Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656889
   « Vissza

Kerepes polgármestere rendíthetetlen – Rendhagyó interjú Franka Tiborral

 « Cikkek és hírek 
2010. október 20.
 

Aki legalább négy éve nem járt Kerepesen, azt gondolná, hogy eltévedt, vagy valaki kicserélte: a lepusztult település – az orrát lógató, savanyú ábrázatú emberek helyett most egy megújult arculatú község tárul a látogató szeme elé, mosolygós, életvidám emberekkel. Négy évvel ezelőtt lett Kerepes polgármestere Franka Tibor, aki a sajtóban, a médiában töltött évtizedek után vállalta fel e városnyi méretű település vezetését, és az elmúlt négy év munkája nyomán támogatókkal megerősödve, elsöprő sikerrel nyerte meg a választásokat függetlenként, csapatával együtt. Talán nem véletlen, hogy Franka megjelenése egybeesik e dinamikus fejlődéssel… A nem mindennapi győzelem után az új-régi polgármester maga elemzi a történteket.

 

– Az a sajátos a magyar helyzetben, hogy míg a tavaszi országgyűlési választások elsöprőek voltak politikai értelemben, az önkormányzati választásokon viszont jónéhány településről kiszorult a politika, így történt például Kerepesen is.

– Mert Ön, mint sikeres polgármester, kiszorította, gondolom…

– Kétségtelen, de azért tettem, hogy ne a politika határozza meg Kerepesen az önkormányzati választásokon induló képviselő-jelöltjeim minőségét, hanem az ember legyen alkalmas a választók bizalmára. Arra törekedtem – bár jómagam jobboldali vagyok már vagy harminc esztendeje –, mégis azt mondtam, hogy olyan jelölteket keresek, akik egzisztenciálisan, morálisan, és anyagilag is megteremtették a boldogulásukat, nincs szükségük arra, hogy pártlogókat tűzzenek a mellükre, és akár négyévente változtassák azt. Olyan embereket kerestem, akik köztiszteletben állnak.

IMG_6213 

Franka Tibor és az újjáválasztott kerepesi képviselőtestület
a felújított művelődési házban megtartott ünnepi alakuló ülésen

– Harmincéves pályafutásommal a hátam mögött nincs szükségem arra, hogy bármelyik párt megmondja, hogy mit csináljak, ezt már az ember nehezen viseli így ötven fölött, és azt gondoltam, hogy az elmúlt négyéves munkám feljogosít arra, hogy függetlenként próbáljak szerencsét. Ehhez kerestem olyan nyolc képviselőjelöltet – mivel nyolc körzetünk van –, akik szintén ismertségük, munkájuk gyümölcseként elismert emberek a településen, anyagi egzisztenciával rendelkeznek – nem munkanélküliek, és nem valakinek a bátyja, szeretője vagy sógora –, hanem önálló, „holdudvarral” rendelkező, és lehetőleg kerepesen élő és dolgozó jelöltek.

– Tehát pedagógus, aki itt dolgozik, itt tanít, a másik is tanárember, két orvos (egy gyermek- és egy felnőtt orvos), kereskedelmi főiskolát végzett vállalkozó, aki az üzletét itt vezeti Kerepesen, pénzügyi főiskolát végzett ember, tehát ami a fontos, hogy a választó minden nap láthatja őket, és ami még ennél is fontosabb, hogy egy orvos, vagy egy boltos, ha rossz képviselő, az vissza fog hatni a munkájára is, s ha rossz munkát végez, az meg visszahat a képviselői munkájára. Ezeket az embereket kétszeres igába fogtam, bevallhatom most már, a saját munkája minősége, és ezáltal fizetése, jövedelmezősége is attól függ, hogy milyen képviselő lesz nálam a testületben. Ugyanakkor minden ilyen képviselő naprakész az információval, mert minden nap kinyitja az orvosi rendelő, vagy az iskola, vagy a bolt ajtaját, és innen kezdve én is mindjárt mindent tudok.

– Nagyon sokan segítettek kívülről is, őket igyekeztem a bizottságokba beajánlani, és be is választotta a testület, tehát akik plakátot ragasztottak, bíztak ennek az egésznek a sikerében, azokat én nem felejtettem el. Egy nagyon komoly csapat alakult így ki. És Kerepes az a település, ahol minden héten van legalább egy rendezvény, és Kerepes olyan településsé vált, ahol ünnepelnek az emberek, és mernek ünnepelni. A szüreti mulatságtól kezdve október 6-án át október 23-ig, a Honvédelem napjáig, minden alkalmat igyekszünk megtartani.

– És itt a különbözőféle emberek, az úgynevezett pénzesebb, középkategóriás, Budapestről kiköltözők, valamint a helyi őslakosok, a sok esetben szlovák vagy tót atyámfiai, akik kis jövedelműek, és más kultúrkörben nevelkedtek, ugyanúgy összetalálkoznak, és egyetértenek. És ez a két, egymástól nagy távolságban élő ember, mind ránk szavazott, és mindegyik képviselőjelöltünkre. Tehát a gazdagabbak Sólyom lakóparkban ugyanúgy ránk szavaztak, mint a Templom utcában az ősrégi Kerepes polgárai. Ez bizonyos értelemben azt is jelenti, hogy az önkormányzatiság egy olyan intézmény, amely képes kikapcsolni a nagypolitikát. A banktisztviselő, aki Budapesten éli az életét, és az ősrégi kerepesi nyugdíjas ember, aki az elmúlt rendszerben vasgyári munkás volt, vagy földművelő, egyet tudtak érteni abban, hogy nekik mi kell. És még egy olyan elsöprő országgyűlési választást követően sem csábultak el, amilyen a mostani volt, pedig reklám az volt bőven, és még Kövér Lászlót, a Parlament elnökét is kihozták ide.

– Nem is igazán értem a Fideszt, nekem velük az égvilágon semmi bajom nincsen, én magam jobboldali, keresztény, nemzeti gondolkodású ember vagyok, sőt azt is mondhatnám hogy nacionalista – a szó pozitív értelmében –, erről szóltak a könyveim, a rádió, TV-riportjaim és műsoraim. Ezt nem értettem, hogy ha nem vagyok a Fidesz feltétlen híve, vagy tagja, akkor én már nem is vagyok ember? Úgy gondolom, hogy ezen el kéne gondolkodnia a Fidesznek, elsősorban a felső vezetésének – akiknek a tagjait egyébként jól ismerem, tegezőviszonyban is vagyunk –, hogy ez a hatalmas siker ne úgy működjön, mint egy úthenger. Vannak olyan vezetők, politikusok, közszereplők, akik – Orbán Viktort idézve: az Unión kívül is van élet – a Fideszen kívül élnek, de ez nem azt jelenti, hogy a Fidesszel szemben állnak! Dehogy állok én szembe! Nagyon örülök annak, hogy végre adóztatunk, hogy végre kitaláljuk, hogy mit kell csinálni.

– Én tíz éve is erről beszéltem, de tíz éve az átlag magyar gondolkodás még nem mert az ilyen javaslatok mellé
 IMG_6221

Trianon emlékmű a kerepesi művelődési ház előtt.
A Nemzeti Egyetértés Tere avatására Orbán Viktort is várják

állni. Akkor azt mondták, hogy antiszemita vagyok, rasszista, meg a földről elrugaszkodott, hogy képzelem én azt, hogy a nyugatiakat meg lehet adóztatni, ma már ezt Orbán Viktor végrehajtja, hál’ Istennek! Hajrá Orbán Viktor, hajrá Fidesz! Csak arra tessenek odafigyelni, hogy egy településen aki nem Fideszes, az is lehet ember, és dolgozhat jól!

– Nem tart attól, hogy valamilyen szempontból hátrányba szorul a Fideszre nézve súlyos választási kudarc után ez a település?

– Engem az is megdöbbentett, hogy a Fidesz itteni választási szórólapján az szerepelt, hogy csak velünk együtt lehet sikeres Kerepes, meg változást akarunk Kerepesen. Ezen elgondolkodtam, hogy mi lenne a változás? Leraktunk 12 km aszfaltos utat. Fel fogja szedni a Fidesz az aszfaltot, mert változást akar? Vagy lebontja az emlékműveimet? A Trianon emlékművet? Miért kellene változtatni, ha Kerepes is abba az irányba halad, amerre a Fidesz is szeretné, hogy haladjon az egész ország?

– Az emberek ezt felfogták: a Sólyom lakóparktól a Templom utcáig. Mit akarnak itt változtatni? Utak épülnek, orvosi rendelőket újítottunk fel, iskolát bővítettünk, bölcsődét építünk. Akkor mit akarnak változtatni? Volt egy vezérelv, amit úgy gondoltak, hogy az egész országra lehet alkalmazni – ezt itt nem lehetett. Lásd Gödöllő, Veresegyház, Pécel, Csömör, vagy akár Kerepes, és még számtalan település példáját az országban. Én azt gondolom, hogy sokkal jobb lett volna a szája íze mindenkinek, ha választás előtt kicsit odafigyelnek és mérlegelnek, hogy melyik településen ki a polgármester, és az milyen ember is? „Ja, ez közénk való, előbb kezdte mint mi!” Ehelyett idejöttek egy úthengerrel. De nem tudtak átmenni, mert Kerepes népe megadta a bizalmat, és 70 százalékkal győztem.

– Gratulálunk!

– Köszönöm szépen! És még egy: nem mondtam le a „Nemzeti Egyetértés Tere” létrehozásának tervéről, erre akarjuk elnevezni a Templom előtti belső teret, amelyen a Triananon Emlékmű áll. Erre az eseményre Orbán Viktort óhajtom meghívni, hogy ezt a teret együtt avassuk fel, a nemzeti egyetértés jegyében – és a köztünk lévő egyetértés jegyében! (F)

 

Franka Tibor polgármester és képviselőtestülete első lépésként egy felhívással fordult Kerepes lakóihoz az iszapkárosultak megsegítésére. Céljuk egy „iszapár” sújtotta család felkarolása. A gyűjtés alaptőkéjét a képviselők egy havi tiszteletdíja és a polgármester felajánlása jelenti, ami összesen 1 millió 200 ezer Ft-ot tesz ki. Ehhez járul a kerepesi polgárok közadakozása, ami a meghirdetéstől két hétig tart (a gyűjtést a megválasztott képviselők szervezik). Eközben a környezeti katasztrófa által sújtott falvakban, az ottani elöljárók ajánlása alapján kerepesi megbízottak kiválasztják azt a családot, akit megsegítenek. Őket vendégül is látják majd Kerepesen, a házukat és környékét pedig a helyszínre utazó kerepesi önkéntesek teszik rendbe.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez