Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.11.29. hétfő
Taksony, Brenda
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22612743
   « Vissza

Az EU-s támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják

 « Portaszolgálat 
2013. május 16.
 


A XVI. kerületben meghatározó a kis- és közepes vállalkozások száma, ezeknek jelenthet kiemelt fejlődési lehetőséget az, amit Szatmáry Kristóf államtitkár mondott a gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő tanácskozáson.

kepfile

    Az Európai Unió 2014-ben induló pénzügyi ciklusában a támogatások 60 százalékát akarja a magyar kormány gazdaságfejlesztésre fordítani – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a május 9-én Kiskunfélegyházán megrendezett tanácskozáson.

    A kis- és közepes vállalkozások számára nagy lehetőséget jelent az évente 600 milliárd forintot megközelítő gazdaságfejlesztésre fordítandó összeg – hangsúlyozta az államtitkár a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület rendezvényén, ahol a kis- és közepes vállalkozások támogatási lehetőségeiről tartott előadást.
    Szatmáry Kristóf összehasonlításképpen elmondta: az ebben az évben záruló, hétéves uniós pénzügyi ciklusban a támogatások mindössze 15-20 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre.
    Hangsúlyozta: a hazai piacra termelő vállalkozásokat jobban megviselte a gazdasági válság, így a GDP-n belüli részesedésük 2009 és 2011 között 56,3 százalékról 55,1 százalékra esett vissza. Nettó árbevételen belüli részesedésük 60,8 százalékról 58,3 százalékra csökkent.
    Szatmáry Kristóf a vállalkozások szempontjából fontosnak nevezte azt, hogy az állam mit biztosít, a termelést hogyan tudják megszervezni például hitelek nyújtásával, valamint hogyan tudnak piacot találni. Az államtitkár szerint a magyar kormány eddig is segített a vállalkozásoknak, például az adórendszer átalakításával, de további támogatásokat tervez, mert a nemzetgazdaság számára fontos, hogy a hazai vállalkozások megerősödjenek.

    Keskeny Ernő volt moszkvai magyar nagykövet, a FÁK országokkal történő kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos előadásában hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként óriási lehetőségeket lát a keleti piacokon, befektetőket is vár a Távol-Keletről, elsősorban Kínából, valamint a FÁK országaiból és az arab országokból is.
Nyugati zászló alatt keleti szélben vagyunk – fogalmazott, hozzátéve: az előrelépéshez jó politikai kapcsolatokra van szükség, amelynek érdekében nagy előrelépést tett az Orbán-kormány.

   Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület tiszteletbeli elnöke, a keleti nyitás politikájáról és a haszonelvű politizálásról beszélt rövid hozzászólásában.
Megfogalmazása szerint a keleti nyitáshoz vannak kulcsok, zárak és ezek nyitásához szükséges eszközök. Kulcs a minőségi munka és a bizalom, valamint a rokontudat, amely bizalmi tőkét jelent Közép-Ázsiában – mondta.
   Lezsák Sándor szerint vannak politikai zárak, amelyek lehetetlenné teszik egyes országokkal a kapcsolatteremtést, de a zárak közé sorolta a korábbi rossz reflexeket is. Kiskapunak nevezte a politikus a testvérvárosok kapcsolatrendszerét, amelyet szerinte nem hasznosítanak kellőképpen, valamint a kulturális kapcsolatrendszert, a nagykaput pedig az országok közötti kapcsolat jelenti.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. november 10.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez