Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659074
   « Vissza

95 évvel – jó erőben, egészségben

 « Portaszolgálat 
2011. november 29.
 

 img_4097v

A 95 éves Búzás Ferenc és Kovács Péter polgármester. Puskás Öcsit és Horthy Miklós kormányzót is személyesen ismerte, szemüveg nélkül olvas, és átmászik a kerítésen, ha úgy adódik


     Feri bácsit a Jókai lakótelepi lakásában látogattuk meg november 24-én délelőtt Kovács Péter polgármesterrel együtt, aki hagyományosan a miniszterelnöki emléklapot is hozta magával a 95 éves ünnepeltnek. A meglepően jó karban lévő Búzás Ferenc a mai napig egyedül él és ellátja magát, a Pesten élő lánya látogatja rendszeresen, és amiben kell, segít neki. Születésnapja alkalmából vidéken élő fia is meglátogatta édesapját – mindkét gyermeke nagy szeretettel veszi körül a 16 éve özvegyen maradt idős embert.
     Az 1916. november 22-én született férfi a családjával Lőrincen lakott a későbbi Havanna telep helyén álló kertes sorházak egyik takaros kis lakásában. A szanálás kapcsán kényszerültek elhagyni a kedves kis otthont, akkor költöztek a XVI. kerületi Jókai lakótelep egyik új lakásába 32 évvel ezelőtt. Megszerették a kertvárost, az ablakon kitekintve a sok zöld feledteti a lakótelepi jelleget.
    Feri bácsi két „arany” kezével kereste a kenyeret a családnak, köszörűsként igen megbecsült mestere volt szakmájának. (Nyilván nem a vándorköszörűs eszközéról van szó, hanem a mikronos pontossággal dolgozó szerszámgépről.) Jó kollektívában dolgozott, az 50-es években ez egy nagyon családias, szociális munkahelynek számított. Egyik ilyen munkahelye például a jelenlegi Sárkány Center helyén lévő gépgyár volt, de mindenhol nagyon értékelték becsületes, kiváló munkáját – lánya pedig átszellemült arccal meséli, hogy milyen büszke volt mindig édesapjára, és mennyire csodálta őt. Tanult is sokat tőle, s mint a hajdani politechnika órán, ma sem okoz gondot neki, ha valamit meg kell barkácsolni. Édesapját mind a mai napig nagy tisztelet övezi. Mosolyogva meséli, amikor az ortopéd orvossal is rögtön megtalálták a közös témát: hiszen a doktor is annak idején maga köszörülte az orvosi műszereit – volt hát miről beszélgetni…
    Feri bácsi egészsége a korához képest kiváló, annak ellenére, hogy egy évtizede pacemaker segíti a szívritmusát rendben tartani. Két éve, mikor ellenőrzésen voltak, egy magas vizsgálóasztalra kellett felfeküdni. Míg a fellépőt keresték neki, a bácsi már fel is mászott egyedül! Bár mostanában már biztonságképpen botot használ az utcára – például amikor lemegy a közeli nyugdíjas otthonba ebédelni –, de a szikár, szívós kis emberből még ma is sugárzik az életerő. Talán a focis múltjának köszönhető ez a kondíció, büszkén mesél róla, különösképp arról, hogy Puskás Öcsit személyesen is ismerte! S ha már a hírességeknél tartunk, Horthy is kezet fogott vele, amikor segített a defektes kereket kicserélni a kormányzó autóján. Senki nem tudta a kerékanyákat letekerni, Feri bácsi meg – kezével mutatja, ahogy a térdén megtámasztva – egykettőre meglazította a makacs anyákat! A jutalom sem maradt el, a kézfogás mellé még 50 pengőt is kapott!
     Mi hát a hosszú élet titka? – kérdi a polgármester. A genetika is fontos: Feri bácsi családjában több magas kor megért idős ember volt, édesanyja 93 évesen combnyaktörést követő szövődményben, állítólag tüdőgyulladásban halt meg, miután felnevelte öt gyereke mellett még Feri bácsi tejtestvérét is, és tisztességben, becsületben végigdolgozta egész életét. A genetika azonban csak egy lehetőség, a legfontosabb a tevékeny élet, és az olyan munka, amely önbecsülést ad az embernek. A tevékenység idős korban talán még fontosabb, hogy érezze az ember, hogy szükség van még rá. A diót évtizedekig Feri bácsi tisztította az egész családnak, egy-két éve már a keze nem bírja. „Egyszer nagy butaságot csináltam – meséli a lánya, aki szerint az idős embereket a tétlenség viheti a sírba. – Volt egy vasalódeszka, amin ki kellett cserélni a vásznat, amit kárpitszegek tartottak. Mondta édesapám, hogy majd ő megjavítja. Mire én: majd a férjem hamar megcsinálja, nem kell vele bajlódni. Már hazafelé tartottam a vasalódeszkával a kocsiban, mikor rádöbbentem, mekkora szamárságot csináltam. Hétvégén aztán visszavittem érintetlenül a vasalódeszkát, és édesapám szépen meg is javította.” Olvas is sokat, szemüveg nélkül a szürkehályog-műtétje óta. Egyedül a szívére szed gyógyszert a pacemaker miatt, de se a vérnyomásával, se a koleszterinjével nincsen semmi gond. Polgármesterünk tehát kielégítő választ kaphatott a hosszú élet titkát illetően…
     De a legfontosabb a tevékenykedés. Mindig csinálni valamit, lehetőleg hasznosat, hogy érezze az ember, hogy nem hiába él. Egy ilyen idős ember kincset ér! – mondja lánya, és nem csupán elfogódottságból. Nagyon sok minden van, amit csak ők tudnak, ők tapasztaltak meg. Sokszor mesél Feri bácsi is azokról az időkről, amikor egész más volt az emberek mentalitása: elfogadták sorsukat, és tették a dolgukat, tisztességgel, becsülettel, szeretettel, erkölcsi tartással. Az utódoknak pedig egy ilyen családból felnőve volt miből merítkezni.
Lassan mennünk kéne, hosszan búcsúzkodunk. Feri bácsi az ajtóig kísér, hálás látogatásunkért. Az érzés kölcsönös, egy olyan útravalót kaptunk, amellyel feltöltekezve, lélekben megerősödve léptünk ki a mátyásföldi lépcsőház ajtaján a fagyos novemberi utcára.     

Szőke Kati

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez