Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777067
   « Vissza

Majdnem megkaptuk a fővárostól a Moszkva teret…

 « Portaszolgálat 
2012. szeptember 21.
 
     Ahogyan az új Alkotmánnyal visszanyúltunk egészen az Aranybulláig, akként bánt a Moszkva térrel a főváros – kitörölve az elmúlt negyven évet, Széll Kálmán térre nevezte vissza azt, ami minket korábban a megszállóink fővárosára emlékeztetett. Ezzel kapcsolatban elhangzott valami halovány ígéret, hogy Moszkváról azért elneveznek majd valami közterületet a fővárosban.
 
kepfile
 
A Békés Imre tér a Szénás utca és a Szent Imre utca kereszteződésében. A képviselő-testület egyöntetű álláspontja szerint kicsi ez a tér nagy Moszkvához
 
     A kommunista múlt emlékeinek eltörlésével a XVI. kerület is jeleskedett, amikor a rendszerváltás után a Békés Imre utcát Szent Imre utcának nevezte át, az önkormányzati testület teljes egyetértésével. A dologba annyi hiba csúszott, hogy a Szénás utcai kereszteződésben, túl a beszédjavító iskolán, már majdnem a Szilas-pataknál ott maradt egy terecske – olyan kicsi, hogy egy egész nagy önkormányzat sem vette észre, és az bizony szégyenszemre megmaradt Békés Imre térnek – egészen mostanáig.
     A moszkvátlanított fővárosi önkormányzatnál bizonyára alaposan átnézték a város összes terét, s ott tűnhetett fel, hogy lám itt egy terecske, egy öreg bolsiról elnevezve. Írtak hát egy levelet főpolgármesteri aláírással a XVI. kerületi önkormányzatnak címezve, amelyben főleg az állt, hogy Békés Imre milyen méretes kommunista volt (még a spanyol polgárháborúban is harcolt), és hogy a fővárosi önkormányzatnak az lenne a javaslata a kerület felé, hogy ezt a Békés Imre teret nevezzék át Moszkva parknak.

kepfile

     Igen nagy volt a meglepetés a XVI. kerületben, midőn megérkezett a főpolgármesteri levél a különös kéréssel. De hát az önkormányzatnak törvényi kötelessége a kérést megfontolni, így az ügy a kulturális bizottság elé került. A bizottsági tagok erősen csodálkoztak, hogy ilyen távoli helyen akar a főváros kompenzálni, s továbbengedték a kérdés megvitatását a képviselő-testületnek. A téma szeptember 12-én került napirendre, s egy képviselő úgy fogalmazott, hogy éppen jól jött a sok komoly téma után egy ilyen mulatságos napirend. Dr. Csomor Ervin alpolgármester a várható vitát csitítandó rögvest javaslatot tett a testületnek, hogy kérje fel a főpolgármestert, fontolja meg a javaslatát, mert túl kicsi ez a tér nagy Moszkvához. Az átnevezési javaslattal egyetértett, de úgy, hogy a terecske neve legyen mondjuk Békés tér (akkor csak az Imrét kellene törölni), vagy Csíkszentmihály tér (amiben benne van Szentmihály, és méretében is jobban illeszkedik a terecskéhez), illetve kerületünk néhai polgármesteréről el lehetne nevezni Kovács Attilla térnek. Ancsin László jegyző azt javasolta, hogy a név-alternatívák közé kerüljön be Magyary Zoltán neve is, akiről az egész fővárosban nincs még tér elnevezve, pedig a most futó közigazgatás-fejlesztő program az ő nevét viseli.
     Voltak tréfásabb hozzászólások is, miszerint akár kockázatokat is rejthet magában, ha egy csecsen terrorista a Moszkva parkban akar robbantani. Más azt javasolta, hogy hívják ki a főpolgármestert a Békés Imre térre egy helyszíni szemlére, győződjön meg a saját szemével, hogy méltó-e ez a hely Oroszország fővárosához. Az oroszok nagyon érzékenyek a jelképekre, s ha ez a kicsi park lenne a fővárosban Moszkváról elnevezve, akkor abból akár komolyabb diplomáciai bonyodalom is keletkezhetne. Végül a képviselő-testület teljes egyetértésben megszavazta azt a kerületi álláspontot, aminek a lényege: kicsi ez a park nagy Moszkvához! Hogy ezek az érvek meggyőzik-e a fővárost, azt majd meglátjuk.
 
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez