Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.02.27. szombat
Ákos, Bátor
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 19980938
   « Vissza

Halfőző fesztivál volt a Sashalmi piacon

 « Portaszolgálat 
2013. május 16.
 

kepfile

   Sosem látott hatalmas buli lett az április 20-ra meghirdetett Halfőző fesztiválból. Az ötlet eredetileg Metes Györgytől, a piaci halasboltot újabban működtető kereskedőtől származott, amit lelkesen felkarolt a piac vezetősége. Szombaton rendben lement a piacnap, majd egy óra körül sor került az ünnepélyes megnyitóra. A rendezvény fővédnöke, Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, államtitkár magasabb dimenzióba helyezve a fesztivált elmondta, hogy hazánkban viszonylag alacsony a halfogyasztás, viszont a magyar halételek igen alkalmasak lehetnek hazánk jó hírének terjesztésére.
    Ekkorra viszont már lobogtak a lángok a bográcsok alatt – 25 csapat nevezett be, tele volt emberrel az egész piactér a CBA-től a Thököly útig. A Halszaküzlettől minden versenyző kapott három kiló pontyot – amivel nem sokra ment, aki pl. a harcsapaprikást vette célba. Egy csapat kemencében készítette a halat, a mobil kemencét helyben meg is lehetett rendelni. A halnak nem kell sok idő, fél négy körül már járultak is a csapatok a főztjükkel a zsűri színe elé. A zsűri elnöke Opoczky Sándor mesterszakács volt, a kóstolásban részt vett Opoczky István mesterszakács, Kozma Viktor, a Sashalmi piac vezetője és Ernst László, a Submarine Station étterem tulajdonosa. A zsűrizés hosszan elhúzódott, eközben a rendezvény látogatói megkóstolhatták a finomabbnál finomabb halételeket – e sorok írója rozscipóba tálalt harcsapaprikást kapott. Fél hét is lett, mire a zsűri kikeveredett a különdíjak és az oklevelek okozta kalamajkából. Az eredményhirdetést Kovács Péter polgármester vezényelte le, első lett a Léhűtők főztje (bal felső képünkön), második a RAFC baráti köre, az összes többi induló pedig harmadik. Különdíjat küzdött ki mellbedobással a Ponty-Jó csapata. Az igazán jól sikerült mulatságot az MP3 trió fellépése zárta. (F)

kepfile

                                                                     Árak a piacon

  Május idusa táján nagy esemény a Sashalmi piacon a parázskrumpli (350 Ft) megjelenése. Az ínyencek akkurátusan kiválogatják a 3-4 centiméteres egyedeket; ezek sülnek át jó ressre. Elég jól megmosni, megszárítani, majd héjastól forró olajon megsütni keverés nélkül, csak néha rázogatva. Mikor víztartalmát javarészt elveszítette, akkor sül ropogósra, másképp csak párolt-főtt krumpli lesz. Egy csokor petrezselymet félidőben vágunk bele, egy másikat a végén. Fejes saláta (100-135 Ft) illik hozzá bő sós-édes-ecetes vízben. A saláta egyébként nyugtató hatású is, tán ezért olyan békés állatok a nyuszik. Sajnos Uniós megmondó emberek ritkán fogyasztják, mikor rólunk van szó.
   További zöldségárak: krumpli 178 Ft, szép rózsa 350 Ft, újkrumpli 468 Ft. Fejes káposzta 150-170 Ft, kelkáposzta 290 Ft, zöldhagyma 120 Ft, hagyma 150 Ft, van már kovi ubi 698 Ft, zöldborsó is 798 Ft-ért. A paradicsom 598-690 Ft, karfiol 390 Ft, főzőtök 475-590 Ft, karalábé 130-150 Ft/db, spenót 445 Ft.
    Gyümölcsök: alma 230-248 Ft, Vilmos körte 598 Ft, kivi 300 Ft, eper 698-1100 Ft, narancs 198-350 Ft, mandarin 390 Ft, citrom 450-545 Ft, grapefruit 430 Ft, banán 380-450 Ft.
    A tojás ára 27-38 Ft, (a Magyar Hentes 40 Ft-os tojására nem lehet rácsukni a tojásos dobozt, mert nem engedi a hatalmas tojás), a házi tej 200 Ft. Csirkemell 1020-1100 Ft, comb 860-898 Ft.
    A marharostélyos 1550 Ft, pörköltnek a lábszár 1980-2050 Ft, ehhez, amíg lehet, öreghagymát használjunk, attól lesz a szaft sűrű és homogén.
    A sertéscomb 1350-1370 Ft, tarja 1350 Ft, dagadó 1250-1350 Ft, oldalas 1250-1350 Ft, a karaj 1420-1450 Ft-ba kerül.
    Újjászületett a halas bolt, gusztusos pultján hazai és tengeri halak pompáznak: busaszelet 1000 Ft, keszeg 800 Ft, füstölt tengeri halak, aki melegebb éghajlatra vágyik (és nem zenész), az talál itt afrikai harcsát (2570 Ft), a pisztráng 2340 Ft-ba kerül.
Szép kínálat van virágból is, pl. a cserepes tátika 200 Ft, a mézvirág, paprikavirág, a teraszra szúnyogűző virág 150 Ft.
    Jó vásárlást kívánunk a Sashalmi piacon!                                                                       Tóth

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. február 17.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez