Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.04. szombat
Ráhel, Csenge
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26426786
   « Vissza

Internetes népszámlálás

 « Cikkek és hírek 
2011. július 21.
 

Október 1-jétől november 7-éig három szakaszban, 10 év után ismét teljes körű népszámlálás lesz Magyarországon. Ez lesz az első alkalom, amikor az internet révén a számláló biztosok nem fognak feltétlenül becsöngetni a számukra kijelölt mintegy 100 polgárhoz.

Az internetes kapu október 1-je és 16-a között áll majd nyitva; akik ez idő alatt nem élnek ezzel a válaszadási lehetőséggel, csak azokhoz látogatnak el október 17-étől kezdődően a polgármesteri hivatalok által a közalkalmazottak köréből szervezett kérdezőbiztosok. A nettó 90 ezer forintos javadalmazás révén térségünkben már minden polgármesteri hivatalban összeállították a kérdezők csapatát és a tartalékos helyek is elkeltek. Öt kérdezőbiztos munkáját a hivatalok egy köztisztviselője fogja ellenőrizni, akik az adatlapok átnézéséért 100 ezer forintot kapnak.

A papíralapú adatszolgáltatás kétféle lesz, egyrészt lehet majd kikérdezéses módon nyilatkozni, illetve lesz lehetőség az önkitöltésre is. A kérdőívek kitöltése – a szenzitív adatok kivételével – kötelező, aki nem engedi be a kérdezőbiztost, az szabálysértést követ el. A hiánypótlásra november első hete szolgál.

A lakosság lélekszámának változása az okmányirodák adatai alapján nagy pontossággal követhető. Vagyis nem igazán az lesz a kérdés, hogy hányan vagyunk Magyarországon. A kérdőívek a lakásokra és a személyi adatokra kérdező egységekre tagolódnak és alaposabb hátteret kívánnak adni a közigazgatási döntésekhez.

A lakásokra vonatkozóan válaszolni kell egyebek mellett a lakcím esetleges pontosítására, az épülettípusra, az építés évére, a lakás falazatának anyagára, a lakástulajdonlás formájára, a lakás területére és a helyiségek számára vonatkozó kérdésekre, valamint meg kell jelölni a fűtés módját, energiaforrását, a közművesítettség mértékét.

A személyi kérdőíven a születési hely és időpont megjelölésén kívül ki kell tölteni azt is, hogy van-e házastársa, illetve élettársa, milyen iskolázottsággal rendelkezik, ha esetleg több diplomája van, azokat mikor szerezte, és milyen nyelven beszél. Munkahelyével kapcsolatban pontosan le kell írni, milyen jellegű munkát végez, mi a foglalkozása, és ha történetesen munkanélküli, keres-e éppen munkát. Meg kell határoznia azt is, hogyan jár munkába, és mennyi idő alatt ér oda a lakhelyéről.

Fakultatív lesz a válaszadás a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, baráti közösségben használt nyelvre és vallási felekezetre, tartós betegségre, fogyatékosságra. A népszámlálás során keletkező személyes adatokat technikai és büntetőjogi eszközökkel is védik. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez