Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.10.23. szombat
Gyöngyi
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22378705
   « Vissza

Hatalmas tűz volt Kistarcsán

 « Tűzoltósági hírek 
2011. március 9.
 

 

Nagy riadalmat okozott az a hatalmas tűz, amely február utolsó napján keletkezett a XVI. kerület tőszomszédságában, a kistarcsai raktárbázis egyik több ezer négyzetméteres csarnokában, az ott működő műanyag-feldolgozó üzemben. Az üzemben különféle hulladékok válogatását, bálázását végezték (továbbhasznosítás érdekében), és az üzem egy kisebb helyiségében keletkezett (vélhetőleg elektromos) tűz, amely aztán rövidesen átterjedt az egész csarnokra. Itt hatalmas mennyiségben voltak műanya­gok és papírbálák felhalmozva, és rövidesen a környék összes tűzoltója (27 jármű, 68 tűzoltó) küzdött a lángokkal, meglehetősen esélytelenül. Ráadásul a hatalmas hőtől a vasbeton csarnok födémszerkezete is meggyengült, majd beszakadt. Bevetettek mindent, de a hatalmas mennyiségű égő anyag eloltása csak több nap elteltével sikerült.

A tűz a XVI. kerület és Kistarcsa lakott területétől alig 500 méterre keletkezett, és mint köztudott, a műanyagok égésekor káros gázok is keletkeznek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hatalmas hő miatt a füst felszállt a magasabb légrétegekbe, és emiatt a káros anyagok nem veszélyeztették a közelben fekvő lakóterületeket. A lakosság megnyugtatására a XVI. kerület polgármestere közleményt adott ki, az előző tartalommal, közölve, hogy a katasztrófavédelmi szakemberek álláspontja szerint lakosságvédelmi intézkedések elrendelésére nincs szükség.

A tűz helyszínén, a kistarcsai raktárbázison tudósítónk legutoljára március 6-án, vasárnap járt, amikor már bontogatták a maradék anyagokat a leégett és beszakadt 5 ezer négyzetméteres csarnokban. Megdöbbentő, de a lángok a bontás közben is fel-felcsaptak még, tehát elmondható, hogy ez a tűz akár egy hétig is éghetett. Mint egy tűzvédelmi szakértőtől megtudtuk, a műanyagok égéséből keletkező veszélyes anyagok kétségtelenül kijutottak a szabadba, de mivel nagy területen terjedtek el, eloszlottak a légkörben. Ebből a csapadék azokat nyilván kimossa idővel, tehát a káros anyagok visszajutnak a földre, onnan majd bekerülnek a növényzetbe, majd a növényeket fogyasztó állatvilágba, s azon keresztül pedig az emberekbe – ez a tápláléklánc igazságossága, ilyen és hasonló okok miatt kerülhet dioxin az étkezésre szánt húsfélékbe...

 

kist2

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. október 13.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez