Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662725
   « Vissza

A rendőrkapitány látogatása az idősek klubjában

 « Rendőrségi hírek 
2012. július 12.
 

kepfile

Dr. Tóth Sándor rendőrkapitány és Baloghné Szabó Olga, a Területi Szociális Szolgálat vezetője az idősek körében. A bűnözők módszereit megismerve elkerülhető, hogy az idősek áldozattá váljanak

    Dr. Tóth Sándor, a XVI. kerület megbízott rendőrkapitánya látogatott el június 27-én a mátyásföldi idősek klubjába, hogy beszámoljon az ottaniaknak az aktuális rendőrségi eseményekről. Tudvalevő, hogy az idős, egyedül élő személyek nagyon könnyen válnak a bűnözők áldozatává, ezért a rendőrség kiemelten fontosnak tartja a megfelelő tájékoztatást, ami esélyt ad a bűncselekmények megelőzésére és a bűnözők elfogására egyaránt.
   A kapitány elsősorban arra hívta fel az idősek figyelmét, hogy ebben a melegben lehetőleg ne a földszinten szellőztessenek. A nyitva hagyott ablakokon ugyanis be tudnak mászni a besurranó tolvajok, akik hallatlan érzékkel pár perc alatt összeszedik a lakásból az összes értéket, s eltűnnek az éjszakában. A besurranások jellemzően este 10 óra és hajnali 4 óra között szoktak előfordulni, s egy utcaszakaszon a tolvaj végigjárhatja akár az összes olyan házat, ahol nyitva hagyták valamelyik ablakot. Még mindig jobb meleg lakásban lenni, mint az eltűnt értéktárgyak miatt sopánkodni...

Elviszik az összes pénzt

  A trükkös tolvajok egy külön kategóriát alkotnak, az általuk alkalmazott módszerek száma szinte megszámlálhatatlan. Legutóbb az egyik lakótelepen azzal csengettek be egy idős hölgyhöz, hogy csőtörés volt a lakótelepen, megfestették a vizet, és csak azt szeretnék leellenőrizni, hogy milyen színű víz folyik a csapból... A hölgy sajnos elhitte a mesét, beengedte a „szerelőket”, s a történet úgy végződött, ahogyan az ilyen sztorik végződni szoktak: lekötötték a figyelmét, és ellopták az összes megtakarított pénzét a lakásból.
     A tolvajok gyakran adják ki magukat gázosnak, Elműsnek, önkormányzati dolgozónak, aki éppen segélyt hozott. Nagyon fontos tudni, hogy az önkormányzat csak annak ad segélyt, aki azt kéri, és soha nem szokták azt készpénzben házhoz vinni. A szokásos trükk az, hogy tízezer forint segélyt hoznak, de csak 20 ezer forintos van náluk, tehát vissza kellene adni 10 ezer forintot. Az idős személy ilyenkor előszedi a rejtekhelyről a dugipénzét, aminek általában teljes mértékben lába kel. A tolvajoknak igen sokféle módszerük van arra, hogy megzavarják az időseket, és eközben ellopják a pénzt.

Tolvajtabló a rendőrségen

     Ha a szerelők a közműszolgáltatók nevében csengetnek be valahová, akkor célszerű az igazolványt elkérni, valamint a felettes telefonszámát, s telefonon ellenőrizni, valóban onnan jöttek-e a mesterek. Aki lakótelepen lakik, kérje a közös képviselő segítségét, neki biztosan nagyobb gyakorlata van a tolvajok kiszűrésében, s két embert egyszerre már nagyon nehéz megzavarni.
     Az is jó megoldás, ha kétség esetén beszólnak a rendőrségre, és megkérik, hogy küldjenek ide egy járőrt. A tolvajok a rendőröket biztosan nem fogják bevárni, a becsületes mesteremberek viszont igen.
     Akit kár ért, bátran tegyen bejelentést, mégpedig minél gyorsabban. A rendőrségen komplett tablók vannak a korábban elkapott bűnözők fényképéből, és lehet belőle válogatni. Aki jó megfigyelő, esetleg felismerheti a maga tolvaját, s ha a kára nem is térül meg feltétlenül, az illető könnyen rács mögé kerülhet.
      Aki egyedül él, és például rosszul érzi magát a nagy nyári melegben, akár a rendőrségtől is kérhet segítséget. A rendőr, ha szükséges, kihívja az orvost, és ott marad addig, míg megérkezik, közben vigyáz az idős személyre, nehogy valami baja történjen.

Élmények a sírok között

     A rendőrkapitány beszámolója végeztével felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy legyenek elővigyázatosak és óvatosak, figyeljenek a gyanús körülményekre, s októberben újra ellátogat ide. Ezután a nyugdíjasok hozzászólásai következtek, melyek között több igen érdekesnek bizonyult. Egyikük elmesélte, hogy gyakran jár a cinkotai temetőbe, de ott rendőrrel még soha nem találkozott. Pedig vele több alkalommal is előfordult, hogy különböző személyek megpróbáltak ismeretségbe keveredni vele, vélhetően nem éppen jó szándékkal. Egyikük leszólította, kérdezett valami apróságot, majd követte, és már személyes dolgokról faggatta volna, például hogy a kertből való-e ez a szép virág. Nyilván arra lett volna kíváncsi, hogy családi házban lakik-e, az merre van, meg ilyesmi. Nagyon szűkszavúan válaszolgatott, így sikerült azt az embert leráznia.  Egy másik alkalommal egy egészen fiatal ember szólította meg, jólöltözött volt, és közvetlenül azt mondta neki, hogy a barátja akar lenni – neki ugyanis egy igazi barátra van szüksége, mert munkanélküli. Ebből az esetből sem lett semmi, de jó lett volna, ha van a közelben egy rendőr...

Járőröznek a temetőben

     A rendőrkapitány válaszában elmondta, hogy köszöni az észrevételt, valóban nem járnak a temető felé, mert ott eddig egyáltalán nem történt bűncselekmény – de kiadja a járőröknek, hogy forduljanak arra rendszeresen. Az elmondott eseteket egyébként be lehet jelenteni, akkor kimennek és igazoltatják az illetőt, és ha más nem is történik, egy időre bekerül a rendszerbe. A temetői lopásokat, rongálásokat egyébként a törvény szigorúbban bünteti – jegyezte meg –, itt nem érvényes az 50 ezer forintos értékhatár, minden ilyen cselekmény bűncselekménynek számít.
    Más felvetette, hogy nagyon zajosak a fiatalok a lakótelepeken, randalíroznak a játszótereken, legutóbb is eltűntették a pihenőpark kapuszárnyát. Azt is látta, hogy részeg fiatalok sörösüveggel verik ki a buszmegálló üvegét. Talán nem is olyan békés ez a kerület, mint sokan gondolnák...
     A rendőrkapitány elmondta, hogy ő korábban Kőbányán dolgozott, ahol általában egyidőben 1200 ügyben folyt nyomozás. A XVI. kerületben ez a szám négyszáz, tehát jóval kevesebb itt a bűncselekmény. A közterületi alkoholfogyasztás szabálysértés lett, ebben az önkormányzatok járnak el, de az a tapasztalat, hogy akit elkapnak, az úgysem tudja miből befizetni a büntetését. A fiatalok egy része a belvárosban rúg be, s hazafelé menet randalírozik, mások helyi szórakozóhelyeken isszák magukat részegre. A Centin jó hír, hogy a lakótelepen már működik a térfigyelő rendszer, s van polgárőrség is, akik éjjel is szoktak járőrözni. A rendőrség hatékonyságát növeli az egy rendőr – egy autó megoldás, amikor egyetlen rendőr egy videokamerával felszerelt autóval járőrözik. Rossz hír viszont, hogy megjavíthatatlanul elromlott a kerületi rendőrség traffipax készüléke, tehát most nincs helyben sebességmérés.

Nincs jutalék

    Kérdésre válaszolva dr. Tóth Sándor elmondta, hogy a rendőröket egyáltalán nem ösztönzik arra, hogy büntessenek, és a kiszabott büntetés összegéből nem kapnak egyetlen fillér jutalékot sem. Olyan sincs, hogy valakit visszaküldenének, mert nem bírságolt eleget. Az a tapasztalat, hogy a rendőr óránként általában három szabálysértéssel találkozik, s valamennyiünk érdeke, hogy fellépjen ezekkel szemben. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez