Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.01.28. szombat
Károly, Karola
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26372980
   « Vissza

Füstfelhő a Naplás-tó felett

 « Cikkek és hírek 
2011. június 15.
 

 

Május 31-én Somogyi Szabina kerületi Polgári Védelmi parancsnok hajnali 5 órakor riasztotta az önkormányzat védelmi referensét, Szabó Tamást, illetve a Készenléti Szolgálat munkatársát, mondván a Naplás-tó felett ismeretlen anyagot tartalmazó füstfelhő jelent meg, s mivel fennállt a veszélye, hogy a felhő a lakosságra veszélyes mérgező anyagot tartalmaz, ezért azonnali intézkedésekre lesz szükség. A védelmi referens és a Készenléti Szolgálat munkatársa tudta a kötelességét: rögtön hívták a polgármestert, az alpolgármestereket, illetve a jegyzőt, akik pedig riasztották az úgynevezett Operatív Törzs tagjait: operátorokat, sofőrt, informatikusokat, közegészségügyi és járványügyi előadót, valamint a többieket. A 34 fős törzs 95%-át perceken belül sikerült utolérniük. A hajnalban felébresztett emberek azonban nem a Naplás-tó, hanem a Havashalom utcai Polgármesteri Hivatal felé vették az irányt. A feladatuk ugyanis az volt, hogy legkésőbb reggel 7 óráig jelentkezzenek a Helyi Védelmi Bizottság vezetőjénél, Kovács Péter polgármesternél.

A május 31-i riasztás ugyanis csak egy gyakorlat volt. Szerencsére szó sem volt semmiféle füstfelhőről a Naplás-tó felett, ugyanakkor a katasztrófavédelem helyi illetékesei úgy gondolták, a gyakorlás mindenkire ráfér. A közelmúlt nagy katasztrófái azt bizonyították, hogy bárhol és bármikor katasztrófahelyzet alakulhat ki, ezért nagyon szükséges, hogy az elhárításban résztvevők kellő mértékben felkészültek legyenek.

A Naplás-tó feletti mérgező anyagokat tartalmazó füstfelhő akár Cinkota egy részének kiköltöztetését is indokolttá tehette volna, ez pedig sok ember összehangolt munkáját igényelte volna. Május 31-én erre csak szóban került sor: a hajnalban riasztott embereket Kovács Péter polgármester még a munkaidő megkezdése előtt levizsgáztatta. Az Operatív Törzs tagjai már korábban elméleti felkészítésben részesültek, így pontosan tudták, hogy egy ilyen füstfelhő esetén mi a teendőjük. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez