Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.10.25. hétfő
Blanka, Bianka
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22402358
   « Vissza

A rendőrkapitány tanácsai

 « Rendőrségi hírek 
2011. április 13.
 

 

A rendőrség megerősített készültséggel várja a lomtalanítást. A helyzetet bonyolítja, hogy a tartózkodási hely szabad megválasztása úgynevezett alkotmányos alapjog, tehát csupán azért, mert valaki éppen ott van, ahol – ezért vele szemben nem lehet eljárást indítani. Az alkotmányos jogok a guberálókat is megilletik, tehát jogukban áll a lomtalanítás időszakában a XVI. kerület közterületein tartózkodni.

A rendőrség annyit tehet, hogy minden jogszabálysértéssel szemben szigorúan fellép, tehát ilyen lehet például a szemetelés, a közterületi vizelés, a rongálás, a köpködés. Annyit viszont megtehet a rendőrség, hogy minden gyanús alakot igazoltatnak, a lomtalanítást megelőző napokban már ötven felett járt az igazoltatások száma, aki pedig nem tudta magát igazolni, azt előállították a kapitányságra a személyazonosság megállapítása céljából. Nagyon odafigyelnek a rendőrök a közlekedési szabálysértésekre is, például arra, ha guberálók rossz helyen parkolnak, vagy túlterhelik a járművüket, utánfutóikat. De csupán azért, mert ott válogatnak a kitett lomok között, nem lehet velük szemben eljárni.

Mint dr. Terdik Tamás rendőrkapitány lapunknak elmondta, a rendőrség nagyban számít a lakossági bejelentésekre, például arról, hogy a guberálók a közterületen hangoskodnak, esetleg alkoholt fogyasztanak, szabálytalanul parkolnak, közlekednek, közterületen a szükségüket végzik. Aki ilyen (valóban rendőrségi intézkedést igénylő) dolgot tapasztal, azonnal tegyen bejelentést a kapitányságon (tel: 407-0767), van járőr, ki fogják küldeni, és intézkedni is fognak keményen. A lomok áthelyezése, kocsiba való rakodása önmagában nem szabálysértés, és az sem tiltott dolog, ha valaki a közterületen alszik – legfeljebb ha azt egy védett parkban vagy játszótéren teszi meg, mert ez ugyanis az önkormányzat rendelete szerinti szabálysértés.

A helyzet tehát rendőri szempontból sem túl egyszerű, de a lakosság segítségével a szabálysértések többsége felderíthető lesz, és a guberálók sem szívesen járnak egy olyan kerületbe, ahol ilyen aktív a rendőrség és a lakosság együttműködése. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. október 13.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez