Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657291
   « Vissza

Szent István-napi ünnepségek

 « Portaszolgálat 
2012. augusztus 22.
 

   Szokás szerint több ünnepséggel emlékeztek meg államalapító Szent Istvánról a XVI. kerületben. Szerény megemlékezést tartottak augusztus 18-án Árpádföldön, a Timur utca menti karcsú oszlopon nyugvó turul szobornál az Árpádföldi Polgárok Érdekközössége és az Árpádföldi Közösségi Egyesület vezetői.
    Augusztus 20-án délelőtt a szentmihályiak tartottak ünnepséget a Pálfi téren álló országzászlónál, ahol Bujdos Iván cserkész segédtiszt, majd Babartzy László, a helyi Fidesz alelnöke mondott ünnepi beszédet, utóbbi Hóman-Szekfű Magyar történelem című műve alapján értékelte nagy királyunk történelmi tetteit, igen figyelemre méltó módon.

kepfile


     A XVI. kerület központi ünnepségére 20-án este a Polgármesteri Hivatal előtti parkban, R. Törley Mária Szent István szobrának színe előtt került sor. Kovács Péter polgármester beszédének elején köszöntötte azokat a kerületi lakótársakat, akik állami kitüntetésben részesültek az ünnep alkalmából. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta R. Törley Mária szobrászművész, Dezső János, a Határok nélkül rádióműsor rovatvezetője, valamint Cséve      Magdolna, a Magyar Rádió archívumának nyugalmazott igazgatója.
    A polgármester emlékeztetett arra, hogy Szent István nem lehetett teljesen biztos abban, hogy jó döntést hozott-e ezer évvel ezelőtt, amikor új irányba kormányozta az országot. Akkoriban ezt sokan ellenezték, és csak távlatokból lehet eldönteni, hogy helyesek voltak az akkori döntések. Hasonló helyzetben vannak az ország mai vezetői, a különbség talán az, hogy az ellenzők hangja most sokkal hangosabb. Szent István tudta, hogy szigorú törvényeket kell hoznia, melyek az általa helyesnek látott irányba fordítják az országot. A mai vezetők is biztosak abban, hogy igazságos, a többség által betartható törvények kellenek, amelyekre, mint szilárd alapra lehet építkezni. A korábbi törvények rengeteg kiskaput hagytak, szinte több volt bennük a kivétel, mint a szabály, és az ügyeskedők bizony ki is használták az ország kárára a bújócskázás lehetőségét.
     A mai vezetők hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az ország visszanyerje gazdasági függetlenségét, a parlament pedig rohamtempóban hozza az új törvényeket, amelyek nyugodt és kiszámítható körülményeket biztosítanak az országnak. Közös cél, hogy aki tud, menjen el dolgozni, s a keresetéből arányosan fizessen adót. Hogy mindenki biztonságban tudhassa a családját és a vagyonát, és ha kell, akkor ezt meg is védelmezhesse. Aki pedig munka helyett a törvények kijátszásával akar boldogulni, az számítson komoly büntetésre.
Itt a XVI. kerületben az elmúlt években több mindenben példát mutattunk – mondotta Kovács Péter. Itt épült a legtöbb út, mi nyertük el a legtöbb pályázati pénzt, illetve itt jött létre legelőször a családbarát önkormányzat. S mindezt úgy sikerült elérni, hogy összefogtunk, egymást segítettük, a parttalan vita helyett dolgoztunk, mindenki tette a dolgát, és meg is lett az eredménye. Ezzel akár példát is adhatunk másoknak: együtt, összefogva kell dolgozni az ország fölemelkedésén.

kepfile

A kenyérszentelés és áldás szolgálatát Urbán Gábor plébános, Kertész Péter és Vető István lelkipásztor végezte


    Kovács Péter polgármester ünnepi beszédét követően került sor a hagyományos kenyérszentelésre és megáldásra, melynek szolgálatát ez alkalommal Urbán Gábor plébános, Kertész Péter és Vető István lelkipásztorok végezték el. Ezután egy rövid, de igen látványos színpadi előadás következett: az István a király darabból származó részleteket adott elő Simon Boglárka és Jegercsik Csaba a Förgeteg Művészeti Társaság táncosainak közreműködésével, s a darabban felléptek, és a felnőttekhez mérve is kiválót alakítottak a kerületi Liget Táncakadémia növendékei.

kepfile

Simon Boglárka, Jegercsik Csaba, a Förgeteg Művészeti Társaság táncosai, fehér ruhában pedig a Liget Táncakadémia növendékei


     A Polgármesteri Hivatal előtti szokásos utcabálon a Roll Skate Boogie húzta a talpalávalót, közben fellépett Sipos F. Tamás is. Este 9-kor a több ezres közönség elsétált a közeli kilátóhelyhez, ahonnan általában jól látni a tűzijátékot, de most kissé alacsonyra sikeredett a látványosság... A hatást kárpótolta viszont a kerület által megrendezett tűzijáték, amely néha az egész eget beborította az ünneplő közönség fölött. A Szent István-napi ünnepség utcabállal fejeződött be. (F)

kepfile

Privát piknik. A központi tűzijáték megtekintő placcán egy teherautó platóján privát tűzijáték-néző helyet alakított ki egy társaság: sörözve, grillezve kényelmesen szemlélhették a látványosságot. Nagyon ötletes, gratulálunk!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez