Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.01. szerda
Ignác, Virgínia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26406034
   « Vissza

Lőjünk, vagy ne lőjünk?

 « Cikkek és hírek 
2012. április 5.
 

 
     Előző lapszámunkban foglalkoztunk a sashalmi panziós felmentésének történetével. Mint emlékezetes, Szántai Attila 2001-ben a Gordonka utcában lévő panziója előtt lelőtt két embert, akik közül  az egyik, mint utóbb egy bírósági eljárásból kiderült, az úgynevezett fekete sereghez tartozott. Szántait akkor a bíróság 13 év fegyházra ítélte, amiből kevés híján 7 évet le is ült. Ügyében viszont perújrafelvételt kezdeményeztek, s ennek nyomán jogerősen felmentették az emberölés vádja alól, és cselekményét önvédelemnek minősítették.
     Akik közelebbről ismerték az akkori eseményeket (és több ilyen is van a kerületben), kicsit csóválták a fejüket a legújabb bírósági ítélet nyomán. Mint mondják, akárhogyan nézzük, Szántai bement a panziójába, magához vette a pisztolyát, és két ember lelőtt az utcán – ahelyett, hogy mondjuk bezárkózott volna. Szerintük az elsőként meghozott bírósági ítéletnek is volt valami logikája.
    Kétségtelen, hogy az azóta eltelt idő más megvilágításba helyezheti az eseményeket. A Fidesz-kormány az önvédelem jogát az alkotmányban is garantálta, s bár erre vonatkozó bírósági gyakorlat még nincs, a bűnözők korántsem érezhetik olyan biztonságban magukat, mint annakelőtte. Emlékezetes annak a kesznyétei parasztembernek az ügye, aki a cigányok lopkodása miatt áramot vezetett a veteményest védő drótkerítésbe – aminek következtében az egyik tolvaj meghalt. A bácsit végül másodfokon egyszerű megrovásban részesítették, mert semmi mást nem akart, mint megvédeni a tolvajok ellen a saját veteményét.
     Szántai esete is a bírósági szemléletváltozást tükrözi. Időközben kiderült, hogy a támadók egyike bizonyítottan a fekete sereg tagja volt, akiket súlyos, maffiaszerű bűncselekmények miatt ítéltek el. Szántai ügyével kapcsolatban elítéltek időközben egy akkori rendőrt is. Az igazságszolgáltatásnak igen jól jött most egy eset, amelyen megmutathatták a bűnözőknek: a jelenlegi jogfelfogás szerint a bőrüket viszik vásárra, és büntetlenül lelőhetik őket egy vitatható helyzetben. Aligha tévedünk, ha ilyen olvasatát is látjuk a jogerős felmentő ítéletnek. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez