Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.22. vasárnap
Júlia, Rita
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24090369
   « Vissza

Bringára pattant a polgármester

 « Cikkek és hírek 
2011. október 5.
 

    Csömör nagyközség szlovák testvértelepülése, Mojmírovce (Ürmény) szeptember 7-11. között tartotta hagyományos falunapi rendezvényét, amelyre meghívást kapott a csömöri önkormányzat is. Az eseményhez kapcsolódva Fábri István polgármester a két település közötti, több mint 160 km-es utat kerékpáron tette meg (Szlovákiába pénteken, vissza Magyarországra vasárnap). Tudvalévő, hogy Csömör teljes mértékben civil önkormányzati vezetése kiemelt ügyként kezeli a kerékpáros közlekedést, s a lehetőségek javítására hívja fel ezzel is a figyelmet.
     Ám az akciónak további üzenete is van. A kizárólag magyar-szlovák vegyes lakosságú településeken való áthaladással demonstrálni szeretnék a két nemzet közös hagyományait, gyökereit, a mindennapok békés együttélésének tényét, a Kárpát-medence gazdag kulturális-közösségi hagyományait.

urmeny fele

     Talán kevesen tudják, de a Csömör és Mojmírovce közötti 160 km-es út teljes hosszában (!) megtehető úgy, hogy kizárólag olyan településeken halad át az ember, amelyeken évszáza­dok óta együtt vannak jelen a magyar és a szlovák hagyományok: a szlovákiai szakaszon magyar-szlovák vegyes lakosságú falvakon, városokon, a magyarországi szakaszon szlovák nemzetiségi önkormányzattal rendelkező településeken vezet át az út.
     A közös, évszázados kulturális hagyományok beleívódtak a mindennapi életbe, a magyarországi településeken máig híven őrzi szokásait, hagyományait a szlovák kisebbség. Csömör szlovák nemzetiségi önkormányzata példaértékű kapcsolatot ápol testvértelepülésükkel, Mojmírovcéval (Ürménnyel), a hétköznapokban pedig elkötelezetten tartja életben Csömör szlovák hagyományait, gyökereit a szlovák őslakosság (nyelvőrzés, az idősek mindennapos népviselet használata stb.).
     A csömöri önkormányzat nem egyszeri megmozdulásnak szánja a jelenlegi akciót, a későbbiekben a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás kéthavonta esedékes, hagyományosan más-más településen tartandó üléseire is kerékpárral mennek el a település vezetői.


 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez