Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.01.29. vasárnap
Adél
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26379793
   « Vissza

Tűzifát kaphatnak a rászorultak

 « Cikkek és hírek 
2011. november 15.
 


     Minden hét péntekén videóinterjút ad a Helyi Hírek portálnak Kovács Péter polgármester (megtekinthető: www.helyihirek.hu), s az október végi interjúban tett említést egy nagyon eredeti helyi megoldásról. Történt, hogy a fővárosi önkormányzat a cinkotai Vidámvásár utca felújítására készült, s az előkészületek során felvetődött, hogy ideje lenne az út menti fasor felújításának. A Vidámvásár utat szegélyező akácfasor egy része ugyanis már jelentős mértékben elkorhadt, s félő volt, hogy néhány fa kidőlve balesetet okozhat. A főváros a fasor felújításától viszont teljesen elzárkózott, így a feladatot (mint más esetekben is annyiszor) a kerület vállalta magára.
     Körkérdést intéztek a lakókhoz, hogy milyen fát szeretnének a lehetségesek közül, és a többség a gömbkőrist választotta. Ez, mint a többi ajánlott fafaj is, jól tűri az autóforgalom közelségét, a szárazságot, valamint nem nő magasra, és így nincs gond a villanyvezetékekkel sem. 99 akácot tehát kivágtak, s helyére ugyanannyi gömbkőrist ültetnek.
     A kivágott fákat beszállították a XVI. kerületi Kerületgazda Szolgáltató Szervezet Demeter utcai telephelyére. Ott az akácot felfűrészelik, felhasogatják, s az így keletkező tűzifából azok részesedhetnek, akik szociálisan rászorultak, és a téli tüzelésüket fával is meg tudják oldani. Kovács Péter polgármester szerint nem sok család van a kerületben, akik még mindig fával fűtenek, bár sok házban van kandalló, de a fűtés túlnyomórészt gázzal történik. A Vidámvásár utcáról származó akácot azoknak a valóban rászorulóknak szánják természetbeni támogatásként.
     A polgármester az interjúban kitért a fővárosban unikumnak számító helyi fűtési támogatásra is, amelynek rendeletét a közelmúltban fogadta el a képviselőtestület. A kerületi önkormányzat támogatja a rászorultak téli fűtési költségeit, de ennek különlegessége, hogy itt is elsősorban természetben adják a támogatást: tehát kifizetik a számláját annak, aki gázzal, villannyal fűt, és csak az kap pénzbeni támogatást, aki igazolja, hogy más fűtési rendszert használ.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez