Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.01. szerda
Ignác, Virgínia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26406619
   « Vissza

Számvevőszéki ellenőrzés Kerepesen

 « Cikkek és hírek 
2013. március 21.
 

     Az Állami Számvevőszék 2012-ben próba-rendszerrel községi-nagyközségi önkormányzatoknál ellenőrizte a belső kontroll-rendszer kialakítását, mivel ennek kiépítése és hatékony működtetése nélkül nem képzelhető el a közpénzek és a közvagyon „szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása”. Ilyen ellenőrzés folyt Kerepesen, melynek legfontosabb megállapításait március 20-án elektronikus sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra.
     A kiadott jelentés főbb megállapításai szerint a belső kontrollrendszer kialakítása 2011-ben Kerepesen nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Ennek hiánya kockázatot jelent az Önkormányzat tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során.
     Az államháztartáson kívülre történő kifizetések során a szakmai teljesítés igazolás és utalvány ellenjegyzés belső kontrollok működésének megfelelősége gyenge volt. A számvevőszéki ellenőrzés jogosulatlan kifizetést nem tárt fel, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok működésében feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata.
     A belső ellenőrzés sem volt eredményes, a jegyző nem intézkedett a belső ellenőrzés által feltárt hibák kijavítása érdekében, ami hozzájárult a hibák ismétlődéséhez. A vagyon hasznosítása területén a vagyongazdálkodási szabályok betartását nem ellenőrizték.
     A számvevőszéki jelentés javasolja a polgármesternek, hogy intézkedjen a jelentésben rögzített hiányosságok és szabálytalanságok miatti esetleges munkajogi felelősséggel kapcsolatos körülmények kivizsgálásáról. A jelentés a jegyző részére azt javasolja (kissé körülményes megfogalmazásban), hogy egészítse ki a hiányosnak talált ellenőrzési rendszer szabályozását, valamint gondoskodjon a pénzügyi folyamatok hatékonyabb ellenőrzéséről, s a belső ellenőrzés vonatkozásában intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetéséről.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez