Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657159
   « Vissza

Miként gyulladt ki az idős asszony háza?

 « Tűzoltósági hírek 
2012. május 17.
 

A javarészt néptelen Lőcs utcában akkora tűz volt, hogy összesereglett a környék apraja-nagyja. Ehhez persze az is kellett, hogy a hatalmas dörrenéssel felrobbanjon a sufniban tartott gázpalack. A kicsi vályogházban magányosan élő idős nénit addigra már kimentették, s a mentők el is szállították. De mitől gyulladt ki a melléképület?

kepfile

     A kérdésre a helyszínelő tűzvizsgálók és a kerületi rendőrök is keresik a választ. A Lőcs utca a kerület nagyon furcsa utcái közé tartozik. A porták hátsó fertálya ugyanis a Centenáriumi lakóteleppel határos. A telkek hátsó kerítése és a Futórózsa utca mentén álló panelházak között van egy kb. tíz méteres üres terület, amolyan senki földje a panelek mögött. Ezzel volt határos az idős hölgy hátsó sufnija, amiben mindenféle kerti gép volt, és azt a bizonyos gázpalackot is itt tárolták. A sufni és a ház között egy személyautó állt – valaki megkérte az idős hölgyet, had parkolja itt a kocsiját, ugyanis félt, hogy az utcáról ellopnák...
     Szóval itt a sufni tájékán keletkezett a tűz, ahol a telek összetalálkozott a panelházak mögötti senki földjével. A téglából, de főleg fából tákolt építmény úgy kezdett égni a nagy szárazságban, mint a zsír. A bent tárolt benzinmotoros gépek üzemanyag tankjai egymás után robbantak fel, majd a folyamatot betetőzte a gázpalack robbanása.
     A lángok magasra csaptak, s a forróságban igen nagy hatása volt a hősugárzásnak. Meggyulladt a sufni és a ház között tárolt autó, valamint a lakóház hátulra néző része is lángra kapott. A szomszéd garázsának oldala OSB fatáblákból készültek, s ez is lángra kapott. A fal másik oldalán három személyautó is állt, de azoknak szerencsére nem lett semmi bajuk. A szemközti lakótelepi lakások viszont kaptak a tűz sugárzásából, az első emeleti ablakra nemrég felrakatott műanyag redőny megolvadt és eldeformálódott a hőtől, a redőny azóta se fel, se le nem hajlandó közlekedni.

  kepfile
   

     Az idős, mozgássérült háztulajdonost egy bátor fiatalember hozta ki a házból a lángoló tetővel dacolva, miközben a tűzoltók beverték az utcai ablakot, onnan tervezve a kimentést. Nem csak a sufnit kellett oltani, hanem a ház tetejét, az égő autót, a senki földjén növő kigyulladt fát és a szomszéd lángoló garázsát. De ez a tűzoltóknak rutinfeladatnak számít, s a zuglói önkéntes tűzoltók egyhamar elbántak a tűzzel. Az idős hölgyet füstmérgezés gyanújával kórházba szállították a mentők – nem is baj, legalább nem látta azt a pusztítást, amit a portáján a tűz végzett. A környéken igazi katasztrófa turizmus indult be, a füst, a lángok és a robbanások zaja távolról is idecsalogatta az érdeklődőket.

kepfile
   

     Késő délutánra már csak a tűzoltóság tűzvizsgálói maradtak, akik a szemtanúk kikérdezésével és a nyomok vizsgálatából próbálták megállapítani, hogy mi okozta a tüzet. Erre lapunk munkatársa is fölöttébb kíváncsi volt, ugyanis meglehetősen szokatlan, hogy egy idős mozgássérült, aki hónapszámra ki sem lép a házból, miként gyújthatja ki a sufniját? (Furcsa keletkezési okok persze lehetnek: például ha a sufniban ott egy befőttes üveg, mellette egy köteg papír, és ha a napsugár éppen úgy süt be a sufni résein, hogy a befőttesüveg talpára vetül, az pedig – nagyítóként összegyűjtve a sugarakat – ráfókuszálja a köteg papír szélére, akkor már fel is lobbanhat a tűz...) A tűzvizsgálók munkáját elsősorban a lakótelepen lakók segítették. Fiatal srácokról beszéltek, akik itt a senki földjén, a házak mögött szoktak randalírozni. A tűz előtt egy héttel már kigyújtottak egy kisebb fát, ami szerencsére magától elaludt, így nem kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk.

kepfile
   

A ház és a melléképület közé beparkolt egy ismerős az autójával – félt, hogy a kocsit az utcáról ellopnák...

     Aztán most, közvetlenül a tűzeset keletkezése előtt is ott gyújtogattak valamit a rézsűben, közvetlenül a leégett sufni mögött. A feltámadó szél miatt megszaladtak a lángok, a rézsűben lévő száraz aljnövényzet odavezette a tüzet a sufnihoz, s már lángolt is az egész. Ha a tüzeskedő fiatalok akkor segítséget hívnak, akkor korántsem keletkezett volna ekkora kár, de ők inkább elszaladtak, s a sufnit, az autót, a nénit, a szomszéd garázsát és a műanyag redőnyt pedig beérte a sorsa. A Centin viszont épp próbaüzemben működött már a térfigyelő rendszer, amely – ha rendőr nem is nézi a képernyőt – számítógépre rögzíti az eseményeket, ami több napra is visszakereshető: talán látható lesz a felvételeken, akik a házak közül kiszaladtak a Futórózsa utcára a tűz keletkezésének időpontjában. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez