Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663487
   « Vissza

A Szerb Antal lett a 48. legjobb gimnázium

 « Portaszolgálat 
2013. február 20.
 

     Az elmúlt esztendő végén második alkalommal adták ki a „100 legjobb középiskolát” tartalmazó kiadványt. A kötet szerkesztői ismét alapos munkát végeztek annak érdekében, hogy a legobjektívebb szempontok alapján rangsorolják a középfokú oktatási intézményeket. A kiadvány szerint a XVI. kerület reprezentáns iskolája, a Szerb Antal Gimnázium a tavalyi fantasztikus eredményét is túlszárnyalva az előkelő rangsorban a 48. helyet foglalja el.

kepfile

Inotai István igazgató


     – A 2011. és a 2012. évi helyezésünk azt is bizonyítja, hogy az iskolánkban folyamatosan magas szintű munka folyik – mondta Inotai István igazgató. – Ezt nem csak a 48. helyünk, hanem az egyéb eredményeink is bizonyítják.
    A középiskolákat sokan sokféle szempont alapján rangsorolják. Ennek ellenére a köztudatban már régen kialakultak az erőviszonyok, amit jól bizonyít, hogy az úgynevezett „jobb” gimnáziumokban igencsak nagy a túljelentkezés. Abban azonban lassan már a szakemberek is megegyeznek, hogy a „100 legjobb középiskola” összehasonlító módszere a legkomplexebb, mert a lehető legtöbb szempont alapján vizsgálja a középiskolákat.
  – Az intézmények értékelésében 80%-ban a mérhető eredményeket, úgymint az érettségi-, a kompetenciamérések-, a nyelvvizsgák eredményeit és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken elért helyezéseket veszik alapul. A maradék 20% pedig az intézmények szolgáltatásainak sokszínűségét és színvonalát jelöli. Ez alatt értendők az iskolaépület állapota és hangulata, az intézmény technikai, informatikai felszereltsége, az étkező és egyéb kiszolgáló helyiségek léte és állapota, az étkeztetés színvonala, a szakköri lehetőségek, külön kiemelve az ingyenes foglalkozásokat, a választható idegen nyelvek mennyisége, a sportolási lehetőségek és hasonló dolgok.
    A kiadvány elkészítői előzetesen minden igazgatótól egy, az ő iskolájukra vonatkozó értékelő lap kitöltését kérték. Az elmúlt két esztendőben érezhetővé vált, hogy az intézményvezetők körében is fontossá vált ennek az értékelőnek a minél alaposabb kitöltése.
    – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az épületünk patinája és varázslatos környezete egyre inkább egy minőségi munkával párosul. Úgy vélem, hogy egy jól működő intézmény esetében nem baj, ha nem csak jól, hanem jó színvonalon is működik. Az iskolánk iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, most is többszörös a túljelentkezés. Jelenleg 21 osztályban 640 diákunk tanul, 12 osztály hat, 9 osztály pedig négy és öt évfolyamon. A tanulók az angol és a német nyelv mellett, a franciát, a latint, és ha erre igény van, akkor az oroszt is tanulhatják. Ebben a tanévben három diákunk is a második fordulóba jutott az OKTV-n, a félévi osztályátlagunk pedig példátlanul magas, 4,2 volt. Ilyen eredmény eddig még év végén sem született, ami biztatónak tűnik erre a tanévre.
     A Szerb Antal Gimnázium ugyanis ebben az esztendőben sem szeretne engedni a 48-ból. Pontosabban meg szeretne maradni az 50. hely környékén. Ennél sokkal előrébb a peremkerületi elhelyezkedés miatt nem is igazán kerülhetne, a belvárosi, illetve a vidéki városok középiskoláival ebből a szempontból nehéz lenne felvenni a versenyt.
     A cinkotai gimnáziummal kapcsolatos a hír, hogy az intézmény öregdiákjai szeretnének két egykori legendás tanár tiszteletére egy-egy emléktáblát avatni. Az egyaránt a közelmúltban elhunyt Wolf Györgyné Ani néni évtizedeken át kémiát és fizikát, dr. Fenyvesi Margit néni pedig németet, magyart és latint tanított a diákoknak. Ez a fajta lokálpatriotizmus egyébként sem áll távol az intézménytől, hisz az iskola vezetése rendszeres kapcsolatot ápol az öregdiákokkal, és minden hagyományőrzésre irányuló kezdeményezést támogatni szoktak.
     Legvégül csak érdekességképpen a „100 legjobb középiskola” kiadványban az iskola egyik legismertebb diákját, a jégkorongozó Huszák Alexandrát név szerint is megemlítik. Hogy milyen jól tették, azt Szandra azóta is bizonyította: a közelmúltban ugyanis a magyar női U18-as válogatottal egy sporttörténelmi diadal részese volt. A csapat éppen az ő németek ellen ütött góljával vívta ki, hogy jövőre is a világ legjobb nyolc együttese között, az úgynevezett A csoportban szerepelhessen. R. T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez