Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.10.19. kedd
Nándor
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22308374
   « Vissza

Időközi választás Mátyásföldön

 « Portaszolgálat 
2011. március 9.
 

 

A helyi Fidesz-KDNP őszi nagyarányú választási győzelme után hidegzuhanyként érkezett a hír, hogy időközi önkormányzati választást kell rövidesen tartani.

Az történt ugyanis, hogy Zuglóban az új polgármester, Papcsák Ferenc külsős alpolgármesternek kérte fel Kovács Balázst, aki egyébként Mátyásföldön lett egyéni körzetes képviselő. Elsőre úgy nézett ki, hogy a két tisztség összefér, ám a jogszabályok alaposabb vizsgálata után kiderült, hogy Kovács Balázsnak alpolgármestersége idejére el kell búcsúznia megszokott ó-mátyásföldi körzetétől.

 mesterhazy1

Pártelnök a kampányban: Mesterházy Attila elnök és Nemes Miklós jelölt a Jókai úti CBA előtt

 

A legutóbbi önkormányzati választások körzeteinek kialakítása már a takarékosság jegyében történt, és részben jóval nagyobbak lettek a körzetek, részben pedig jelentősen csökkent a képviselői helyek száma. Ács Anikó, korábbi képviselőnek így már nem jutott hely (és mandátum) az őszi választások során, ám most, a lemondás kapcsán természetes módon merült fel, hogy ő legyen Kovács Balázs helyett a Fidesz jelöltje. A megüresedő egyéni körzetes helyért harcba szálltak a kerület egyéb politikai erői is: az MSZP Nemes Miklóst indította harcba a mandátumért, a Jobbik színeiben Kispál Sándor indult, az LMP pedig gondban volt, mert itt Szabó Barbarának kellett volna indulnia (ő volt a jelölt ősszel a körzetben), de ő már listán mandátumot szerzett. Márpedig eléggé nehéz úgy kampányolni, hogy „már képviselő vagyok, de ha rám szavaz, akkor újra képviselő leszek, a helyemre pedig bejön más a listáról” – szóval inkább a hozzá (politikailag is) közel álló Környei Ákos indult a megüresedett körzetben, ekképpen hidalva át a kilátásba került kommunikációs kalamajkát.

kbalazs

Kovács Balázs, a lemondott mátyásföldi képviselő, Zugló alpolgármestere leadja szavazatát a Táncsics utcai iskolában lévő szavazókörben. Mínusz tíz fokban folyt a kampány

 

Amolyan rettentő nagy kampány nem verte fel Mátyásföldet az időközi választással kapcsolatban, bár kétségtelenül voltak kampányesemények, amelyek leginkább a párt-támogatóknak szóltak. Ennek jegyében tartott választási gyűlést a Jobbik a Jókai irodaház nagytermében, szinte egyidőben azzal a kitelepüléses eseménnyel, amelyen még egy pártelnök is megjelent (ami azért nagy szó a kerületben). Konkrétan az MSZP-ről van szó, akik a kampány utolsó hetében, március 2-án kitelepültek a Jókai CBA elé, és meghirdették, hogy a rendezvényen jelen lesz Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Az esemény kezdete négy óra lett volna, de akkor még hiába kerestük a helyszínen a pártelnököt. Szűk kíséretével végül fél hat körül érkezett, éppen jó időben ahhoz, hogy összefusson a hat órai gyűlésre igyekvő Jobbik-szimpatizánsokkal. Konfliktusnak szerencsére még csak az árnyéka sem vetült egyik eseményre sem, a helyben összegyűlt MSZP-szimpatizánsok szűk körben jóízűen elbeszélgettek a pártelnökkel, aki sok sikert kívánt a Nemes Miklósnak a hétvégi választásra. (Kolozs András kerületi MSZP-elnök sajnos nem tudott jelen lenni az eseményen, ő ugyanis a képviselőtestület ülésén tartózkodott, s éppen a kerület költségvetését tárgyalták.)

 

szav

   Szász József kampányfőnök szavazatot összesít a Petőfi-téri Fidesz irodában

 

A legnagyobb támogatói köre kétségkívül a Fidesznek van a kerületben, s ők a hagyományos közvetlen kapcsolatépítést választották, amely eddig is sikert hozott. A körzetben mintegy harminc aktivista dolgozott folyamatosan, s a jelölt is arra törekedett, hogy minél több emberrel sikerüljön személyes kapcsolatba lépni. Az időjárás a kampányolásnak bizony egyáltalán nem kedvezett, s a támogatók csak abban reménykednek, hogy legközelebb nem mínusz tíz fokban fog valaki lemondani... Egyéb nyilvános eseményre gyakorlatilag nem is került sor, mint utóbb megtudtuk, egy-egy ilyen pártgyűlésre leginkább a szimpatizánsok mennek el, s őket meg egyáltalán nem kell meggyőzni.

Így jutottunk el a választások napjáig – a kampánycsend végén a Fideszesek még kijavítgatták a megsérült plakátokat –, március 6-án, vasárnap reggel pedig kezdődhetett a szavazás. A részvételi arány csak nagyon lassan kúszott fel 10 százalék fölé, és estére a húszat is alig érte el, de ez a választás érvényességét egyáltalán nem befolyásolta. Este hétkor lezárták a szavazást, a szavazatszámláló bizottságok igen gyorsan feldolgozták a voksokat, és alig fél óra múlva már tudni is lehetett az eredményeket. Az öt szavazókörben 721 szavazatot kapott Ács Anikó (68%), 200-at az MSZP (19%), 80-at az LMP (7,5%) és 59-et a Jobbik (5,5%).

Miután a részvételi arány igen alacsony volt, túlzottan sok következtetést az eredményekből nem lehet levonni, de az feltehető, hogy az MSZP a növekvő népszerűségének tudhatja be a szavazási arányokat, a Jobbik pedig leszűrheti, hogy a nemzeti oldal szavazó valószínűleg elégedettek lehetnek a fideszes vezetéssel.

 

kpgrat  

Kovács Péter polgármester gratulál Ács Anikó újonnan választott képviselőnek a választás estéjén. A Fidesz 68 százalékot kapott

A Petőfi-kerti Fidesz irodán szűkebb körben gratuláltak a kerületi vezetők és a megjelent aktivisták Ács Anikónak a győzelemhez, de tartós nyugalom nem köszönt be választás-ügyben, mivel Szatmáry Kristóf államtitkári megbízatást kapott, s emiatt neki is le kell mondania önkormányzati egyéni képviselői mandátumáról...    

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. október 13.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez