Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658330
   « Vissza

Súlyos baleset a futóversenyen

 « Balesetek 
2012. április 18.
 

 

A Fórum futás a XVI. kerület egyik legnépszerűbb tömegsport rendezvényévé nőtte ki magát az utóbbi időben, az újságban meghirdetett rendezvényre több százan jelentkeznek, számos iskolából szervezetten zajlik a részvétel. Az április 2-i futóversenyen súlyos baleset ért egy kisfiút, aki igen sokára kapott megfelelő orvosi ellátást.

 chef-bacsi
 
     Mintegy 250-en vettek részt, kilenc korosztályban a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal előtti parkban április 2-án megrendezett futóversenyen. A versengés úgynevezett tömegrajttal indul, ahol bizony van némi lökdösődés, ahogy tréfásan mondják, az oroszlánokat ráeresztik az antilopokra, s aki túléli, az lesz a győztes. A korábbi lökdösődéseknek, kisebb-nagyobb eséseknek nem lett súlyosabb következménye, de a legutóbbi futóversenyen ez sajnos másként történt.
     A második osztályos Attila, aki a Táncsics iskola szervezésében vett részt a versenyen, a rajt után nem sokkal egy hatalmasat esett. Hogy pontosan mibe verte be az arcát, arra a sokk miatt nem emlékszik, vérző szájjal terült el a földön. Valószínű, hogy rá is tapostak, de ezt utólag már nem lehet megállapítani. A verseny zavartalanul folytatódott, az oroszlánok trappoltak a többi antilop után...

Kitörtek a fogai

    A kisfiúnak hatalmas szerencséje volt, hogy a nevelőanyja, édesapja élettársa véletlenül úgy döntött, hogy kilátogat a versenyre, megnézi, hogy fut a kis Attila. Ő sietett a sérült segítségére, valamint a futók közül egy hölgy állt meg, hogy elsősegélyt nyújtson.
    Kiderült, hogy a fiú sérülései igen súlyosak. A középső metszőfogai gyökerestől kitörtek az állkapcsából, és erősen összeroncsolták az ínyt, valamint vélhetően eltört az állkapcsa is. Az elsősegélyt nyújtó hölgyről kiderült, hogy véletlenül éppen szájsebész, vagy valami hasonló, mert nagyon értett az ilyen sérülések szakszerű ellátásához. A kitörött fogakat hideg vízbe tette, ezzel igyekezett azokat konzerválni, hogy a fogak visszaültethetők legyenek. Mobiltelefonján felhívta a Honvéd Kórház szájsebészetét, és ismerősként bemutatkozva megbeszélte, hogy vállalják a sérült kisfiú ellátását.
     Már csak a mentő kellett volna, de az nem jött, így a kis sérültnek 40 percen át kellett várakoznia arra, hogy a mentővel elindulhasson a kórház irányába. A Honvéd kórház szájsebészetén bravúros műtétet hajtottak végre a kisfiún: visszaoperálták a fogakat a helyére, majd rögzítették az eltört állkapcsot. A visszaoperált fogakat eléggé látványos módon külsőleg rögzítették, s egy hetet így kellett a srácnak eltöltenie. Ezután a fogak rögzítését a szájsebészek acélszálakkal oldották meg. A legutóbbi felülvizsgálat lapzártánk idején, április 16-án történt, s mint a kisfiú édesapja lapunknak elmondta, az még teljesen bizonytalan, hogy a fogak ténylegesen megmaradnak-e. Ha elkezdenek feketedni, akkor a műtét sajnos nem járt sikerrel.

Miért nem volt orvos?  

    A baleset híre hamar szárnyra kelt, és a legtöbben azon voltak megbotránkozva, hogy egy ilyen népes sportrendezvényen nem volt ott sem orvos, sem mentő. Ha a sérült kisgyereknek nincs ott véletlenül a nevelőanyja, és nem fut éppen arra egy orvosnő, akkor valószínűleg beküldik a hivatal mosdójába egy zsebkendővel, hogy megmoshassa a véres arcát, és bedobhassa a vécébe a kitört fogait. A fiú normális ételt azóta sem tud megrágni, csak pépesített ételt ehet, tehát a családnak (azóta és most is) gondoskodnia kell a speciális étkezéséről.
    A Fórum futást az önkormányzat előtti parkban tartják, így a kerületben sokan úgy gondolják, hogy ez önkormányzati rendezvény. Pedig egyáltalán nem az. A nagy múltra visszatekintő futóverseny magánszervezésben bonyolódik, s az egész a Fórum újsághoz kapcsolódik. Hargitai Istvánt telefonon kérdeztük az esetről, s elmondta, hogy a futóversenyen ilyen súlyos baleset még soha nem fordult elő. A rajtnál kétségtelenül van némi lökdösődés, hiába hívják fel a résztvevők figyelmét, hogy ügyeljenek egymásra. Egészségügyi személyzet nincs a futóversenyen, mert eddig nem volt rá szükség.

Saját felelősségére

     Hargitai látta, hogy baleset történt a kisfiúval, oda is ment, de aztán máshol adódott dolga, s a verseny végeztével pedig már senkit nem talált a helyszínen. Egyébként a verseny előtt mindenkivel aláíratnak egy papírt, hogy a résztvevők saját felelősségükre vesznek részt a futóversenyen, így a szervezőkre nem hárul semmilyen felelősség.
    A kerületi önkormányzat sportrendezvényeinek szervezői sokkal elővigyázatosabbak: minden tömegsport-rendezvénynél legalább egy egészségügyi szakembert alkalmaznak, ez néhány ezer forintba kerül csupán, és ha baj van, azonnal tud segíteni. Kérték, hogy hangsúlyozzuk ki a cikkben: a Fórum futás szervezéséhez az önkormányzatnak nincs köze, azon túl, hogy egy bizottsága támogatja a tömegsport rendezvényt, valamint a szervezők rendelkezésére bocsátják a helyszínt.
    Arra vonatkozólag, hogy egy magánszervezésű futóversenyen kell-e egészségügyi ellátást biztosítani, nem sikerült egyértelmű álláspontra jutni. A West Balkán halálesetei óta jelentősen szigorították a jogszabályokat, de az főleg a népes rendezvényekre vonatkozik. A sportrendezvényekről szóló előírás is kellően szigorú: a szervezőknek megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani. A részleteket a mentésről szóló rendelet tartalmazza, amely részletesen kitér arra, hogy mikor kell egészségügyi „gyalogőrséget”, és mikor „mozgóőrséget” alkalmazni. A Fórum futáshoz hasonló „tömeges részvétellel és fokozott fizikai igénybevétellel” járó rendezvény szervezőinek azt írja elő a jogszabály, hogy a rendelet figyelembevételével kötelesek az egészségügyi ellátásról gondoskodni. A bökkenő csak az, hogy mindezt a sportszövetségek és a szakosztályok által szervezett versenyeknél teszik kötelezővé – mindenféle versenyen, így természetesen a tömegsport rendezvényeken is. A jogszabály megalkotója valószínűleg nem gondolt arra, hogy tömegsport-rendezvényre magánszervezésben is sor kerülhet...

Jogilag cselekvőképtelen

     A hazai jogszabálydzsungel szerint (első rátekintésre) tehát nem vétettek szabályt a Fórum futás szervezői, amikor nem gondoskodtak egészségügyi személyzetről. A jogszabály ismeretében azonban felmerül a kérdés: egyáltalán lehetséges-e szimpla magánszervezésben tömegsport-rendezvényt tartani? Az viszont mindenképen necces, ha egy kisgyerek iskolai szervezésben benevez egy futóversenyre, majd (jogilag cselekvőképtelenként) jognyilatkozatban mentesíti a rendezvény szervezőjét a jogi felelősség alól. Remélhetőleg a május 21-ére meghirdetett következő Fórum futásra sikerül tisztázni ezeket a jogi kérdéseket, és talán az orvosi ellátásról is gondoskodnak a szervezők. A kisfiú családja pedig ezúton szeretne köszönetet mondani az elsősegélyt nyújtó ismeretlen orvosnőnek az áldozatos és igen hatékony segítségnyújtásért.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez