Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28754348
   « Vissza

Könyvbemutató az uszodában

 « Portaszolgálat 
2011. január 19.
 

 

 DSCF1926 

 

Szokatlan esemény tanúi lehettek, akik múlt év végén részt vettek azon a könyvbemutatón, amelyet érdekes helyszínen: a mátyásföldi uszoda aulájában tartottak. S ha valaki alaposabban megnézte a résztvevőket, néhány ismerős arcot is felfedezhetett. Dr. Géczi István robosztus termete közel negyven év távlatából is felidézte azt a legendás kapust, aki egykor kivédte a Liverpool, a Juventus vagy éppen a brazil válogatott csatárainak a szemét. A kapus mellett ülő személy is ismerősnek tűnt: Bálint László, a Fradi és a magyar válogatott legendás hátvédje 62 évesen is becenevéhez méltó módon Báróként viselkedett a mátyásföldi uszodában. Akadt egy harmadik ismerős arc is. Ő azonban már láthatóan a fiatalabb korosztályhoz tartozott. Kristóf Péter eddig sportriporterként volt ismert, ám ezúttal egy másik oldaláról mutatkozott be. Könyvet írt a Fradiról. Pontosabban a Fradi egyik csapatáról. Az egyik nagycsapatáról. Arról, amelyik 1975-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájának a döntőjébe jutott.

A Fradi szurkolóknak (s belőlük bizony jó pár akad a XVI. kerületben is) jó évük van idén. No, ez alatt nem azt értem, hogy már ősszel sikerült bebiztosítaniuk az NB I-es tagságukat (az elmúlt néhány év egy rémálom volt a szurkolók számára), hanem sokkal inkább azért, mert idén több jubileumot is ünnepelnek. A Fradi pontosan 45 évvel ezelőtt nyerte meg a Vásárvárosok Kupáját (a Juve ellen idegenben), ami mind a mai napig a magyar klubfutball egyetlen nemzetközi kupasikere. Ugyancsak jubilál (15 éves) a Fradi Bajnokok Ligájába jutása. És 35 év telt el azóta az emlékezetes 1975-ös KEK-menetelés óta is. Melyről Kristóf Péter könyvet írt, és mely menetelésnek dr. Géczi István és Bálint László is részese volt. S, hogy miért ír egy rákosszentmihályi sportriporter könyvet egy ilyen régi történetről? Egyrészt azért, mert mostanában jobban ráér, márpedig a médiában dolgozók számára ismeretlen a tétlenség fogalma. Másrészt, mert személyesen is kötődött ehhez a meneteléshez. A Fradi egyik játékosa, Megyesi István ugyanabban a házban és ugyanazon az emeleten lakott a Füredi úton, mint az akkor még csak kisfiú sportriporter. A srác persze, akkoriban ugyanúgy a képernyő előtt ült, mint a fél ország, és a Fradi sikeréért szorított. A belgrádi elődöntőben pedig úgy alakult, hogy a Fradi második gólját a két lakással arrébb lakó Megyesi István lőtte. Az a gól akkor a KEK döntőt jelentette a Ferencváros számára.

December 9-én koradélután mutatták be az „Ezüstcsapat – második félidő” című könyvet. Kristóf Péter interjúkötetét. Pontosabban embermeséjét, hisz a könyvben nem hagyományos értelemben vett interjúkat olvashat a közönség, hanem visszaemlékezéseket. Egy csapat visszaemlékezéseit. Persze ennyi év távlatából már fennáll a veszélye, hogy néhányan már nem tudnak visszaemlékezni. Az 1975-ös Fradiból ketten – Dalnoki Jenő, a mester és Pusztai László, a jobbszélső – is már az égi focipályán kergeti a labdát, de a könyvben a többiek a két hiányzóról is sokat meséltek. Szóval Rákosszentmihályon született meg ez a mű, de aki egy kicsit jártas a sportban, az tudja, hogy a 75-ös Fradi több szállal is kötődik a XVI. kerülethez. Egyrészt dr. Géczi Pista révén, aki mind a mai napig (pedig már régen Rákospalotán él) tősgyökeres szentmihályinak vallja magát. Aztán a csapat másik játékosa, Mucha Józsi révén, aki szintén sokáig lakott a kerületben. Illetve a pályaedző, Novák Dezső révén, aki viszont ma is itt él közöttünk. No, ennyi ismeret tudatában a végén csak kijelenthetjük, hogy ez a remekmű nem csak a zöld-fehér érzelmű olvasóknak, hanem a kertvárosi embereknek is örömet jelenthet az ünnepek alatt. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez