Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654314
   « Vissza

Szülői kérdőívek az iskolákban

 « Portaszolgálat 
2013. március 21.
 

Cselekvési tervnek tekinti az önkormányzat azokat a véleményeket, javaslatokat, amelyeket az iskolákon keresztül eljuttatott és visszaküldött érdőíveken jeleztek a kerületi iskolások szülei. A feldolgozott kérdőívek tapasztalatairól beszélt lapunknak Kovács Raymund alpolgármester.

kepfile

Kovács Raymund alpolgármester az iskolákból visszakapott szülői kérdőívek társaságában


     Januártól jelentős változások léptek életbe a kerületi iskolákban, ugyanis a pedagógusok foglalkoztatása, és a szakmai munka biztosítása az állam feladata lett, az iskolaépületek fenntartása, és az étkeztetés megszervezése viszont az önkormányzat dolga. A XVI. kerület vezetése úgy döntött, hogy ez utóbbival kapcsolatban kérdőíven keresi meg a kerület mintegy 4600 általános iskolás gyermekének a szüleit, és így tájékozódik a szülők véleményéről az iskolákban tapasztalható állapotokat illetően. A kérdőív mellett volt egy rövid polgármesteri tájékoztató is a januártól bekövetkezett változásokról, ami azt a célt szolgálta, hogy a szülők (a rosszindulatú híresztelésekkel szemben) hiteles forrásból tájékozódhassanak a tényleges helyzetről. Kétségtelen, hogy eddig is az önkormányzat feladata volt az iskolák fenntartása, ám ez eddig az iskolaigazgatók feladata volt, és ez a januári változás következtében közvetlenül az önkormányzathoz került.
     A szülők által visszaküldött kérdőívek feldolgozásának tapasztalatairól adott lapunknak tájékoztatást Kovács Raymund alpolgármester. Elsőként kiemelte, hogy meglepően nagy számban, több mint 50 százalékos arányban küldték vissza a szülők a kérdőíveket, amelyen egy úgynevezett nyitott kérdés is szerepelt: ebben bármilyen iskolai problémát lehetett jelezni. Ennek volt valószínűleg a legnagyobb sikere, és ha a jelzett kisebb problémák számát nézzük, akkor az önkormányzatnak több évtizedre való megoldandó feladata adódik...
     Általános tapasztalat, hogy az étkezéssel a szülők (illetve a gyerekek) a legtöbb helyen elégedetlenek, mind a mennyiséget, mind a minőséget, mind az ételek típusát illetően. Szinte minden iskolát érint az a probléma, hogy a mellékhelyiségek leromlottak, nincs WC-papír, szappan a gyerekeknek. Ezen túlmenően jeleztek a szülők az egyes iskolákra vonatkozó problémákat, ami értékes tapasztalatokat jelent az önkormányzat számára. Az alpolgármester kiemelte, hogy igen aktív volt a Batthyány iskola és a Sashalmi tanoda szülői közössége, ugyanis innen kapták vissza legnagyobb arányban a kérdőíveket.
     Több helyről érkezett visszajelzés az iskolaudvarok állapotát illetően, a szülők nem igazán örülnek annak, ha a gyerekeik ott futkároznak a betonon, általában több zöldfelületet szeretnének. A szülők többségében elégedettek voltak az iskolák felújításával, általános állapotával, ez 4-es átlagot kapott az ötfokozatú skálán – leszámítva a mellékhelyiségek állapotát. Érdekes módon sok iskolában azt hiányolták, hogy a lányvécéket nem lehet zárni – ezt például az önkormányzat, mint iskolafenntartó igen egyszerűen meg tudja oldani.
Több szülőben visszatetszést keltett, hogy a tanárok az igazgatóval az élen az iskola kapujában dohányoznak – sőt köztük volt a tornatanár is, ezt külön kiemelte az egyik szülő. Ez valóban nem ad jó példát a gyerekeknek, ezen majd megpróbálnak változtatni. A Jókai iskolából sokan reklamálták a közelben lévő, állandóan szemetes szelektív hulladékgyűjtőt, ezt rövid időn belül áthelyezteti az önkormányzat.
     A kérdőívekből szerzett tapasztalatok nyomán az önkormányzat vezetői megbeszélést folytatnak minden iskola vezetőjével, hogy a felvetett problémákat hogyan lehet megoldani. Ezt a kérdőívet nem egyszerű közvélemény kutatásnak tekintik, hanem egy cselekvési tervnek, és neki is látnak a végrehajtásának. A szülők mintegy 40 százaléka szavazott arra, hogy az ebédbefizetéseket átutalással is meg lehessen oldani, erre várhatólag ez év ősztől teremti meg a lehetőséget az önkormányzat.
     Az étkeztetéssel kapcsolatos problémák tárgyalása akár egy önálló cikk témája is lehetne, egyes iskolákban a gyerekek arról panaszkodtak, hogy levágott körmöt, hajat találtak az iskolai menzakosztban. Kovács Raymund alpolgármester megerősítette, hogy valóban beindítják a kaja-kommandót, és rendszeresen ellenőrizni fogják a közétkeztetés minőségét. Jelenleg a kerületi iskolák különféle konyhákról kapják az ételt, hiszen a közbeszerzések kiírása korábban az iskolaigazgatók hatásköre volt. Várható, hogy az önkormányzat még az idén egy közös közbeszerzést ír ki valamennyi kerületi iskola étkeztetésére, kérdés viszont, hogy a szigorú, elsősorban az árat figyelő törvényi szabályozás változást hozna-e a gyermekétkeztetés minőségében.
     Az önkormányzat nagyon köszöni a szülők és a gyerekek aktív hozzáállását a kérdőívek kitöltésében és visszajuttatásában – fejezte be tájékoztatását az alpolgármester, és mint a fentiekben is olvasható, igyekeznek mindent megtenni a felvetett problémák orvoslására.

                                                                                                                                        Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez