Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665194
   « Vissza

Integráció az óvodákban, iskolákban

 « Portaszolgálat 
2012. február 23.
 

Cél a gazdaságosabb működés

      A bölcs fűszál önként lekonyul, ha jön a fűnyíró – valahogy így tesz a XVI. kerületi önkormányzat is, feltételezve azt a helyzetet, hogy a jövőben kevesebb pénzből kell gazdálkodnia.
     Például itt van az óvodák területi integrációja. Korábban általában egy-két tagóvoda tartozott olyan óvodához, amelyben ott volt a vezető. Az önkormányzat viszont most úgy döntött, hogy közös vezetés alá helyez bizonyos óvodákat (amiben a vezetői helyek megüresedése is segített). Az átszervezés kerületrészenként történt. Mátyásföldön a Csinszka és Farkashalom utcai óvodák a Baross Gábor utcai Fecskefészek óvodához tartoznak a jövőben. Sashalmon közös irányítás alá kerül a Borotvás utcai, az Ágoston Péter utcai és a Cziráki utcai Napsugár óvoda. Szentmihályon a két Szent Korona utcai (Varázskorona) óvoda, a Bercsényi utcai és Baross utcai Játszókert óvoda tartozik egybe. Ezzel a megoldással három vezetői állást sikerült az önkormányzatnak megtakarítani. Önkormányzat vállalása szerint a szülők, a gyermekek és a pedagógusok ebből semmit nem fognak megérezni.
      Sokkal nagyobb horderejű dolog az iskolák önálló gazdálkodásának megszüntetése, amelyről hosszas vita után február 15-én döntött a képviselő-testület. A XVI. kerületi iskolák az önkormányzatiság kezdetétől önálló gazdálkodók lettek, aminek az a következménye, hogy teljesen önállóan végzik a könyvelésüket, melyet minden iskolában egy gazdasági vezető irányít. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy az összes kerületi óvoda könyvelését, bérszámfejtését a Gamesz (Gazdasági Műszaki  Ellátó Szervezet) végzi az államkincstár bevonásával, tehát az óvodák gazdasági vezetője lényegében a Gamesz – és ez a megoldás sokkal költségtakarékosabb.

 img_6380  


      A terv szerint a Margit utcában (az orvosi rendelővel szemben lévő épületben) székelő Gamesz átköltözik a Jókai úti irodaház második emeletére (képünkön), s megnövelt létszámmal végzi az iskolák gazdasági feladatait. Az iskolák önálló gazdálkodással foglalkozó alkalmazottjai három kategóriába kerülnek: lesznek, akik ott maradnak az iskolában, hiszen iskolatitkárra továbbra is szükség lesz. Lesznek olyanok, akik átkerülnek a Gameszhoz, a többi álláshely pedig megszűnik.
     Nyílt titok, hogy az iskolai gazdálkodás racionalizálására a költségmegtakarításon kívül azért is szükség van, hogy a kerületnek az állami fenntartás időszakában legyen esélye az intézmények átvételére. Ez az átszervezés fájdalmas ugyan, de el lehet képzelni, hogy az állam, mint fenntartó milyen kesztyűs kézzel bánik majd az önállóan gazdálkodó iskolákkal – ha most nem lép az önkormányzat, akkor ennél sokkal durvább átszervezés lenne várható. A testületi döntést megelőzően tartott konzultáción a kerületi iskolaigazgatók az átszervezés szükségességét megértették, és érdemi ellenvetés nem is hangzott el. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez