Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656503
   « Vissza

Műanyagtűz Kistarcsán

 « Portaszolgálat 
2011. március 1.
 

Az Index tudósítása a tűzről:

Bulvár

Még mindig ég a kistarcsai műanyag-feldolgozó

2011. március 1., kedd 08:07 | 52 perce frissítve

Csaknem egy napja lángol egy kistarcsai üzem, a katasztrófavédelem szerint a lakók nincsenek veszélyben, de folyamatosan mérik az egészségkárosító anyagok koncentrációját.

Még kedden délután háromkor is tartott az oltása a műanyag-feldolgozónak, amely hétfőn este gyulladt ki Kistarcsán. Továbbra is a legmagasabb, ötös riasztási fokozat van érvényben, a helyszínen csaknem hetven tűzoltó dolgozik, mondta az Index kérdésére Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hétfő este egy ötezer négyzetméteres üzemben, lakott területtől körülbelül ötszáz méterre csaptak fel a lángok. Előbb csak egy negyven négyzetméteres üzemrész égett, de a tűz továbbterjedt és nem sokkal később már négyszáz négyzetméteren égtek a feldolgozásra váró műanyag termékek, és a lángok átterjedtek a tetőre is. Ezért újabb és újabb tűzoltóegységeket küldtek a helyszínre, és elrendelték a legmagasabb, ötös riasztási fokozatot is. Ez azóta is érvényben van.

Az üzemhez Gödöllőről, Szentendréről és a fővárosból is riasztottak tűzoltókat, de este 10 óra körül monori kollégáik is csatlakoztak. Petróczi Tímea elmondta: gondot okoz, hogy a vasbeton tetőszerkezet megolvadt, és az égő, izzó műanyagra zuhant, ezt a tűzoltók igyekeznek habbal beteríteni.

A füst Kerepes, Nagytarcsa és Budapest XVI. kerülete felé száll, de olyan magasan, hogy nem jelent veszélyt. A katasztrófavédelem nógrádi veszélyhelyzeti csoportja további méréseket végez majd, hogy pontosan meghatározzák az égő műanyagokból felszabaduló, levegőbe kerülő egészségre veszélyes anyagok koncentrációját.

Ifj. Juhász István, kistarcsai alpolgármester az Index érdeklődésére elmondta, hogy hajnal óta fel vannak készülve arra, hogy a tűz környékén lakókat kitelepítsék és elszállásolják a település távolabb részén lévő közintézményekben. "Ha a katasztrófavédelemtől szólnak, hogy gond van, akkor megyünk."

Petróczi Tímea elmondta, hogy nincs szükség lakosságvédelmi intézkedésekre, az elsődleges mérések szerint nem haladja meg az egészségre veszélyes határértékeket a levegőben lévő mérgező anyagok mennyisége. A füst miatt természetesen rossz szag érezhető a környéken és a főváros északkeleti kerületeiben.


View Larger Map

A tüzet a várakozások szerint kedden eloltják, némi gondot okozhat azonban az oltóvíz zökkenőmentes utánpótlása.

A tűzben az OKF információi szerint senki sem sérült meg.

 

A XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal a tűzzel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt bocsátotta ki.

SAJTÓKÖZLEMÉNY  

A XVI. kerületi Önkormányzat az alábbiakban reagál azokra a lakossági bejelentésekre, amelyek a február 28-án, hétfőn, Kistarcsán lévő műanyagraktárban történt tűzesettel kapcsolatosak.

A katasztrófavédelem munkatársai tegnap este óta a széljárás figyelembevételével folyamatosan méréseket végeznek, a helyszínen tartózkodó munkatársunk pedig rendszeresen beszámol az aktuális történésekről. A méréseket a tűz eloltása után is folytatni fogják.

 Kistarcsán, a lakott területtől ötszáz méterre lévő, ötezer négyzetméter alapterületű raktár február 28-án, hétfő este 20 óra körül gyulladt ki. Kezdetben a raktárnak csak kis része, nem sokkal később viszont már a teljes helyiségben égtek a feldolgozásra váró műanyag termékek, és a lángok átterjedtek a tetőre is.

A helyszínre a gödöllői, fővárosi, szentendrei, váci, monori tűzoltók 68 fővel, 24 gépjárművel, a FPVI XVI. kerületi kirendeltsége, a Veszélyhelyzeti Felderítő Szolgálat (VFSZ) és Jász-Nagykun-Szolnok megyei Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS), a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatója, valamit a Gödöllő Polgári Védelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője vonultak ki. A tüzet folyamatosan oltják, a VFSZ és a VFCS koncentráció mérései alapján a környező lakott területeken,  Kerepes, Nagytarcsa és a főváros XVI. kerülete – lakosságvédelmi intézkedés elrendelésre nincs szükség. Az esemény során személyi sérülés nem történt.

 

 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez