Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662418
   « Vissza

A sashalmi delta-vágány kálváriája

 « Portaszolgálat 
2012. szeptember 21.
 

   A Sashalmi piacot hátulról határolja egy vasúti vágány, melyen egykoron a HÉV indult Szentmihály irányába. A sínpár a Margit utcánál megszakad, a másik irányban viszont delta-vágányként üzemel, amely mindkét irányból alkalmas a HÉV-szerelvények fogadására.

  Kovács Péter polgármester visszaemlékezése szerint már 2007-ben, a piac felújításának tervezésekor felmerült, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a deltavágánnyal. Az volt az ötlet, hogy ide beállítanak egy felújított HÉV-szerelvényt, amely HÉV-történeti emlékhelyként és helytörténeti múzeumként üzemelhetne.
    Az ötlettel megkeresték a BKV-t, ahol viszont azzal utasították el az ötletet, hogy a vágányra szükség van, mert ezen fordítják rendszeresen a szerelvényeket. (Tudnivaló, hogy a vasúti kerekek féloldalasan kopnak, s ha a futásirányt megváltoztatják, akkor ez a kopás kiegyenlítődik.) A polgármester megkérdezte, hogy milyen gyakorisággal forgatják a szerelvényeket? Hetente – volt a válasz. Ez biztos? – kérdezte a polgármester. Jó, lehet hogy havonta. Tényleg havonta? – kérdezett vissza a polgármester, majd elmondta, hogy azért érdeklődik eziránt, mivel a deltavágány két sínpárja közé kinőtt egy kisebb fa, ami azt mutatja, hogy évek óta nem járt arra egyetlen szerelvény sem.
     Az egyenlőtlen küzdelemben a polgármesternek ezzel csak annyit sikerült elérnie, hogy a BKV emberei gyorsan kivágták azt az árulkodó fát, de szó sem lehetett arról, hogy az önkormányzat hasznosítsa a piac melletti vágány területét. További feketepontokat gyűjtött a kerület a BKV-nál a Veres Péter szervizút építésekor. A munkálatok a Gödöllőnek futó HÉV-sínek közvetlen közelében folytak, és a BKV egy saját szakértő állandó jelenlétét írta elő, tetemes összegért. A kerület vonakodott ezt megfizetni, s ennek a BKV-nál láthatóan nem örültek. (Azután csak ki kellett fizetni a szakértő díját...)
     Szóval ilyen előzmények után jött a következő ötlet, hogy ha más nem lehet, legalább parkoló legyen a vágányok fölött, mert arra igen nagy szükség van a piac közelében. A BKV-nál lelkesen fogadták az újabb ötletet, s kérdezték, hogy mit fizetnének a használatért? Miután itt senki nem fizet parkolási díjat, nagy nehezen elfogadták, hogy ingyen használhassa a kerület a vágányok területét. Viszont előírták egy sínek mellett végigfutó acéllemez (igen jelentős költségekkel járó) felhegesztését, ami megakadályozza, hogy egy elmozduló térkő miatt kiugorjon a vágányról a HÉV-szerelvény kereke.
 
kepfile
 
    Ezután már csak hónapokat kellett várni arra, hogy a teljesen kész megállapodásra rábólintson a BKV illetékese. S hogy ez a rábólintás végül megtörtént, arra bizonyíték az a felvétel, amelyet szeptember közepén készítettünk a Sashalmi piac mellett: végre elkezdődött a parkoló építése a deltavágányok felett. A kerület arra vállalt kötelezettséget, hogy ha a BKV-nál szólnak, akkor két órán belül eltávolítják a sínekről a parkoló autókat, hogy az egyenletes kopás érdekében kedvük szerint forgathassák a HÉV-et... (F)
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez