Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28773660
   « Vissza

Brüsszelben jártak a „Mutasd meg településed Európának!” nyertesei

 « Portaszolgálat 
2013. július 18.
 

kepfile

Indulás előtti csoportkép


Európai Parlament, Parlamentárium, Mini Európa Park, Atomium – csak néhány helyszín, ahol a „Mutasd meg településed Európának!” pályázat résztvevői jártak Brüsszelben. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány felhívására a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő 9-10. évfolyamos diákok jelentkezhettek településük értékeit bemutató pályamunkával. A legjobbak 4 napos kirándulást nyertek Belgium fővárosába. Élményeiket az Alapítvány kísérőként velük utazó munkatársa írta meg.


     Különleges izgalommal teltek az indulás előtti percek a brüsszeli utazás résztvevői számára, hiszen maguk is alig hitték, hogy az áprilisban-májusban készített alkotásuk június derekára újabb élményekkel teszi gazdagabbá őket. A négynapos utazás sűrű programja során megmutatták magukat és az Erzsébet-programot Brüsszelnek, megismerték az Európai Unió működését, és az uniós szervezeteknek otthont adó város nevezetességeit.
     A buszos utazás során számukra eddig ismeretlen tájakat és városokat láthattak. Különös hangsúlyt kaptak a magyar vonatkozású helyek, így a melki bencés apátság, Passau városa Gizella királyné sírjával vagy Albrecht Dürer emlékei Nürnbergben.
     Az odautazást egy rövid kitérő szakította meg Németországban. A diákok látogatást tettek Marburg városában, ahol megtekintették a Szent Erzsébet-templomot és megkoszorúzták a Program névadójának, Árpádházi Szent Erzsébetnek a sírját. A sír fölé emelt monumentális gótikus építmény látványa mindenkit meghatódással töltött el. A délutáni órákban érkezett meg a csoport Belgium fővárosába, majd a szállás elfoglalását követően bőséges ebédben volt részük.
    Az utazás fáradalmait a gyerekek aktív pihenéssel töltötték, ugyanis délután egy gyalogos idegenvezetés részesei voltak. A helyi idegenvezetők bemutatták a város főbb nevezetességeit, köztük olyan, idehaza kevésbé ismert látványosságokat is, mint a házfalakra festett képregény-figurák sokasága. A diákok nyitott szemmel járták a város utcáit, miközben alig győzték befogadni a sok-sok újdonságot. A séta végcélja egy belvárosban található csokoládémúzeum volt, és az itt található csokoládé manufaktúra. Egy látványos előadás keretében ismerkedhettek meg a csokoládégyártás apró lépéseivel, melyet ők maguk is kipróbálhattak. Nem tudhatjuk, hogy ennek az aktív részvételnek, vagy az előadás közben kapott kóstolóknak köszönhető-e, de a diákok utólag ezt a programot nevezték az utazás egyik legemlékezetesebb pontjának.

kepfile

 Úton az Európai Parlament felé

     A következő napon a csoport hivatalos látogatást tett az Európai Parlamentben, ahol a látogatóközpontban fogadták őket, és megismerkedhettek a Parlament működésével. Az Európai Unió üvegpalotái, az elegáns környezet és a hallott információk ugyancsak megmozgatták a diákok fantáziáját, rengeteg kérdéssel halmozták el a házigazdákat. A kérdések többsége arra vonatkozott, miként kerülhet ide valaki Magyarországról, hogy az Európai Unió központjában dolgozzon.
     Az Európai Parlamentben tett látogatást egy interaktív kiállítás megtekintése követte. A Parlamentáriumban mindent ki lehetett próbálni, miközben a gyerekek tovább ismerkedtek az Európai Unió és az Európai Parlament működésével. A feszes programot követően egy kis pihenés várt a csoportra. Egy parkban kóstolták meg a város egyik jellegzetes termékét, a híres belga sült krumplit, miközben kipihenték magukat, felkészülve a további látnivalókra.

    Délután újabb séta következett ismét a belvárosban. A történelmi városközpontban szabad program várt a csoportra, a diákok már nagyon vágytak arra, hogy maguk is felfedezhessék érdeklődésüknek megfelelően a várost. Estig mesélték egymásnak a zegzugos utcákon tett sétáik során szerzett tapasztalataikat, élményeiket a látnivalókról, az üzletek kínálatáról és az emberekről.
     A hosszúra nyúlt napot egy kötetlen esti beszélgetés zárta Dajka Bélával. A csoport vendége kommunikációs szakemberként hosszú évek óta dolgozik Brüsszelben, az Európai Unió munkatársaként. Késő estébe nyúlóan, fáradhatatlanul válaszolta meg a diákok kérdéseit, amelyek az EU működéséről, a munkakörülményekről és a mindennapi életről szóltak. A vendég végül meglepte a diákokat, ő is kérdezett tőlük. Arra volt kíváncsi, milyen benyomások érték a csoportot az utazás során. A résztvevők éltek is a lehetőséggel, és bátran osztották meg tapasztalataikat, véleményüket a szakemberrel.

     Másnap a helyi tömegközlekedést használva jutottak el a külvárosba, a Heysel-parkba. A látogatás első pontja a Mini Európa Park volt, ahol az Európai Unió tagállamai legnevezetesebb vagy leginkább jellegzetes épületeinek, építményeinek a kicsinyített mása tekinthető meg. A diákok tágra nyílt szemekkel csodálták meg a részletgazdag alkotásokat, amelyek legfeljebb embermagasságúak voltak. Lelkesen fotózták egymást a térdig érő németalföldi házak között, a fejmagasságú Diadalív előtt, vagy a napozó vendégekkel teli budapesti Széchenyi-fürdő mellett. Az Atomium meglátogatása előtt megint kis pihenés következett. Újabb brüsszeli jellegzetességet kóstolhattak meg a résztvevők: a tejszínhabos gofrit. A csemegézés után csak nehezen keltek útra a közeli Atomium felé.

     A jelképes építmény a Mini Európa Park fölé magasodik, kívülről már ismerős volt számukra, most pedig a belsejében tehettek látogatást. A 100 méter magas kilátóból nagyszerű a brüsszeli látkép. Lelkesen fedezték fel az alattuk elterülő park nemrég bejárt részeit, és az előző napi programban szereplő, csillogó üvegtornyairól felismerhető európai uniós városnegyedet is.
     Az Atomium minden egyes gömbjében más-más kiállítás állította meg a diákokat. Hol az építmény történetét, hol pedig különböző fény- és hangjátékokat csodálhattak meg, miközben a gömböket összekötő folyosókban fantasztikus filmekbe illő hatások érték őket.

kepfile

                                                    Mini Európa Park és az Atomium


     Az időjárás mindvégig kegyes volt a csoporthoz, az eső elkerülte őket, sőt, két napon át még a ritka brüsszeli napsütésben is részük volt. A szállodába visszatérve már csak egy vacsora maradt hátra a brüsszeli programból, majd a csoport este elindult hazafelé. A külső szemlélő hiába gondolhatta azt, hogy a résztvevők már igencsak fáradtak az elmúlt napok tartalmas programjai következtében, a diákok az esti órákban még a buszon is bizonyították, hogy ez nem így van. Az iskolánként négyfős csoportok tagjai az utazás végére összebarátkoztak, így a hazautazás hosszú órái is vidám beszélgetésekkel teltek.

Fotók: www.erzsebetprogram.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez