Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28813082
   « Vissza

Újabb Guinness-rekordkísérlet a Mórában

 « Cikkek és hírek 
2013. április 19.
 


Két év után újabb Guinness-rekordot kívántak megdönteni a szentmihályi Móra Ferenc Iskolában – április 6-án közös összefogással elkészítették a világ leghosszabb papírbaba-láncát.

kepfile

A rekordkísérlet kitalálója, Vukman Andrea, mellette Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella iskolaigazgató és Szász József, az Oktatási bizottság elnöke, aki gyermekeivel maga is részt vett a papírbaba-gyártásban

     Vukman Andrea, a rákosszentmihályi Móra Ferenc Általános Iskola tanítója először 2011-ben álmodott egy nagyot. „Mi lenne, ha a gyerekekkel és a szülőkkel közösen Guinness-rekordot döntenének?” Az ötletét aztán megosztotta az iskola vezetésével, a kollégákkal, a diákokkal és a szülőkkel is. Az eredmény pedig már ismert: a szentmihályi tanító az osztályával közösen két évvel ezelőtt PET palackokból a világ leghosszabb és legnagyobb vonatát építette meg. A tornateremben felállított monstrumot aztán hivatalosan is – Guinness-rekorddá nyilvánították.
     – A diákjaim azóta is rendszeresen kérdezték, hogy „Andrea néni, mikor csinálunk már valami hasonlót?” – mesélte Vukman Andrea. – Mivel ez az utolsó közös évünk, jövőre ugyanis már felső tagozatosak lesznek, gondoltam, hogy még egy közös kalandban részt vehetnénk.
     – Éppen a tanévnyitó ünnepséget beszéltük meg Andreával – tette hozzá dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella igazgatónő –, amikor váratlanul felvetette, hogy lenne egy ötlete. Én pedig már tudtam, hogy megint valami nagy dolgon töri a fejét.

kepfile

                                                   Ilyen papírbabából készült el 40 ezer darab

      Az említett nagy dolog látszólag semmiségnek tűnt. Csináljanak papírbaba-láncot, lehetőleg hosszabbat, mint az érvényes világcsúcs, és azt próbálják meg hitelesíteni.
     – A papírbaba-láncot azért választottam, mert nem kerül költségbe, viszonylag könnyű előállítani, és közel áll a gyerekek lelkületéhez. Alaposan utánanéztem a dolognak, és úgy láttam, hogy az érvényes világcsúcs egy 1360 méter hosszú lánc. Úgy terveztem, hogy ezt egy 2500 méteres lánccal fogjuk majd túlszárnyalni, aztán az utolsó pillanatban jött az infó, hogy már 2683,21 méter hosszú 28580 babából álló lánc az érvényes rekord. A tervet tehát még időben 2500 méterről 3000-re kellett változtatnunk.
      Április 6-án reggel tehát ismét benépesült az iskola tornaterme. A résztvevők első csoportját az önkormányzat részéről Szász József, az Oktatási-, Ifjúsági- és Gyermekvédelmi Bizottság elnöke köszöntötte, aki nem csak jó munkát kívánt nekik, hanem ígéretet tett rá, hogy a nap folyamán a gyerekeivel visszatér, és maga is kiveszi a részét a Guinness-rekord kísérletből.
     – Este 7.30 körül érkeztünk az iskolába, és úgy terveztük, hogy a gyerekekkel egy-egy méter papírbaba-láncot készítünk majd. Aztán azt vettük észre, hogy már majdnem éjfél van, és mi még mindig dolgozunk. Fáradtan, de elégedetten mentünk haza, de nem tagadom, hogy alvás előtt lecsukott szemmel is papírbabákat láttam.
     Szász József tehát már nem lehetett ott, amikor Andrea néni karikás szemmel kimondta bűvös szót, hogy „Elkészültünk!” Ez ugyanis már hajnali negyed kettőkor volt, és ekkor már a babakészítők második csoportja is kidőlni készült. Az álmos szülők alig tudták megszámolni a negyvenezer papírbabát, amely 101 és 3/4 sorban terítették be a több mint harminc méter hosszúságú tornatermet. A Guinness-rekord feltétele volt, hogy a lánc színezve legyen, illetve, hogy mind a negyvenezer baba összefüggő sort alkosson.

kepfile

                                      A kész mű félig beborította a hatalmas tornatermet


     A hivatalos mérés időpontja másnap (pontosabban már aznap), április 7-én délután háromkor volt, amikor is két mérnöki végzettséggel rendelkező személy egy hitelesített mérőszalaggal egyenként végigmérte a 101 és 3 sort. A mérés nem volt egyszerű, sokáig úgy tűnt, hogy hosszabb ideig is eltarthat majd, mint a lánc elkészítése. Szerencsére a szülők és a diákok ebből is kivették a részüket, így röpke három óra alatt sikerült megállapítani, hogy a Móra pedagógus- diák- és szülői közössége Szász Józseffel és gyermekeivel kiegészülve 16 óra alatt 3065,25 méter hosszúságú 40 ezer papírbabából álló láncot készített, amely valószínűleg megkapja majd a Guinness-rekordminősítést. Ehhez a mérésnél jelen kellett lennie az írott és elektronikus sajtónak is, így a lánc dokumentálva lett.  Erre pedig szükség is volt, hisz az alkotóknak még aznap gondoskodniuk kellett a rekordhosszúságú papírbaba-lánc eltűntetéséről, másnap ugyanis már ismét testnevelés órák helyszíne volt a tornaterem.
    Két év alatt tehát két Guinness-rekord a szentmihályi iskola mérlege, de Vukman Andrea szerint ennél fontosabb eredménye is volt a fenti programoknak.
    – A legfőbb célom az volt, hogy összehozzam a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket, és egy olyan napot szervezzek nekik, amit jó hangulatban tölthetnek el úgy, hogy közben közösen csinálnak is valamit. Ahogy két évvel ezelőtt, úgy idén is rengeteg segítséget kaptam a szülőktől, akik rengeteg újrahasznosított papírral láttak el bennünket (minden baba ilyen papírból készült), részt vettek a sablonok készítésében is, az említett hétvégén pedig nagyon aktívak voltak. Ugyancsak sokat köszönhetek a kollégáimnak is, akik a szabadidejüket feláldozva hétvégén is bejöttek, hogy kivegyék a részüket a közös munkából.

kepfile
 

 A rekordkísérlet hitelesítése

    Vukman Andrea tehát túl van már két rekordon, de botorság lenne azt feltételezni, hogy ennyivel beéri. Jövőre első osztályt kap majd, és az új közösséggel biztos, hogy új rekordok megdöntésére készül majd. (R.T.)















































 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez