Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28807468
   « Vissza

Állatok világnapja a Fecskefészek óvodában – képgalériával

 « Portaszolgálat 
2011. október 20.
 

  allati

 A rendőrkutya bemutatónak nagy sikere volt a gyerekek körében

(Képgaléria a cikk alatt látható)

     Az Állatok Világnapja alkalmából rendezett háromnapos programon a XVI. kerületi Fecskefészek óvoda gyermekei közelebbről is megismerkedhettek, barátkozhattak az állatvilág több tagjával is – többéves, kedves hagyomány szerint. Sok mindent megtudhattak a gyerekek az állatok gondozásáról is állatkozmetikus, állatorvos segítségével, de a fő szám mégis a rendőrkutyák bemutatója volt október 6-án, az óvoda udvarán.
      Tátott szájjal csodálkoztak rá a kicsik az okos kutyák rendkívül fegyelmezett viselkedésére, akik a vezényszavak hallatán mindent megtettek gazdáiknak feltétlen szeretettel és tisztelettel. Ám ha betörőről vagy fegyveres „gazemberről” volt szó, az addig hidegvérű kutyák vezényszóra kíméletlenül támadtak a „rossz bácsira”, földre kényszerítve, mozgásképtelenné téve őt egy szempillantás alatt. Hiába ígérgette a „rossz bácsi”, hogy ezután már inkább a spenótot is megeszi – a gyerekek legnagyobb derültségére –, ez a vicsorgó kutyust egy cseppet sem hatotta meg. Az ellenségnek beöltözött rendőrőket ebben a „véresen komoly” szituációban egy nagyon vastag, speciális kezeslábas védte a rendőrkutyák éles fogaitól, melyet a kiképzésen is használnak – amellyel a bemutató után a gyerekek közelebbről is megismerkedhettek.
     Kiss Edit óvónő – aki már 8 éve szervezi az Állatok Világnapja rendezvényt a Fecskefészekben – megható szavakkal mesélt arról, hogy a sokszor panelba szorult nemzedékünk mennyire eltávolodott a természettől, pedig lelkünknek igen nagy szüksége lenne arra a sok szépségre, értékre, amit a természet közelségében tapasztalhatunk. Az állatoktól pedig – különösen az ember leghűségesebb barátjától, a kutyától – csak tanulhatunk: az önzetlen szeretetet, amelyet ő a gazdája iránt érezni képes, akiért az életét is feláldozná. Milyen szomorú hát látni a kidobott, árva állatokat, akik jobb esetben állatmenhelyre kerülve álmodhatnak egy jobb gazdáról. A Fecskefészek Óvoda ezért is vállalta fel, hogy állateledelt gyűjtsön az árva állatoknak, melyet ezen a napon át is adtak a NOÉ Állatotthon képviselőjének. Külön köszönet minden adakozó családnak, és a szervezőknek!
     A Fecskefészek Óvoda erre az évre fő feladatának tűzte ki az érzelmi nevelést. Profitorientált, individualista (egoista) világunkban az érzelmek olyannyira háttérbe szorulnak, hogy a gyermekek érzékeny lelkivilágában pótolhatatlan űr keletkezhet. A régi jó családstruktúra – ahol a drága nagymami fő feladata az unokák nevelése és persze dédelgetése volt – a múlt homályába veszett, sok egyéb (nem kézzel fogható) értékkel együtt. Tudjuk, mi a probléma, de a megoldás mégsem egyszerű, hisz a szülőkön nagy a felelősség, dolgozni kell, sőt, annak is örülni kell, ha van hol. A gyerekek pedig idejük java részét bölcsődében, óvodában, iskolában, sport- és egyéb foglalkozásokon töltik, így a ma pedagógusaira egyre nagyobb felelősség hárul nemcsak az oktatás, hanem a gyermekek nevelése terén is. Dr. Popper Péter szavait idézve: a mai gyerekeknek „cirókahiánya” van.
     A Fecskefészek Óvoda pedagógusai, felkarolva az érzelmi nevelés fontosságát, olyan Állatok Világnapját rendezett kis közösségükben, amely hatalmas élménnyel gazdagította óvodásaik mindennapjait – reményeink szerint megdobogtatva minden kisgyermek szívét, és felébresztve bennük a szeretetet és a felelősségérzetet a védtelen, rászoruló állatok iránt.

Szőke Kati

 

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

ovi-allatok-001

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez