Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.12.06. hétfő
Miklós, Döníz
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22703420
   « Vissza

Csömör: falu vagy város?

 « Portaszolgálat 
2012. február 9.
 

      Az általános gyakorlat szerint az országban az önkormányzati vezetők presztízskérdést csinálnak abból, hogy falujukat várossá nyilváníttassák, és határozottan lobbiznak a plusz előnyöket önmagában alig érő, ám jobban csengő közigazgatási titulus elérése érdekében. Csömör civil önkormányzata azonban a település várossá nyilvánításának kérdésében széles körű társadalmi egyeztetést kezdeményezett. Az első ilyen témájú fórum a nagyobb civil szervezetek és pártok, a meghatározó cégek képviselőinek, az önkormányzati intézmények vezetőinek, a település köztiszteletben álló díszpolgárainak és Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett polgárainak részvételével került sor február 2-án. A rendezvényen meghívottként részt vett számos, a településen élő közigazgatási és pénzügyi szakember, az országos politikában fontos közéleti posztot betöltő személyiség is.
     A kezdeményezésnek több oka is van. Egyrészt a település évtizedek óta tapasztalható dinamikus fejlődése egyre gyakrabban felveti a városiasodás mértékének a kérdését, másrészt a most zajló közigazgatási változások több területen hierarchizálnak az eddig lényegében azonos jogokkal működő települések között. A hivatalos közigazgatási besorolását tekintve „nagyközség” az ország több mint 2 800 községe közül jelenleg a harmadik (!) legnagyobb állandó lakosságszámmal rendelkezik: a 2011. évi adatok alapján Csömörnek 9192 fő lakója van, bár valószínűleg a sok nem bejelentett, ám életvitelszerűen a településen lakó személlyel a tízezret is eléri a népesség.
     A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott egyeztetésen egyöntetűen az volt a résztvevők véleménye, hogy részletesen fel kell mérni a várossá válás előnyeit és esetleges hátrányait; de abban megegyeztek a felek, hogy a jelenlegi értékeknek, pl. az átmenő forgalom hiányát jelentő „zsákfalu” jellegnek a megőrzése mellett hozzák meg majd döntésüket. A fórum legfontosabb tanulságát Fábri István polgármester összegezte zárszavában: önmagában a városi rang elérésénél fontosabb kérdés meghatározni a településfejlesztés fő irányát, azt például, hogy a falusias, a kertvárosias vagy éppen kisvárosias jelleg domináljon az utcaképen.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez