Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.12.06. hétfő
Miklós, Döníz
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22703892
   « Vissza

Sátorban töltötték az éjszakát

 « Portaszolgálat 
2012. május 17.
 


     Zuglóban nem volt zökkenőmentes a beiskolázás. Főleg azokban az intézményekben, melyek népszerűsége az átlagosnál is nagyobb. A Herman Ottó- és a Munkácsy Mihály Általános Iskolákban már előre sejteni lehetett, hogy a beiratkozni vágyók létszáma meghaladja majd a lehetőségeket. Ez így is történt, az előbbi intézménybe annyi gyerek jelentkezett, hogy abból hat osztály is megtelt volna, az utóbbi esetében pedig egy rémhír miatt néhány szülő már a hajnali órákat is az iskola előtt töltötte. A szülők körében ugyanis elterjedt, hogy a Csáktornya parki iskolában érkezési sorrendben fogják majd felvenni a körzetes gyerekeket, és mindenki megpróbált ennek megfelelően helyezkedni. Ennek pedig egyenes következménye volt, hogy a korán érkezettek és a későn jövők között ellentét alakult ki. A beiratkozási zűrzavar az országos média érdeklődését is felkeltette, amiben közrejátszott, hogy az egyik kereskedelmi híradó bemondója is a Munkácsyba íratta a gyermekét, tehát szemtanúja volt az ottani eseményeknek.
      A fenti helyzet több dolgot is jelzett a fenntartó számára. Egyrészt, hogy a zuglói iskolák továbbra is népszerűek a szülők körében. Ezt a tényt igazolta, hogy a többi kerületi iskolában is (mindössze két kivételtől eltekintve) gond nélkül megteltek az indítandó osztályok. A másik észrevétel azonban kapcsolódik ahhoz a törekvéshez, melyet az önkormányzat már tavaly kezdeményezett. Ezek szerint azt szeretnék elérni, ha a kerületi iskolák színvonala és népszerűsége egységesebb lenne, és a szülők nem csak mendemondákra hagyatkozva választanának iskolákat maguknak, hanem elsősorban a körzetes iskolát részesítenék előnyben. Ennek hosszú távon lenne meg az eredménye, a gyerek ugyanis egy bizonyos kortól már egyedül közlekedik az iskola és az otthona között, amit jelentősen megkönnyíthet, ha az otthonához legközelebb eső iskolába jár.
      Az idei beiratkozás azonban egy másik dologra is felhívta a figyelmet. A zuglói oktatási intézmények nem csak a kerületi családok körében örvendenek nagy népszerűségnek. Sok gyereket csak azért jelentenek be Zuglóba, hogy ezzel megkönnyítsék a favorizált iskolába való bejutást. Ezt először azzal próbálta meg gátolni az önkormányzat, hogy nem csak a beiratkozó gyerekeknek, hanem a szüleiknek is igazolniuk kellett a zuglóiságukat, ám az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekeikért egész családok képesek beiratkozni a kerületbe. Az önkormányzat ennek elkerülése érdekében a jövőben saját hatáskörében ellenőrizni is fogja, hogy a valóban Zuglóban laknak-e a beiratkozandó gyerekek. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez