Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.11.29. hétfő
Taksony, Brenda
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22612772
   « Vissza

Polgármesteri interjú a Magyar Távirati Irodának

 « Portaszolgálat 
2012. október 26.
 


A kertvárosi jelleg megtartása mellett fejlesztik a XVI. kerületet (Kovács Péter polgármester nyilatkozata az MTI-nek)

Budapest, 2012. október 25., csütörtök (MTI) - Az infrastruktúra fejlesztését tartja a legfontosabbnak Kovács Péter
(Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere, aki az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy szeretnék megőrizni a városrész családi házas jellegét.

A kerületvezető az önkormányzati ciklus félidejében arról beszélt, hogy a 2006 és 2010 közötti időszakban a célként kitűzött 150 út építését túl is lépték, az azt követő négy évre pedig további 50 szakasz leaszfaltozását tervezik. A beruházásra hat év alatt 4,7 milliárd forintot fordítottak, mostanra pedig szinte csak azok az utak vannak hátra, amelyek alatt még hiányzik a szennyvízcsatorna. Kovács Péter elmondta: az útépítésekkel párhuzamosan egyebek mellett fekvőrendőröket helyeznek ki a mellékutcákban és 30 kilométer/órás maximális sebességű övezetbe vonják őket. A telkeket pedig nem hagyják drasztikusan beépíteni, szeretnék megtartani a családi házas jelleget - tette hozzá.
A polgármester tájékoztatása szerint az utak mentén fákat ültetnek és a csapadékvíz-elvezetést is megoldják. Utóbbi kapcsán elmondta: 2009-ben építették meg a Csömöri úti gyűjtőcsatornát, majd az Árpádföldi főgyűjtőcsatornát és folyamatosan kötik mindkettőre a mellékutcákat, így rövidesen felszámolják azokat a "neuralgikus pontokat", ahol egy-egy nagy esőnél a kertekbe is befolyik a víz.
Kovács Péter szólt arról is, hogy minden évben felújítanak egy iskolát és egy óvodát, és fontosnak tartják, hogy egy intézményt se zárjanak be. A legnagyobb beruházások között a Jókai Mór Általános Iskola teljes körű felújítását, valamint a Cinkota és Árpádföld határán épített új bölcsőde építését nevezte. A bölcsőde 480 millió forintból valósult meg, abban sószoba és kiscsoportos foglalkoztató is helyet kapott.
Kitért arra is, hogy tavaly ősszel megújult a sashalmi piac, ami "40 éves álma volt a kerületieknek". Az uniós támogatású beruházás részeként öko- és hagyományos piac jött létre, létrehoztak egy magas kihasználtságú sport- és rendezvénytermet és felújították az önkormányzat épülete előtti parkot. Utóbbi helyszínen műanyag borítású sportpályát, gördeszkapályát és játszóteret alakítottak ki, a 800 méteres rekortán futópálya köré pedig kerületi futócsapat szerveződött. Emellett három új műfüves focipályát is átadtak a kerületben.
A polgármester arról is beszámolt, hogy régen több strand is működött a kerületben, amelyek bezártak, s hiányoztak a lakosságnak. Az erzsébetligeti uszodánál idén adták át az új strandot, ahol hagyományos és élménymedencék is vannak, a látogatottsága pedig a tervezetthez képest háromszoros.
Kovács Péter a kerületi pénzügyekről szólva azt mondta: van egy "baltával faragott költségvetési elképzelése", miszerint amit működésre kapnak, azt működésre, amit pedig fejlesztésre kapnak, azt fejlesztésre kell fordítani. Közölte hogy, az intézményeknek mindent megadnak, ami a törvény szerint jár és egy kicsit felette, de semmit nem finanszíroznak "elvtelenül". Úgy vélte, ennek köszönhetően egyensúlyban van és marad is a gazdálkodás.
Elmondta azt is, hogy noha a XVI. elsősorban alvó kerület, próbálnak különböző kedvezményekkel vállalkozásokat vinni a városrészbe. Kiemelte, hogy az Egis két csarnokának megnyitásával 50, az önkormányzat pedig építkezései révén 150 munkahelyet teremtett. A foglalkoztatottság aránya magas - tette hozzá, megjegyezve, hogy a nyári idénymunkákhoz például nem találtak munkanélkülieket, így a szomszédos kerületektől kellett "kölcsönkérni".
A kerületvezető kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítanak az idősekre is, így útnak indították a nyugdíjasok segítő, illetve szállító szolgálatát. Előbbi a ház körüli munkákban segít az érintetteknek, utóbbi pedig elviszi őket például a szakrendelőbe vagy a kistarcsai kórházba.
Kovács Péter a személyes terveit firtató kérdésre azt mondta: a polgármesteri székért indul a következő ciklusban, amikor az országgyűlési képviselői és polgármesteri posztok összeférhetetlenek lesznek egymással.

MTI 2012. október 25., csütörtök 5:20

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez