Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782346
   « Vissza

Alakuló és alakulgató ülések

 « Portaszolgálat 
2010. október 20.
 

Október 12-én sok más kerülethez vagy településhez hasonlóan Zuglóban és a Kertvárosban is alakuló ülést tartott az október 3-án megválasztott képviselő-testület. A két esemény között azonban jelentős különbség volt, mert, amíg a XVI. kerületben zökkenőmentes volt a képviselők mandátum átvétele, eskütétele, illetve a legfőbb pozíciók elosztása, addig Zuglóban már az első ülésen kiderült, hogy a polgári oldalon belül is több érdekcsoport szeretne vezető szerephez jutni.

Zugló

Időrendben a XIV. kerület volt az első, hisz az alakuló ülésre már délelőtt sort kerítettek. Az eseménynek az a Pétervárad utcai házasságkötő-terem adott otthont, ahol egyébként az üléseket is tartani szokták. Az alakuló ülést legfeljebb a nagy érdeklődés, illetve a Szent István Király Szimfónikus Zenekar játéka tette az átlagnál ünnepélyesebbé. A helyüket elfoglaló képviselőket a testület doyenje, Pelyva György, az MSZP polgármesterjelöltje köszöntötte. Majd dr. Bisothka Béla, a Helyi Választási Bizottság elnöke értékelte a választás végeredményét. Eszerint Zuglóban dr. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, elszámolási kormánybiztos nyerte a polgármesteri székért vívott csatát. Pelyva György (MSZP), Várnai László (LMP) és Janicsák István (ZÉK) egyaránt mögötte végeztek. Ennek köszönhetően az 51,72%-ot elérő politikus kapott megbízást a kerület vezetésére.

Az egyéni választási körzeteket is a polgári oldal jelöltjei nyerték. Sorrendben Garaba Imre, Bihary Zoltán, Pusztai
 DSCF8928

Rátonyi Gábor, Zugló első fideszes képviselője olvasta fel
dr. Papcsák Ferenc polgármester esküjének szövegét

Péter, Rátonyi Flóra Noémi, Máténé Virág Krisztina, dr. Ferdinandy István, Füle Bernadett, Borbély Ádám, Gyügyei Attila, Harrach Péter, Rozgonyi Zoltán, Mélykúti Melinda, Bátki László, Majzik Edit és Solt Zoltán (valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjei) vehették át a HVB elnöktől a megbízólevelüket. Kompenzációs listáról a testületbe jutott még Czeglédi János (Jobbik), Várnai László (LMP), dr. Imre Gergely, Pelyva György és Tóth Csaba (MSZP), illetve Janicsák István László (ZÉK), ám mind a Jobbik jelöltje, mind pedig a volt Zizi Laboros jelezte a HVB felé, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel. Czeglédi János helyett Markó Elemér István (Jobbik), Janicsák István helyett pedig Tamás László került be a testületbe.

Az ünnepi ceremóniának két kedves momentuma is volt: egyrészt dr. Papcsák Ferenc azt a Rátonyi Gábort kérte fel a polgármesteri eskü szövegének felolvasására, aki Zugló rendszerváltás utáni történetének eddigi egyetlen fideszes polgármestere volt. A másik momentum ugyancsak a volt kerületi vezetőhöz fűződik, akinek a leánya, Rátonyi Flóra a 4. számú egyéni választási körzet megnyerésével bejutott a testületbe. Rátonyi Gábor, aki ezen az ünnepségen köszönt el a testülettől, jelképesen egy atyai öleléssel adta át lányának a stafétabotot.

Ezzel az ülés könnyebbik fele le is zárult. Dr. Papcsák Ferenc egy rövid szünetet követően, mely időszakot a koccintásokra és az ünneplésekre szántak, már az első napirend megtárgyalására hívta a képviselőket. A debütáló polgármester három alpolgármester-jelöltet terjesztett a képviselő-testület elé. Kovács Balázst (külsősként) az általános ügyekért, pontosabban szinte mindenért felelőséget vállaló helyetteseként, Rozgonyi Zoltánt a közbiztonságért felelős személyként, dr. Ferdinandy Istvánt pedig a közbeszerzési eljárásokért felelős alpolgármesterként terjesztette a testület elé. A képviselők titkos szavazással döntöttek a jelöltekről. Külső szemlélő úgy vélhette, mindez csak formalitás, a frakció ugyanis már régen döntött a tisztségekről. Hát nem így történt. Míg Rozgonyi Zoltánt és dr. Ferdinandy Istvánt a többség elfogadta, addig Kovács Balázsra a vártnál jóval kevesebben szavaztak. Ez pedig egyértelművé tette, hogy a helyi Fidesz-KDNP frakción belül is akadtak ellenzői – méghozzá többen is – a döntésnek.

Dr. Papcsák Ferenc sem akarta elfogadni, hogy a saját frakciójának egy része ellene fordult, ezért a hátralevő napirendeket, a bizottsági funkciók szétosztására, illetve a tervezett tanácsnoki szerepek kiosztására irányuló javaslatokat előterjesztőként visszavonta.

Az első ülés bebizonyította, hogy Zuglóban bőven lesz dolga a polgármesternek. Ugyanakkor az is kiderült, a legelső és a legfontosabb feladata mindenképpen az lesz, hogy a teljes felhatalmazást a saját frakciójától megszerezze.

Kertváros

A zuglóinál jóval békésebben és gördülékenyebben zajlott a megválasztott képviselők beiktatása a XVI. kerületben. A választási forradalom ugyanis már négy évvel korábban, 2006. októberében lezajlott a Kertvárosban. Akkor egyetlen fővárosi kerületként valamennyi egyéni választási körzetet a polgári oldal jelöltjei nyerték, s mivel Kovács Péter személyében a polgármester is erről az oldalról került ki, már négy évvel ezelőtt sikerült abszolút többséget szerezniük a testületben. Ennek pedig meg is lett az eredménye: az önkormányzat fejlesztési célokra gyorsan kötvényt bocsájtott ki, és ebből négy év alatt többet elért, mint amennyit a rendszerváltást követő 16 évben fel tudott mutatni a kerület. A legdinamikusabban fejlődő kerület polgármestereként Kovács Péter nyugodtan tekinthetett a választások elé.

IMG_6146 

Dr. Szőke Tibor, a választási bizottság elnöke,
Kovács Péter újjáválasztott polgármester
és Ancsin László jegyző az alakuló ülésen

Az október 3-i voksolás pedig az előzetes választásokat igazolta. Kovács Péter rendkívül magabiztosan tartotta meg a polgármesteri pozícióját, az egyéni választási körzeteket pedig ismét 100%-ban a fideszes jelöltek nyerték. Október 12-én koraeste, az Erzsébetligeti Színházban megrendezett alakuló ülésen dr. Szőke Tibortól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől sorrendben a következő képviselők vehették át a mandátumukat: Szatmáry László, Horváth János, Kratofil Zita, Szatmáry Kristóf, Gilyén Ince, dr. Környeiné Rácz Katalin, dr. Varga János, dr. Csomor Ervin, Kovács Péter, Kovács Balázs, Kovács Raymund és Szász József (valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjei). Rajtuk kívül a kompenzációs listáról Abonyi János (MSZP), Kolozs András (MSZP), Szabó Barbara (LMP), Győri-Molnár Lajos (Jobbik) és Hargitai István (Civil Mozgalom) jutott be a testületbe. Hargitai István azonban 2006-hoz hasonlóan ismét lemondott a mandátumáról. A helyi Civil Mozgalomban ugyanis létezik egy egyesség: az lesz a képviselő, aki a választóktól a legtöbb szavazatot kapta. 2006 után ismét dr. Büki Tamás gyűjtötte be a legtöbb voksot, így egy későbbi időpontban a listavezető Hargitai István helyett ő foglalhatja el a Civil Mozgalomnak járó egyetlen helyet a testületben.

A mandátumok átvételét és a képviselői eskü letételét követően a testület minden vita nélkül megszavazta, hogy 2010-2014-es ciklusban is dr. Csomor Ervin és Kovács Raymund legyen az alpolgármester. Arról sem volt vita, hogy a két helyettes ugyanazokért a területekért feleljen majd, mint az elmúlt négy esztendőben. Kovács Péter elsőszámú helyettesének, dr. Csomor Ervinnek a hatáskörébe tartozik majd az intézményhálózat, az oktatás, az egészségügy, a szociális hálózat és a sport, míg Kovács Raymund elsősorban a költségvetésért, a közbiztonságért, a közlekedésért, a kommunikációért és a környezetvédelemért lesz majd felelős. Ugyancsak gond nélkül döntöttek a képviselők a tisztségviselők illetményéről is. Ezt követően pedig mindenki nyugodtan és elégedetten nyugtázta, hogy a Kertvárosban Zuglóval ellentétben tökéletes az egység, ami újabb négyéves sikertörténetet eredményezhet. (A.Á.)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez