a nagy hátszél kisöpri Gémesit a székéből. Nos, mint a választási eredmények bizonyítják, ez nem így lett: toronymagasan legyőzte mind a fideszes, mind az mszp-s polgármester-jelöltet, és csapata a Gödöllői Lokálpatrióta Klub színeiben megnyerte az összes egyéni körzetet, az ellenjelölteknek csak a kompenzációs mandátumok jutottak.

A Gödöllőihez hasonló helyzet alakult ki Kerepesen is, ahol 2006 óta a korábban a sajtóból ismert Franka Tibor a település polgármestere. Fidesz színekben itt is elindult ellene egy csapat, élükön a polgármester-jelölttel, és itt is nagy kérdés volt, hogy mit jelent a helyben ismert, sikeres jelölttel szemben az országosan sikeres párt támogatása. (Franka a jelenségen egyébként erősen fel volt háborodva, amit lapunk tudósítójával beszélgetve nehezen idézhető kifejezésekkel öntött szavakba.) Mint az a választások alkalmával kiderült, mind az igyekezet, mind az aggodalom felesleges volt. Franka és csapata simán padlóra küldte az ellenjelölteket: 69%-os eredménnyel lett ismét polgármester, és az Összefogás Kerepesért Egyesület színeiben a jelöltjei megnyerték az összes egyéni körzetet, a veszteseknek kitalált listán jutott be egy fideszes két civil jelölt mellett.

Csömörön Bátovszki György volt 1990 óta a polgármester, s most nyugállományba készülve eddigi helyettese, Vella Nándor indult polgármester-jelöltként, a teljes csapattal együtt a Fidesz-KDPN színeiben. Erős ellenfelüknek látszott a Fábri István által vezetett Csömöri Civil Egyesület, melynek jelöltjei már 2006-ban is megszorították az akkori vezetést. Most viszont a falu teljesen lefordult a korábbi vezetőkről, és a csömöri civilek mondhatni kiütéses győzelmet arattak: Fábri István 64 százalékos eredménnyel lett polgármester, és az általa vezetett csapat megszerezte az összes képviselői helyet, az ellenjelöltekből egy sem jutott be a testületbe. Ez valószínűleg országos rekord, a jelenséggel még az Index portál is foglalkozott.

Az eddig felsorolt agglomerációs eredmények számítanak kakukktojásnak a narancssárga győzelmek tengerében, melyet további két agglomerációs település is sokasít. Kistarcsán Solymosi Sándor lett a polgármester a Fidesz-KDNP színeiben, az eddigi polgármester, Tóth Szabolcs alig feleannyi szavazatot kapott. Az egyéni képviselői helyek szinte mindegyikét fideszes jelölt szerezte meg, a polgármester győzött egy egyéni körzetben is.

Nagytarcsán hasonló lett a helyzet: a Fidesz-KDNP színeiben Rimóczi Sándor lett a polgármester, fölényes győzelmet aratva a két korábbi polgármester, Győri Péter és Csielkáné Tóth Lenke felett. A kislistás választáson bejuttatható hat jelöltből három fideszes lett, úgyhogy Rimóczinak megvan a biztos többsége a testületben.

Ferenci Zoltán

 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez