Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658063
   « Vissza

Macskafogó – máig élmény a negyedszázados emlék

 « Portaszolgálat 
2011. október 19.
 

  banfaly_akos_005

Bánfalvy Ákos, a Macskafogó háttérképeinek alkotója, lent a film főhőse a rajzolt háttér előtt

     A Bánfalvy név fogalom a Kertvárosban. Első számú tulajdonosát, a képzőművész Ákost mindenki jól ismeri a XVI. kerületben, de textilszobrász felesége, Veronika is sokat tett már a családi hírnév öregbítéséért. Bánfalvy Ákos festményeivel sokfelé találkozhatunk. Olajképein távoli városok, kikötők hangulatai jelennek meg, ám azt csak kevesen tudják, hogy az örökvidám mátyásföldi festő nem csak a festőállványon alkotott maradandót.
     Bánfalvy Ákos grafikusként kezdte a pályafutását. Két évtizeden keresztül szinte valamennyi nagy cég, a Mahart, a Malév, a MÁV, az Ikarus vagy a Rába is igényt tartott a munkájára. Csináltattak a jó kezű grafikussal falinaptárt, képeslapot és plakátokat is. Ma már nehéz elképzelni, hogy akkoriban a grafikusoknak a tervezésben is fontos szerepe volt. A mérnökök ugyanis nem tudták térben ábrázolni az új ötletüket, s mivel számítógéppel még nem rendelkeztek, muszáj volt a cég grafikusát segítségül kérni, hogy a kétdimenziós műszaki adatokból készítsen egy jó promóciós anyagot. A Bánfalvy-rajzok révén kamionokat, buszokat adtak el a Közel-Keleten. Gyakorlatilag rajzfilmes karrierjét is a gépek, eszközök rajzolásának köszönheti: egy rajzfilmes szakember egyszer utazás közben a Malév egyik járatán a rendelkezésére bocsátott vállalati újságban figyelt fel Ákos munkájára. Hazaérkezését követően megkereste őt, s miután személyesen meggyőződött a grafikus rajztudásáról, átcsábította őt a rajzfilmiparba. Így született aztán a népszerű Pityke őrmester vagy a mind a mai napig legsikeresebb magyar animációs alkotás, a Macskafogó is.

macskafogo


      Ternovszky Béla egészestés rajzfilmje idén ünnepli bemutatójának 25. évfordulóját. Az eset kapcsán október 2-án az Uránia moziban egy díszelőadást szerveztek.
     – Furcsa helyzet volt, mert rólunk, alkotókról elfelejtkeztek – mondta a kiváló rajzfilm mátyásföldi háttérrajzolója.

     – Nem tudom, ki szervezte, és mi volt a szempontja, de én nagyon hiányoltam a nézőtérről a kollégákat, illetve a szinkronszínészeket. Én is csak egy véletlennek köszönhetően hallottam a díszbemutatóról, és legnagyobb meglepetésemre a rendezőn, a műteremvezetőn és rajtam kívül senki sem képviselte az alkotókat. Pedig a mozi zsúfolásig tele volt, és a jórészt fiatalokból álló közönség a film végén percekig tartó vastapssal fejezte ki a tetszését. Azért számomra is jó emlék maradt ez az este, hisz korábban még sosem láttam moziban ezt a filmet. Anno, negyedszázada egy sérülés miatt nem lehettem ott a bemutatón, az elmúlt 25 évben pedig úgy alakultak a dolgok, hogy csak videón, majd DVD-n láttam az alkotást.
Mit csinál a háttérrajzoló? Mindent, ami nem az animációval (mozgatással) kapcsolatos. Bánfalvy Ákos ezt úgy fogalmazta meg, hogy neki a rajzfilmben felhasznált képeket kellett megfestenie. Nem olyanokat, amilyeneket szeret, hanem sokkal egyszerűbbeket, de azokból nagyon sokat. A Macskafogó első részében körülbelül 600-800 Bánfalvy-kép látható.
     – Anyagilag soha nem jelentett nagy dolgot ez a film, például az amerikai bemutatóért alig több mint 4 dollár ütötte volna a markunkat, ugyanakkor egész életünkben büszkék voltunk a rá. Mi is olvastuk a kedvező kritikákat, láttuk a mozi pénztára előtt kígyózó sorokat, és hallottunk az újabb és újabb külföldi sikerekről.
     Bánfalvy Ákos elmondása szerint a Macskafogó elkészültét követően besokallt. A közel kétéves munka után elege lett az unalmas háttérrajzokból, ő alkotni szeretett volna, ezért végleg elköszönt a Pannónia Filmstúdiótól. Ternovszky Béla 2005-ben kísérletet tett rá, hogy visszacsábítsa a sikerfilm második részének stábjába. Ákos el is ment, közel egy hónapig dolgozott is Grabowskiék visszatérésén, aztán mégis kiszállt a produkcióból.
     – Ez egy szép történet volt, olyan, amit úgysem lehet megismételni. Ezt bizonyítja, hogy a második résznek korántsem volt olyan kedvező a fogadtatása, mint az elsőnek. 25 év alatt nagyot változott a világ. Ma már minden számítógép segítségével készül, nincs szükség grafikusokra, és egyre kisebb szerep jut az animátoroknak is.
     A méltán világhírű magyar rajzfilmgyártás szinte teljes egészében megszűnt. Képletesen szólva elvitte a cica. 1950 és 1990 között nem volt olyan nemzetközi esemény, ahol egy magyar rajzfilmet ne díjaztak volna, most meg nem is hallani magyar rajzfilmekről. Olyan egész estés alkotásokról, mint a Macskafogó, semmiképpen sem. (R)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez