Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28653968
   « Vissza

Futballdráma a Bátony utcában

 « Portaszolgálat 
2013. június 12.
 

          kepfile

     Nincs az a drámaíró, aki jobb forgatókönyvet írhatott volna annál, ami június 1-én 18.40 és 18.50 között történt az Ikarus BSE Bátony utcai sporttelepén. Ha egyedüli tanú lettem volna, talán el sem hinnék nekem, de szerencsére rajtam kívül még vagy ötszázan szemtanúi voltak a csodának. Mert az, ami történt, az dráma és csoda volt egyszerre.
De kezdjük az elején! Az Ikarus BSE hosszú éveken keresztül a Budapest-bajnokság I. osztályának meghatározó együttese volt. Nagyjából tíz éve – az azóta elhunyt Tóth Ferenc irányításával – még a bajnoki címért is játszhatott. Akkor sajnos nem sikerült a bravúr, és a csapat végül harmadik lett. Azt követően azonban egyre lejjebb csúsztak a tabellán, és meg sem álltak a BLASZ II-ig. Szerencsére azonban a szakvezetésnek sikerült megállítania a mélyrepülést, és a mátyásföldi utánpótlás-nevelő egyesület egy lassú építkezésbe kezdett.
     A nevelőmunkának az első eredménye az lett, hogy a klub minden korosztályban ki tudott állítani egy csapatot. A képzések színvonalát pedig bizonyította, hogy a tehetséges játékosokért már komoly, nagy klubok is bejelentkeztek. A mai NB I-es mezőnyben például a Honvédban alapembernek számító Hidi Patrik, illetve az MTK-s Csíki Norbert is egyaránt ikarusos múltnak örvendhet. A szakvezetés azonban tisztában volt azzal is, hogy az egyesületen belül is motiválni kell a fiatalokat, azaz egy ütőképes felnőtt csapatra is szükség van, amely elérhető célként lebeghet a fiatalok előtt. A csapatépítés azonban nem olyan egyszerű dolog. Egyrészt tehetséges fiatalok kellenek hozzá, másrészt egy agilis edző, harmadrészt pedig olyan körülmények, melyek között szívesen játszanak a labdarúgók. Az Ikarus BSE-ben jelenleg 14 korcsoportban több mint háromszázan futballoznak. Ennyi gyerek között akad néhány tehetség. A létesítményt pedig az elmúlt években alaposan felújította az önkormányzat, és ezzel nemcsak az atléták, hanem a labdarúgók számára is ideális feltételeket sikerült biztosítania.
 

          kepfile

    A legnehezebb dolognak a jó edző megtalálása tűnt. Végül Borgulya István és Krampek Nándor személyében sikerült egy olyan párost találni, akik fel tudták rázni a társaságot. Ennek köszönhetően az Ikarus BSE meglepően jól szerepelt az idei bajnokságban. Mindez még a vezetőséget is meglepte, hisz előzetesen mindössze azt várták a csapattól, hogy biztosan bent maradjanak az I. osztályban. A tavaszhoz viszont úgy érkeztünk el, hogy az Ikarusnál már dobogós helyezést emlegettek. Aztán a csoda tovább fokozódott, és ennek köszönhetően az utolsó fordulóban, június 1-én 17 órakor az Ika már azzal a céllal léphetett pályára a bajnokságot vezető Voyage SE ellen, hogy egy esetleges győzelemmel (csakis azzal) az aranyérmet is megkaparinthatja.
     A tét nagyságát érzékelve valódi fociőrület volt a Bátony utcában. A mérkőzés kezdetéig megtelt a lelátó, a híres Ika B közép is kellőképpen behangolta magát, így igazi futballhangulat fogadta a pályára lépő csapatokat. Ez azonban jó 70 percen keresztül a hazai csapatot nyomasztotta, akik nem is nagyon tudtak megbirkózni a feladattal. A Voyage már az első félidőben sorra dolgozta ki a helyzeteket, és csak az Ika kapusán, Kiss Leventén múlott, hogy nem vezettek gólokkal a vendégek. Sajnos, azonban a 70. percben már a hazai hálóőr sem segíthetett, egy végletekig kijátszott támadás végén megszerezte a vezetést a Voyage. Ezt követően próbálkozott ugyan az Ikarus, de a támadásai erőtlennek bizonyultak. Néhányan a nézők közül pedig haza is indultak, hisz nagyon reménytelennek tűnt a helyzet.
    Nos, ők lemaradtak a tízperces drámáról. A 86. percben ugyanis egy szögletrúgást követően Kasinszky István egyenlített, és ez egy csapásra felrázta a csapatot és publikumot. A Voyage beszorult, és a folyamatos hazai rohamoknak a 92. percben meg is lett az eredménye, a csereként beálló Szabó Péter egy gyönyörű fejessel megszerezte a vezetést a csapatnak. Jómagam akkor mondtam a pálya mellett idegesen ácsorgó Svantner István klubelnöknek, hogy ne izguljon, ez a meccs már megvan. Tévedtem, mert nem volt még meg. A kétperces Ika örömmámort követően ugyanis a Voyage az első támadásból egyenlített. A középkezdést követően előreívelték a labdát, amely a 16-on belül az egyik hazai védő kezére pattant, a bíró pedig azonnal befújta a 11-est. A Voyage belőtte, majd máris rohant ünnepelni a bajnoki címet.
     De a mérkőzés forgatókönyvében még egy csavar benne maradt. Az Ikarus ugyanis kétségbeesetten nekirohant az ellenfélnek, akit sikerült is megzavarnia, és egy jól sikerült beadást követően – ez ifjabb Krampek Nándi nevéhez fűződött – a berobbanó csatároktól megzavarodó kapus kezéről a 97. percben a saját kapujába pattant a labda. Ezt követően a bírók nem is tudták folytatni a találkozót. A gólt ugyanis a játékosok már a pályára beözönlő közönséggel együtt ünnepelték. Egy pillanat alatt népünnepéllyé változott a sporttelep, a szurkolók a nyakukba kapták a játékosokat, pezsgővel locsolták őket, elkérték a mezeket, és mindenki rettentően örült az Ikarus – majdnem negyven év után az újabb – Budapest bajnoki címének. A buli hajnalig is eltartott volna, de 20 óra után megjelentek a rendőrök a helyszínen, akik csendre intették az ünneplőket. Ekkor a bajnokcsapat átvonult az egyik közeli étterembe, ahol továbbzajlott az ünneplés.
     – Mi volt a siker kulcsa? Elsősorban az, hogy mai napra nevezett 18 játékosból 15 saját nevelésű volt – mondta Svantner István elnök.
    – Ez a csapat megtanult az utolsó pillanatig küzdeni – tette hozzá Tánczos Zoltán, az elnökség tagja –, a legutolsó három meccsünk is az utolsó pillanatokban dőlt el, de ilyen drámára, mint ami ma történt, azért nem számítottunk.
A történeti hűség kedvéért a 2012-13-as bajnokságban négy csapat is képviselte a kerületet a BLASZ I-ben. Az Ikarus BSE bajnoki címe mellett a sashalmi Tintahalak a harmadik helyen végeztek, az MLTC a 12. lett, míg az RSC az utolsó, 16. helyen zárta a bajnokságot. (R.T.)

 

          kepfile


A Magyar Labdarúgó Szövetség június 8-án rendezte az osztályozó mérkőzéseket. A friss Budapest-bajnok Ikarus BSE az NB III Duna-csoportjának harmadik helyén végzett Diósdi TC-t kapta ellenfeléül. A két mérkőzésig tartó párharc abszolút esélyese a Pest megyei csapat volt, ennek ellenére sokan reménykedtek abban a Bátony utcában, hogy az Ikarus szárnyalása továbbtart majd. A párharc első mérkőzését június 8-án rendezték, melyen az Ikarus volt a házigazda. Krampech Nándor tanítványai álomszerű rajtot vettek, hisz Horváth és Kasinszky találataival már a 13. percben 2-0-ra vezettek. Ezt követően azonban felébredt a Diósd, és szép lassan bedarálta a hazaiakat. A mérkőzést végül 6-2-re nyerték a vendégek, akik ezzel nagy valószínűséggel el is döntötték a feljutás kérdését. A rend kedvéért a visszavágót június 15-én rendezik majd Diósdon.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez