Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654879
   « Vissza

Autóvadászok a kerületben

 « Rendőrségi hírek 
2013. április 18.
 


     Március végén, egy szerdai napon hirtelen ellepték a rendőrök a kerület közútjait. Különösképpen két úton, a Veres Péteren és a Szlovákon nőtt meg jelentős mértékben az egyenruhások száma. Az autósok látva a fokozott készültséget, automatikusan lassítottak, de ők nem tudhatták, hogy a rendőri jelenlét ezúttal nem a sebességtúllépők kiszűrése miatt volt. Tóth Sándor alezredes, kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy az akció célja a közlekedésbiztonság megóvása mellett a szabályokat be nem tartók kiszűrése. Ennek érdekében segítséget kértek a civil autóvadászoktól, akik ma már olyan precíz műszerekkel rendelkeznek, amivel könnyedén kiszűrhető, ha az autó vagy a tulajdonosa el van tiltva a forgalomtól, vagy, ha lejárt a gépjármű műszakija, ne adj, isten körözik az autót, vagy meghamisították az egyedi azonosítójelét.
     – Korábban már volt ilyen szűrés a kerületben, de ekkora volumenűre még nem került sor – mondta a kerületi rendőrkapitány. – Ezen a napon, 8-17 óra között a Zsarucar (ők a civil autóvadászok) és a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége jóvoltából hét kamerát állítottunk üzembe a kerület közútjain. Két helyszínen, a Veres Péter úton és a Szlovák úton egy-egy statikus állomást is kiépítettünk, három autónk pedig a nagyobb parkolókat fésülte át.

kepfile

A számítógépes rendszámfelismerő rendszer naponta több tízezer jármű ellenőrzésére képes – az autóvadászok számítógépe a központi gépjármű-nyilvántartás adatbázisát használja

 
    Tóth Sándor alezredes szerint ez egy humánusabb módja az általános közúti ellenőrzésnek, hisz csak azokat az autósokat kellett megállítaniuk, akik a kameraszűrőn fennakadtak. A műszerek ugyanis összeköttetésben álltak a Belügyminisztérium nyilvántartásával, így a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök minden leolvasott rendszámról azonnal információt kaptak. Rendőrből pedig bőven akadt: az akcióban ugyanis 24 egyenruhás személy, illetve 2 fővárosi, 3 kertvárosi, 5 cinkotai és 2 rákosszentmihályi polgárőr vett részt.
     Az autóvadászok nevében Sánta László elmondta, hogy a Zsarucar 2000-ben alakult, és eredetileg néhány lelkes ember technikai sportjaként indult. Ma már azonban olyan eszközparkkal és rutinnal rendelkeznek, hogy az már a rendőrség számára is komoly segítséget jelent. A legprofibb autóvadászok nagyjából egy focicsapatot tesznek ki. Ma 11 olyan autó járja az országot, amelyik lopott vagy körözött autókra vadászik. Az eredményességet pedig egy statisztikai adattal is alátámasztanánk: a már név szerint megemlített Sánta László, az egyik első autóvadász az elmúlt 13 esztendőben összesen 1252 lopott autót talált már meg.
     – Karácsonykor van egy jó szokásom – mesélte –, az ünnep egyik napját ugyanis általában az autómban töltöm, amivel járom a várost, és a műszeremmel olvasgatom a rendszámokat. Amennyiben lopott autót találok, és ilyenre már nem egy példa akadt, az autómban erre a célra elhelyezett kis karácsonyfákból egyet a tetejére teszek, majd felhívom a tulajdonost, és közlöm vele, hogy az ajándéka a karácsonyfa alatt van.
     Sánta László elmondta, hogy az autóvadászok által kiszűrt járműveket a rendőrök is szívesebben állítják meg annál, mint, amikor rutinból kell egy-egy kocsit kivenniük a forgalomból és ellenőrizniük.
     Tóth Sándor az első kertvárosi autóvadászatot követően elégedetten közölte az eredményeket.
     – A nap folyamán körülbelül 12 ezer járművet ellenőriztünk, melyből nagyjából kétszázat kellett megállítanunk. 32 esetben szabálysértési feljelentést tettünk, 31 alkalommal helyszíni-, 22-szer pedig közigazgatási bírságot szabtunk ki. Egy komolyabb elfogásunk is akadt: egy teherautóra egy Lada rendszáma volt feltéve, ami egyenértékű volt az egyedi azonosítójel meghamisításával, illetve 5 esetben bűncselekmény gyanúja miatt az autóban ülőket is előállítottuk.
     A kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy ilyen típusú akciót a jövőben minden hónapban szerveznek majd, melynek eredményétől azt várják, hogy az autótolvajok előbb-utóbb elkerülik majd a kerületet. Ugyancsak fontos, hogy az állampolgárok is tisztában legyenek azzal, a bírságot azért kapják, mert vétettek a közlekedés szabályai ellen, s amennyiben nem fizetik be a büntetésüket, az autójukat ideiglenesen kitiltják a forgalomból. Van, aki fittyet hány erre, és minden lelkiismeret-furdalás nélkül használja az autóját, amit ezek után is meg lehet próbálni, de, ahogy a fenti példa is mutatja, ma már olyan eszközökkel rendelkeznek a rendőrök, hogy akár egy ártatlan szerda délelőtt is fülön csíphetik az embert. (R.T.)

 

Autóvadászat Gödöllőn


Mátrix-rendszerű rendszámfelismerővel Gödöllőn is tartottak autóvadászatot április 12-én. Ennek során több mint 19 ezer jármű ellenőrzésére került sor. Tizenhat esetben tettek a rendőrök szabálysértési feljelentést, hat fővel szemben kiszabtak 140 ezer Ft közigazgatási bírságot. 43 esetben helyszíni bírságolásra került sor, mindösszesen 305 ezer Ft értékben. Bevontak 11 rendszámot, és elvettek kilenc forgalmi engedélyt. 66 autóst szondáztattak meg, közülük húsznál ittas vezetés miatt tettek feljelentést.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez