Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655264
   « Vissza

Megmondja a CsodaLáMPás, mi legyen a stranddal

 « Portaszolgálat 
2013. július 18.
 



Bánatosan egyhangú lenne a helyi közélet, ha nem lennének olyan események, mint például a Lámpás elnevezésű, az LMP (Lehet Más a Politika) pártpolitikai céljait szolgáló folyóirat megjelenése. A lap egyik kiemelt témája a néhai Cinkotai strand árverezése, és ez válaszra késztette Dévai Miklóst, aki jó ismerője a stranddal kapcsolatos eseményeknek.

           kepfile

                                                             A Cinkotai strand bejárata

kepfile

A nagymedence látványa a medence betonszegélyéről nézve: a vizes helyeken sás és buzogány virul, a kisvízből kisebb-nagyobb fák nőnek az égbe, a medence alján békakórus zengi az LMP igazát 

Tisztelt LMP!

     A „Lámpás” című kiadványukban (2013/1) másodszor foglalkoznak a cinkotai strand ügyeivel. Mivel az önök által írottakban sok a problémás állítás, amelynek a felületesség, a tárgyi tudás hiánya, esetleg a kerület jelenlegi vezetésének öncélú piszkálása lehet az oka, ezért érintettként (én adtam fel azt a hirdetést, amelyre a cikkben hivatkoznak) segítek, hogy tisztábban lássanak. Nos! „Tekerjük fel a Lámpást” és „Lőn világosság…”
     Először is bemutatkoznék: Dévai Miklós vagyok, 57 éve lakom ebben a kerületben. A hirdetést az egyik jelzálog-tulajdonos megbízásából adtam fel, ez tisztán üzlet, másrészt a két háború között a családom (Prágaiak) üzemeltette a strandot, így érzelmileg is érintve vagyok. A strand területének hasznosítása érdekében folyamatosan tárgyalásokat folytatok, és természetesen egy potenciális befektetőt érdekel, hogy az önkormányzat milyen beruházásokat, illetve tevékenységeket engedélyez vagy támogat, ezért természetesen kikértem a polgármester úr álláspontját. Amit a hirdetésben olvastak, azt csak megerősíthetem, Kovács Péter polgármester úr csak olyan projekthez járul hozzá, amely Cinkota, a környéken lakók, és az egész kerület érdekeinek megfelel. Jól idézték: nem lehet lakópark, nem lehet ipari beruházás. Lehet ellenben wellness-sport centrum, vendéglátás, idősek otthona, stb. amelyek 22 hektáron szépen elférnek egymás mellett. Azt viszont nem értem, hogy ezekből melyek az önök által „környezetrombolónak” nevezett beruházások, amely fő „aggódásuk” tárgya.   
     Egyébként gratulálok, hogy egy hirdetésből tájékozódnak egy ingatlan ügyeiről, ez komoly előrelépés legutóbbi cikkükhöz képest, amikor még azt hitték, hogy a strand önkormányzati tulajdonban van.  Akkor ajánlottam néhány autentikus forrást: Opten cégadatbázis, tulajdoni lap, E-cégjegyzék. No, de mindegy, a hirdetés sem rossz, végül is jobb, mintha egy szakácskönyvben kutakodtak volna.
   Hely hiányában nincs lehetőségem a strand évszázados történetét bemutatni, de a jelen állapotok kialakulásának leírásakor önök néhány lényeges momentumot valamiért szisztematikusan kihagynak a kronológiából. Az egyik az, hogy a Cinkotai strand azért került magántulajdonba 2004. 02.26.-án, mert az akkori szocialista vezetés nem élt elővásárlási jogával. A másik, amiért a jelenlegi vezetést kritizálják, hogy folyamatosan kampányolt a strand valamilyen hasznosításával. Ebből csak annyi igaz, hogy a 2006-os választások idején, Szász József önkormányzati képviselő valóban próbálta visszaszerezni a szocik által elherdált ingatlant a kerületnek. Sajnos, azt nem tudta megakadályozni, hogy a tulajdonos sorozatosan az ingatlan értékét lényegesen meghaladó jelzálogokat jegyeztessen be, és ezzel a visszaszerzés lehetősége meghiúsult.
    És akkor most tanuljunk valamit az ingatlan értékbecslésről, egy beruházás megvalósításáról, és a fenntartásról. Az ingatlan értékét önök egymilliárdra becsülik, sajnos azt kell mondanom, hogy megnevezett forrásuk, a tulajdonos Verhás Dániel nem túl megbízható. Egy ingatlan értékbecslését szigorú szabályok szerint készítik el hivatásos értékbecslők, de végül a kereslet-kínálat dönti el az árat, és a végrehajtó 198 milliós alsó licit ára is felülbecsült, mert az első árverés sikertelen volt. Csak zárójelben kérdezem, ha ez ennyire jó üzlet, önök miért nem licitáltak?
     Kiváló javaslatuk, hogy vegye meg a kerület, és idézem önöket: „A strand egy része megmaradhatna védett területként, a másik felében (melyikben is?) létesülhetne családi pihenőpark játszótérrel…” A lényeg, újra idézek: „Mindez fillérekből megvalósítható, és fenntartható.” No, akkor a „fillérekről”. Nem akarom önöket számításokkal terhelni, mert abban nem túl jók. Csak a lényeg: építési terv: min. 5 millió, tereprendezés 200 Ft/nm. 22.000x200=4,4 millió, füvesítés: 22.000x1050=23 millió, sétáló utak: 18 millió. Ez eddig 50,4 millió. És akkor nem ültetünk még el egy fát, bokrot, nem építettünk öntözőrendszert, játszóteret, stb. A vége úgy szerényen 200 millió, vagyis annyi, mint az ingatlan jelenlegi becsértéke. Ezek az önök szerinti „fillérek”. A fenntartás évi 30-40 milliós költségét nem is részletezném. Komolyan elgondolkodtam, hogy mi lenne ebből a kerületből, ha önök ezen a „színvonalon” vennék a kezükbe a gazdasági ügyek intézését…
     Nos! A végére két dolog. Egyrészt, nem baj az, ha valakinek a gazdasági dolgokról fogalma sincs, és még az sem baj, ha újságba cikket ír, de akkor inkább verset… Másrészt, ha tényleg akarnak tenni valamit ezért a kerületért, akkor most itt a nagy lehetőség: hozzanak egy befektetőt a cinkotai strandra, a hirdetésben megadott feltételekkel!
     Végül, mielőtt újabb írásokra ragadtatják magukat a témában, nézzenek utána olyan fogalmaknak, mint fedezeti terv, megvalósíthatósági terv, hatástanulmány, SWOT, PEST, BSC elemzés, stb. Ezek ugyanis szükségesek egy beruházás megindításához (felsorolás a teljesség igénye nélkül), és ezek elkészítése sincs ingyen. Amennyiben beküldik a rövidítések megfejtését, jutalomban részesülnek!  

     A további felesleges erőlködéstől megkímélendő önöket, ajánlom figyelmükbe az alábbi idézetet:  
    „Adj Uram erőt, hogy képes legyek megváltoztatni, amit lehetséges; belátást, hogy ne vesződjem azzal, ami megváltoztathatatlan; és bölcsességet, hogy meg tudjam különböztetni egyiket a másiktól.”
                                                                                                          

                                                                                                                     (Ezékiel próféta)


Mit látott szegény szerző a tüdőgondozóban?

Az LMP újságja címoldalon foglalkozik a Helyi Hírek szerkesztősége által üzemeltetett Kertvárosi Képújsággal is. A szerző az írás szerint ellátogatott az egyik egészségügyi intézménybe, és ott a képújságon a gyógyszerreklámok között Kovács Péter polgármestert vélte felfedezni. Ez is lett a príma kis írás címe: A polgármester és a hashajtó. Nos, a Kertvárosi Képújságban közéleti információk és azok között helyi reklámok szerepelnek. A képújság eddigi működésének idejében soha egyetlen gyógyszerreklám nem volt a műsorfolyamban látható. Hogy a szerencsétlen beteg szerző, aki gyógyulása érdekében látogatott a tüdőgondozóba, mit láthatott gyógyszerreklámnak, azt nem tudhatjuk, de állapota eléggé súlyos lehetett – reméljük, mostanra csökkentek zord látomásai. Az LMP-s cikkhez közölt képen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter látható a képújság műsorában, Szatmáry Kristóf államtitkár és Kovács Péter polgármester társaságában. Egy miniszteri látogatás az LMP-nek nem képernyőre illő esemény?

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez